Anasayfa / MY / Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Coğrafi Konum
 

Malezya Güneydoğu Asya’da yer almakta olup, kuzeyinde Tayland, Güney Çin Denizi ve Brunei, doğusunda Selebes Denizi, güneyinde Endonezya ve Singapur, batısında Malakka Boğazı ile çevrilidir. Brunei ile 381 km, Endonezya ile 1782 km ve Tayland ile 506 km sınıra sahip olan Malezya’nın toplam 2669 km kara sınırı vardır. Toplam deniz kıyı şeridi de 4675 km uzunluğundadır. Anakarada yer alan Malezya yarımadası ve Borneo adasında yer alan Sabah ve Sarawak eyaletlerinden oluşan Malezya’da tropikal iklim hakimdir.
 
Siyasi ve İdari Yapı

Malezya, federal bir devlettir. 13 eyalet ve 3 federal bölgeden oluşmaktadır. Eyaletlerin on biri Malezya yarımadasında ve ikisi Borneo Adasında yer almaktadır. Federal bölgeler, Kuala Lumpur, Putra Jaya ve Labuan'dır. Yarımadadaki eyaletler: güneyden kuzeye doğru Johor (başkent: Johor Bahru), Melaka (başkent: Melaka), Negeri Sembilan (başkent: Seremban), Selangor (başkent: Shah Alam), Pahang (başkent; Kuantan), Terengganu (başkent: Kuala Terengganu), Perak (başkent: Ipoh), Kelantan (başkent: Kota Baharu), Pulau Pinang (başkent: George Town), Kedah (başkent: Alor Setar), Perlis (başkent: Kangar), Sarawak (başkent: Kuching), Sabah (başkent: Kota Kinabalu)’dır.

Malezya, meşruti monarşi altında parlementer demokratik sistem ile yönetilmektedir. Federal bir devlet olduğu için her eyaletin kendine ait yasama meclisi ile "chief minister" in başkanlığında bir hükümeti bulunmaktadır. Ayrıca 9 eyalette de sultan yer almaktadır. Penang, Melaka, Sabah ve Sarawak eyaletlerinde ise Vali idarenin başıdır.

Hükümetin sembolik olarak başı "Yang di-Pertuan Agong" denilen Kraldır. Kralın yetkileri semboliktir. Dokuz eyalette bulunan sultanların kendi aralarından seçtikleri sultan, 5 yıl süreyle Malezya Kralı olmaktadır.

Yürütme, Başbakanın başkanlığındaki Kabinenin elindedir. Başbakan, parlementoda çoğunluğa sahip partiye göre, Kral tarafından atanır.

Yasama bakımından iki Meclis bulunmaktadır. "Dewan Rakyat" (House of Representatives-Temsilciler Meclisi) adı verilen ve 193 kişilik, doğrudan seçim yolu ile seçilen ve en çok 5 yıl görev yapan Meclis ile, Dewan Negara (senato) adı verilen, 69 üyeli, 26 üyesi eyalet meclisleri tarafından, 43 tanesi Kral tarafından atanan üyelerden oluşan ve 6 yıl görev yapan meclistir.

Başbakan olmak için meclis üyesi olmak zaruridir.
 
2018 seçimlerinin sonucunda 60 yıldan uzun süredir iktidar olan Barisan Nasional (BN) koalisyon hükümetinin iktidarı son bulmuştur. Democratic Action Party, People's Justice Party, National Trust Party ve Malaysian United Indigenous Party’nin oluşturduğu Harapan Rakyat (Halkın Umudu) adlı koalisyon hükümeti ülkeyi yönetmektedir. Başbakan Mahathir Muhammed’dir.
 
  
Nüfus Özellikleri


FBI World Factbook verilerine göre; Malezya'nın 2018 yılı tahmini nüfusu 31,8 milyondur. Nüfusun % 8,46'sı 65 yaşın üzerinde iken, nüfusun 40,97’si 25-57 yaş arası, , nüfusun 16,74’ü 15-24 yaş arası ve nüfusun % 27,48’i 15 yaşın altındadır. 2019 verilerine göre nüfusun %76,6'lık bölümü şehirlerde yaşamaktadır. 2019 verilerine göre; nüfusun 7.78 milyonu başkent Kuala Lumpur’da, 1.003 milyonu Johor Bahru ve 800,000’ü İpoh’da yaşamaktadır.
 
Malaylar ve Sabah ve Sarawak eyaletlerinde yaşayan yerli halkın oluşturduğu ve Malezya'nın gerçek sahipleri olarak nitelenen Bumiputera nüfusun %62'sini oluştururken, Çinliler %20,6'sını ve Hindular da %6,2'sini ve diğer etnik gruplar da %10,3’ünü oluşturmaktadır.
 
Ayrıca, Müslümanlar nüfusun %61,3’ünü, Budistler %19,8’ini, Hristiyanlar %9,2’sini, Diğerleri de %0,8’ini oluşturmaktadır.

 
 
Nüfus

 

Nüfus (milyon) 2013 2018 2023*
Toplam 29,5 31,5 33,6
 Erkek 15.2 16.3 17.3
 Kadın 14.2 15.3 16.3

*: Tahmini
Kaynak: The Economist Intelligence Unit Malaysia Country Forecast, Eylül 2019
 
Doğal Kaynaklar ve Çevre

 

Malezya doğal kaynaklar açısından zengin bir ülkedir. Dünyanın en büyük kalay üreticilerinden birisi iken artık kaliteli kalay rezervleri tükenme durumuna gelmiştir. Kalan rezervler hala büyük miktarda olmasına rağmen düşük kalitelidir ve madeni çıkarma maliyetlerini karşılayamamaktadır. Ülkede ayrıca boksit, bakır, altın, gümüş ve demir cevheri çıkarılmaktadır. Doğal enerji kaynakları; petrol, doğal gaz (LNG-Likid doğal gaz olarak pazara sunulmaktadır) ve kömürdür. Ülke petrol ihtiyacının %80'inden fazlasını kendisi karşılayabilmektedir. Ülkede çıkan petrol kaliteli olduğu için ihracat yapılmakta ve ülke içi ihtiyacı ithalat ile karşılanmaktadır. Petrol üretimi sabit bir oranda sürmesine rağmen doğal gaz üretiminde son yıllarda önemli bir artış meydana gelmiştir. LNG'nin en çok ihraç edildiği ülkeler Japonya, Güney Kore ve Tayvan'dır. Malezya Katar’dan sonra dünyanın ikinci büyük LNG ihracatçısıdır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..