Genel Bilgiler
Coğrafi Konum
Güney Amerika’nın ortasında yer alan ve denize kıyısı olmayan Bolivya, Brezilya, Arjantin, Paraguay, Şili ve Peru ile komşudur.
Siyasi ve İdari Yapı
Bolivya Devleti, 1825 yılında İspanya’nın egemenliğine son veren ve ülkeye bağımsızlığını kazandıran Simon Bolivar ile anılmaktadır. 1982 yılında demokrasi ilan edilmiştir. Bolivya idari olarak 9 eyaletten oluşmaktadır. Bu eyaletler; Beni, Chuquisaca, Cochabamba, La Paz, Oruro, Pando, Potosi, Santa Cruz ve Tarija’dır.
Bolivya’da Devlet Başkanı ve Başkan Yardımcısı, 5 yıllık bir dönem için halk tarafından (1. tur), ya da Meclis tarafından (2. tur) seçilmektedir. Meclisin iki biriminden biri olan Temsilciler Meclisinde 5 yıl görev yapan 130 üye, Senatörler Meclisinde ise 36 üye mevcuttur. Ocak 2009’da oylamaya sunularak kabul edilen yeni anayasa ile ekonomik gelişimde devletin rolü artırılmıştır.
Nüfus ve İstihdam
Yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip olan Bolivya’da uzun zamandır hızlı bir nüfus artışı görülmektedir. Nüfus artış hızı %1,6 olup, bu artış trendinin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği,1980’li yıllarda 5,4 milyon olan toplam nüfusun 2020 yılında 11,6 milyona ulaşacağı öngörülmektedir.
Yaş ortalaması son yıllarda yükselmekle birlikte (24,1), ülke nüfusu hala birçok Latin Amerika ülkesine kıyasla gençtir. Nüfusun %32’si 0–14 yaş arasında olup, 2020 yılında %35 olması beklenmektedir. Ülkedeki eğitim standartlarının diğer Latin Amerika ülkeleri ile kıyaslanınca daha geride olduğu görülmektedir. Nüfusun %49,6’sı yoksulluk sınırının altında yaşamakta olup, gelir dağılımı adaletsizdir. Bolivya nüfusunun %67’si kentlidir.
Bolivya, uzun yıllardır ülkedeki yoksulluk, politik ve sosyal istikrarsızlık gibi sebeplerle Arjantin, Brezilya, Şili, İspanya ve ABD gibi ülkelere işgücü ihraç etmektedir. Dünyadaki Bolivya nüfusunun yaklaşık %7’si Bolivya dışındaki ülkelerde yaşamaktadır.
Doğal Kaynaklar ve Çevre
Bolivya’nın başlıca doğal kaynakları; teneke, doğal gaz, petrol, çinko, volfram, antimon, gümüş, demir, kurşun, altın, kereste ve hidroelektriktir. Ülkenin başlıca tarım ürünleri; soya fasulyesi, kahve, koka, pamuk, mısır, şeker kamışı, pirinç, patates ve Brezilya cevizi olmakla beraber; imalat sanayi madencilik, döküm, petrol, gıda, tütün, el sanatları, hazır giyim ve mücevherattan oluşmaktadır.
Bolivya’da özellikle Mart-Nisan aylarında ülkenin kuzey-doğusunda görülen sellerin ve Şili sınırına yakın And Dağlarında Irruputuncu ve Olca-Paruma volkanlarında volkanik faaliyetler sıkça görülmektedir.
Bolivya’nın başlıca çevre sorunları; tarım amaçlı ve tropik keresteye olan uluslararası talep nedeniyle ormanlık arazilerin tahribi, aşırı otlatma ve modern olmayan tarımsal yöntemlerin yol açtığı erozyon, kuraklık, biyolojik çeşitliliğin yok olması, içme ve sulama sularındaki endüstriyel kirliliktir.