Pazar ile İlgili Bilgiler
1995 yılında Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) üye olan Güney Afrika’nın, Avrupa Birliği ve EFTA ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmaları bulunmaktadır.
GAC, 1994 yılında 14 üye ülkeye sahip Güney Afrika Kalkınma Topluluğuna da-SADC- üye olmuştur.
GAC perakende piyasasında büyük holdinglere ait mağaza zincirleri oldukça önemli bir güce sahiptir.
Güney Afrika’nın, SACU-Güney Afrika Gümrük Birliği- kapsamında Botsvana, Lesoto, Namibya ve Svaziland ile de gümrük birliği bulunmaktadır.
GAC, 1994 yılında 14 üye ülkeye sahip Güney Afrika Kalkınma Topluluğuna da-SADC- üye olmuştur.
GAC perakende piyasasında büyük holdinglere ait mağaza zincirleri oldukça önemli bir güce sahiptir.
GAC’ye ihracatta acenta veya distribütörler ön plana çıkmaktadır. Acenta ve distribütörlerin seçiminden önce, GAC pazarı hakkında gerekli araştırmaların yapılması, pazarın yerinde görülerek ülkenin ve genel olarak sosyal yapının tanınması, olası acente veya distribütör ile yakın temas kurulması ve son olarak acenta veya distribütörlük anlaşmalarının çok dikkatli yapılarak tarafların sorumluluklarının açık olarak anlaşmalarda belirtilmesi önem arz etmektedir.
Güney Afrika pazarına yeni giriş yapacak bir ürün yoğun bir pazar araştırmasını ve promosyon faaliyetlerini gerektirmektedir. Güney Afrikalı tüketicilerin marka bağımlılığının yüksek olması, özellikle ismi bilinmeyen markaların pazara girişlerinde pazar araştırması ve promosyon faaliyetlerinin önemini daha da artırmaktadır.
Güney Afrika pazarında, yeni bir ürün tanıtımında, ülkedeki ticari fuarlara katılımın yanında promosyon hediyeler de oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Spesifik sektör dergilerinde yayımlanacak yazılar ve verilecek reklamlar ürünün pazardaki tanınırlığını artıracaktır.
Ülkede on bir resmi dil bulunmasına rağmen, reklam materyalleri büyük bir oranda İngilizce olarak basılmaktadır.
Güney Afrika tüketici piyasasında, özellikle teknik destek ve yedek parça hizmetleri başta olmak üzere satış sonrası hizmetler büyük önem taşımaktadır. Birçok Güney Afrikalı, özellikle yüksek teknolojili tüketim maddeleri ve elektronik ürünler başta olmak üzere, ürün satın alırken kararlarını markanın satış sonrası hizmetlerine bakarak vermektedir.
“International Trade Administration Act” yasası uyarınca Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nca belirlenen bazı ürünlerin ithalatı ve ihracatı kontrol önlemlerine tabi olabilmektedir. İthalatı izne bağlı başlıca ürünler; balık ve balıkçılık ürünleri, hidrokarbonlar, radyoaktif kimyasal elementler, petrol ürünleri, lastikler, adi metaller, ateşli silahlar ve mühimmatlar, kumar makineleri, çeşitli kimyasal maddeler, karboksilik asit, tüm kullanılmış ve ikinci el ürünlerle birlikte hurda ve döküntülerin Güney Afrika’ya ithalatı kontrol önlemlerine tabi bulunmaktadır. İç piyasayı düzenleyen teknik mevzuat ve ürün standartları tarife dışı engel yaratabilecek niteliktedir. (https://www.gov.za/services/services-organisations/import)
GAC limanlarındaki yoğunluk, gümrük işlemlerinin ağırlığı ve liman ücretlerinin nispeten pahalılığı, standardizasyon ve teknik düzenlemelere yönelik belgelendirme işlemlerinde süreçlerin uzunluğu gibi alanlarda sorunlar yaşanabilinmektedir.
GAC, Afrika kıtasında en fazla yabancı sermaye çeken ülkedir. Bununla beraber, yüksek suç oranları nedeniyle yaşanan güvenlik sorunu, kambiyo kontrolü ve kalifiye insan gücü eksikliği ülkedeki yabancı yatırımların önündeki en önemli engeldir.