Anasayfa / MY / Pazar ile İlgili Bilgiler

Pazar ile İlgili Bilgiler

Fikri, Sınai Mülkiyet Hakları

Malezya, Dünya Fikir Mülkiyet Hakları Organizasyonu (WIPO) üyesidir. Ayrıca, Paris Konvansiyonu'nun bir üyesidir ve patent kanunu bu konvansiyona uygundur. Tescil edilen patentler genellikle 15 yıllıktır. İlaçlar patent altına alınabilmektedir. Ayrıca 1990 yılında yeniden gözden geçirilen telif hakları doğrultusunda da edebi ve artistik eserlerin korunmasına ilişkin Bern Konvansiyonu'na da dahil olunmuştur.

Malezya Hükümetinin 2000 yılında getirmiş olduğu The Optical Disc Kanunu, CD ve DVD üreticilerinin incelenmesi ve üretilen her CD’nin kaynak yerinin tanımlanması ve böylece korsan CD ve DVD üretiminin önüne geçilmesini amaçlamaktadır.

Malezya, kanuni olarak fikri ve sınai mülkiyet haklarını koruma altına almış olmasına karşın pazar araştırması sırasında uygulamanın olmadığı gözlemlenmiştir. Büyük alışveriş merkezlerinde bile kopya CD ve DVD satışı yapılabildiği görülmüştür.

İlaçlar patent altına alınabilmektedir. Ancak, ilaçların genetic versiyonlarının kaydı ve patentlerinin korunması konusunda da bir takım sıkıntılar yaşanmaktadır.  İlaç sektöründe ise Malezya Hükümeti, yeni belirtiler için 3 yıl ve yeni kimyasalların pazara girebilmeleri için 5 yıllık zaman zarfını kapsayan yönetmeliği gözden geçirmektedir.

Dağıtım Kanalları

Ülkede gıda dağıtım sistemi genellikle özel sektör firmalarının elindedir. Ülkede bulunan ithalatçı ve komisyoncu acentaları, ülkeye ihracat yapanlar ile bağlantı sağlayıp şehirlerde, süpermarket ve manavlara, kırsal kesimlerde ise ´´sundry shop´´(az çeşitte düşük fiyatta mal satan marketler)'lara dağıtımı sağlamaktadırlar. Büyük süpermarketler zincirleri ise mallarını direk ithalat ile sağlama yoluna gitmektedirler.

Ekonominin güçlenmesi ve hızla değişen yaşam standartları sonucunda ülkede süpermarket sektörü oldukça genişlemiştir. Isetan, Tesco ve Giant gibi büyük ölçekli süpermarket zincirleri Kuala Lumpur metropol bölgesinin yanısıra; Johor, Malacca ve Negeri Sembilan'ın gelişmiş bölgeleri ile Penang ve Kedah'ın kuzeyindeki bölgelerde faaliyet göstermektedirler. Fransız menşeli bir hipermarket olan Carrefour da Malezya pazarına girmiş ve Kuala Lumpur'da, Johor'da, Subang Jaya'da ve Klang Valley'de market kurmuştur.

Malezya'da büyük süpermarketlerin bir çoğu Amerikan tarzında modern düzenlenmiş yapılara sahiptir. Gelecekte perakende gıda pazarındaki gelişmelerin büyük süpermarketlerin işleme ve depolama hizmetlerini entegre hale getirmeleriyle sağlanacağı düşünülmektedir.

ABD menşeli 24 saat hizmet veren küçük mekanlı genelde gıda ürünleri satan 7/11 adlı perakende mağaza zincirinin Malezya'da çok yaygın bir ağının olduğu gözlenmiştir. Yaklaşık 500 mağazanın hizmet verdiği öğrenilmiştir.

Tüketici Tercihleri

Ülkede kentleşmenin artması ve gelir düzeyinin yükselmesi ile hayat standardındaki değişmeler, tüketim harcamalarını da etkilemiştir. Kişi başına düşen gıda harcamasının 1000$ civarında olduğu tahmin edilmektedir. Malezyalıların yeme alışkanlıklarında da çeşitlilikler görülmektedir. Özellikle genç nüfus ve yurt dışına seyahat etmiş kesimde batı tipi yiyeceklere ilgi giderek artmaktadır. Hafta sonlarında aileler genellikle KFC, Mc Donald's, Pizza Hut ve bunun gibi fast-food restoranlarında yemek yemektedir.

Bütün bunların yanısıra dinsel faktörlerin de gıda tüketimi üzerinde büyük etkisi vardır. Örneğin, Müslümanlar domuz eti yemezken, Budistler'in çoğu da sığır eti yememektedir. Tavuk eti ise bütün Malezyalılar tarafından tüketilmektedir.

Ambalaj ve Etiketleme

Malezya'nın ambalaj ve etiketleme konusundaki talepleri engel teşkil edecek ölçülerde değildir. Ambalajlar, çabuk bozulan ya da dayanıklı tüketim maddelerinin özelliklerine göre değişiklikler göstermektedir. Yalnız, işlenmiş ve paketlenmiş gıda ürünlerindeki etiketlerde İngilizce veya Malay Bahasa dillerinde ürünle ilgili aşağıdaki bilgilerin bulunması gerekmektedir:

- Ürünün tanımı

Ürün bileşimindeki maddelerin miktarına göre sıralanması

Ürün, hayvansal bir madde içeriyorsa niteliğinin belirtilmesi ( sığır eti, domuz eti, domuz yağı)

Ürünler eğer alkol içeriyorsa belirtilmesi

Ürünün minimum net ağırlığı

Üreticinin isim ve adresi

İthalatçının isim ve adresi (ithalat gerçekleştiğinde eklenebilir)

Son kullanma tarihi ve raf ömrü


Kamu İhaleleri


Malezya DTÖ'nün Kamu Alımları anlaşmasına dahil olmamıştır. Yabancı yatırımların teşvik edildiği öncelikli sektörler; yerel kaynakların değerlendirileceği endüstrilerdir. Malezya hükümetinin kamu alımlarında sistemi yerli firmalara öncelik tanıyacak şekilde düzenlenmiştir. Altyapı yatırımlarında Malezyalı bir yerli firma ile ortaklık şarttır. Yabancı firmalar kamu ihalelerine Maliye Bakanlığına kayıtlı iseler ve ortaklık payları %30'dan az ise katılabilirler

Malezya'nın, aralarında İslam Konferansı Örgütü ve ASEAN gibi kuruluşların da bulunduğu 25'ten fazla ülke ile geçerli olan Yatırım Garantisi Anlaşmaları; kamulaştırma ve millileştirme karşısında koruma, kamulaştırma durumunda acil ve yeterli düzeyde mali telafi, kar ve sermaye transferlerinde serbestlik garantilerini kapsamaktadır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..