Pazar ile İlgili Bilgiler
Pazar ile İlgili Bilgiler
Fikri, Sınai Mülkiyet Hakları
Fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik düzenlemeler bakımından Ürdün bölgenin lideridir. Patent, ticari marka ve telif haklarının korunmasına yönelik düzenlemelere rağmen patentli ürünlerin (özellikle tıbbi ürünlerin) korsanlarının satışı önemli bir sorundur. Yabancı firmaların Ürdün’de ürünlerinin patent ve marka tescilleri yapılmış ise, maliyetli ve uzun bir süreç olmasına rağmen Ürdün mahkemelerinde haklarını aramaları mümkündür.
Patentler ve ticari markalar, Ürdün Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Patent ve Marka Tescil Birimi’ne tescil ettirilmektedir. Patent Kanunu, ürüne değil, sürece yönelik koruma sağlamaktadır. Hizmetler sektörüne ilişkin markaların korunması daha zayıftır. Dünya Ticaret Örgütü’ne üyelik ile birlikte Ürdün, telif haklarının korunması ile ilgili yasal düzenlemelerin DTÖ kurallarına uyumluluğunun sağlanması konusunda da önemli çalışmalar yürütmektedir.
Dağıtım Kanalları
Ürdün’e ihracat yapmak isteyen firmaların yerel bir bayi veya distribütör ile anlaşmaları tavsiye edilmektedir. Bayi ile anlaşma imzalandıktan sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan anlaşma dahilinde yer alan ürünler için bir tescil numarası alınması gerekmektedir. Farklı ürün grupları için farklı bayiler belirlenmesi daha uygun olup, yabancı firmanın ülkede birden fazla distribütör tayin etmesi konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Tüketici Tercihleri
Amman ile diğer şehirler arasında büyük gelir ve tüketim farklılıkları bulunmaktadır. Ürdün piyasası halihazırda küçük olmasına rağmen, toplam nüfusun 6,8 milyona ulaşması beklenmektedir. Kişi başı gelirin artacağı ve 18-30 yaş arası nüfusun asıl tüketici grubunu oluşturacağı tahmin edilmektedir.
Reklam ve Promosyon
Amman’da çok sayıda uluslararası reklam ajansı bulunmakta olup, birçok uluslararası markanın Ürdün pazarında yer aldığı ve pazarla iletişim araçlarının çoğunun kullanıldığı görülmektedir. Ürdün piyasasında yerel toptancıların ve perakendecilerin hakimiyeti olduğundan toptancılara ve perakendecilere yönelik indirimler uygulanması ve değişik pazarlama ve promosyon tekniklerinin kullanılması, pazarda öne çıkmak bakımından gereklidir.
Fiyat, ödeme koşulları, nakliye giderleri ve teslim zamanı da rekabetten dolayı satış hacminin artırılmasında oldukça önemlidir. Mağaza içi tanıtımda, tadım ve ücretsiz dağıtım yaygın olarak kullanılan araçlardır. Satış sonrası servis ve müşteri desteği gibi hizmetler de, Ürdün pazarında giderek önem kazanmaktadır.
Ambalaj, Paketleme ve Etiketleme
Ürdün’e ithal edilecek ürünler için markalama ve etiketleme şartları, Ürdün Standartlar ve Metroloji Enstitüsü ve ilgili Bakanlıklar tarafından belirlenmektedir. Bu zorunluluklar Dünya Ticaret Örgütü direktifleri ile uyum içerisinde olup, ürünün niteliğine göre (gıda, ilaç, kimyasallar vb.) değişmektedir. Öncelikle ürünler menşe ülkesi açıkça görünür şekilde işaretlenmeli, damgalanmalı, markalanmalı ya da etiketlenmelidir. Etiket üzerinde ürün ile ilgili bilgiler, imalatçı ile ilgili bilgiler, kalite belgeleri, üretim ve son kullanma tarihleri bulunmalıdır. Ek güvenlik için etiketlerin hem Arapça hem de İngilizce olarak düzenlenmesi tavsiye edilmektedir.
Kutuların ve sandıkların üzerinde mürekkeple markalama yapılmalı, çıkarılabilir etiketler kullanılmamalıdır. Konserve gıda ürünlerinin üretim ve son kullanma tarihleri ürünün paketi üzerinde kabartmalı şekilde gösterilmelidir. İlaçların içeriği etikette açıkça belirtilmelidir. Pestisit ile ilgili bilgilerin yer aldığı etiketler Arapça düzenlenmelidir.
Satış Teknikleri ve Satışı Etkileyen Faktörler
Ürdün pazarında binlerce toptancı ve perakendeci faaliyet göstermekte olup, ürün fiyatlandırması, finansman anlaşmaları, ödeme şekli ve süresi Ürdünlü ithalatçıların ürünü satın alma kararını etkileyen faktörlerdir. Ayrıca, navlun giderleri ve teslimat şekli de önemlidir. Bayilerin eğitimli ve kalifiye teknik elemanlarla hizmet sunması, Ürdün’ü bölge içinde bir hizmet merkezi konumuna getirebilecek önemli bir avantajdır. Firmaların üst düzey temsilcileri tarafından yapılacak iş ziyaretleri oldukça önemlidir. Ürdünlü firmalar ile özellikle ilk kez iş yapan firmalara teyitli geri dönülemez akreditif kullanmaları tavsiye edilmektedir.
Kamu İhaleleri
Ürdün’de yabancıların kamu ihalelerinin birçoğuna katılmak için yerel bir acente ile çalışmaları gerekmektedir. İhaleler ilgili Bakanlıkların web sitesinde yayınlanmaktadır.