Pazar ile İlgili Bilgiler
Temel Ekonomik Göstergeler
Dağıtım KanallarıPerakende Piyasası: Finlandiya’da otomobil yedek parça, özel kullanım amaçlı elektronik ürünler, konfeksiyon ürünleri, mobilya, sağlıkla ilgili ürünler vb. alanlarda perakendecilerin oluşturdukları spesifik birlikler mevcut olup, bu birlikler Özel Perakendeciler Federasyonu’nun (www.erikoiskaupanliitto.fi ) üyesidirler. Federasyona 5000 şirket üye olup, 15 branşta faaliyet göstermektedirler. Bunun dışında, Finlandiya’da toptan ve perakende ticarette büyük gruplar piyasaya hakim durumdadır. Altı ana toptancı, perakendeci ve zincir mağaza sahibi grup (S-Grup, K Grup, Tuko Lojistik, Tradeka, Suomen Spar Oy ve Stockman) bulunmaktadır. Finlandiya’nın Büyük Zincir Mağaza ve Toptancıları Stockman : http://www.stockmann.fi S-Group : http://www.s-kanava.net Kesko Group : http://www.kesko.fi Spar Finlandiya : http://s-kampanja.net/spar/suomenspar/suomenspar.html Tuko Lojistik : http://www.tuko.fi Tradeka : http://www.tradeka.fi Sözkonusu gruplar perakende ticaretinin 1/3’nü, gıda parakende ticaretinin ise %90’nını gerçekleştirmekte ve ülke çapında oluşturdukları zincir parakende mağazaları ve süpermarketler ile toptan ve parakende ticareti yönlendirmektedirler.
|
||||||||
Kaynak: IMF-Ekim 2019, a: gerçekleşen, b: tahmini
Ekonomik Yapı
Finlandiya bugün büyük ölçüde endüstrileşmiş bir serbest piyasa ekonomisine sahip bir ülke olup, 2018 yılında % 1,7 büyüme ile 274,2 milyar $’lık GSYİH elde edilmiştir.
Ekonomide özellikle imalat sanayiinde (ormancılık, metal işleme, tasarım/dizayn, telekomünikasyon ve elektronik) son derece rekabetçi sektörlere sahiptir. İklim koşullarından ötürü, tarımda sadece kendine yeterliliği hedeflemektedir. Ormancılık ile ilgili sektörler, özellikle kırsal kesimde en büyük 2. uğraş dalını oluşturmaktadır.
Finlandiya sanayi alt yapısının oluşmasında Dünya Savaşı ertesinde Rusya ile yapılan Barış Anlaşması çerçevesinde savaş tazminatının gemi ile makine ve ekipman olarak ödenme mecburiyeti önemli bir katkıda bulunmuştur. Metal ve mühendislik sanayinin hammaddesi demirin ve sanayi için gerekli enerji kaynağı petrolün Rusya’dan temini, buna karşılık söz konusu ülke ile yapılan uzun vadeli ticari ve ekonomik işbirliği anlaşmaları ile sanayi üretiminin bu ülkeye satışı ve üretim fazlasının da diğer batı ülkelerine pazarlanması sanayi alt yapısının etkin kullanımını sağlamıştır.
Finlandiya 2009 öncesinde, bankacılık ve finansal pazar açısından AB’nin en iyi performans sergileyen ekonomilerinden biri olarak küresel krizi hafif olarak atlatabilmiştir. Ancak bu durum, ihracat talebindeki azalma ve iç talebin daralması sonucunda 2012-2014 döneminde ekonomide bir daralma yaşanmasını da önleyememiştir. Ülke ekonomisinde yaşanan durgunluk devlet maliyesini ve borç oranlarını olumsuz etkilemiştir. Ekonomi 2016 yılında kendini toparlayıp % 1,9 oranında büyümüş, 2017’de ise özel tüketim ve net ihracattaki güçlü artış ile % 3'lük bir büyüme sağlanmıştır. GSYİH’nın önümüzdeki birkaç yılda bu büyümeyi % 1,5 oranında koruyacağı tahmin edilmektedir.
Finlandiya’nın en önemli ekonomik mücadelesi; yüksek işçilik maliyetlerinin azaltılması ve ihracatta talep artışı yaratılmasıdır. 2016 Haziran’ında Finlandiya Hükümeti, işgücü maliyetlerini düşürmeyi, çalışılan saatleri artırmayı ve ücret pazarlığı sistemine daha fazla esneklik getirmeyi amaçlayan bir Rekabetçilik Paktı hazırlamıştır. 2017 yılında bu Paktın sonucu olarak ücretlerde artış neredeyse sıfır olmuştur. Ülkede 2018 yılı enflasyon oranı % 1,2’ye yükselmiştir.
Finlandiya ekonomisi, ülke nüfusunun düşük olmasından kaynaklanan kısıtlı pazar potansiyeli dolayısıyla dış pazara yönelik oluşmuştur. Pek çok sektörde yüksek ihracat hacmi ile önemli üretim kapasitesine ulaşmış olan Fin sanayisi, dünya ekonomilerinde istikrarsızlık ve krizler gibi dışşal etkilere, diğer ülkelerden daha açık bulunmaktadır. Bu nedenle, esas olarak elektrikli ve elektronik ürünler, kağıt ve metal sanayisinde yaratılan katma değere aşırı bağımlı bir sanayi yapısına sahip Finlandiya, muhtemel dışşal ekonomik krizlerin etkisini minimize etmek için, ürün ve pazar çeşitliliği arayışına girmiştir.
Uzun dönemde Finlandiya ekonomisi için en önemli tehditler hızla yaşlanan nüfus yapısı ile rekabetçi piyasa koşullarına uyum sağlama hususlarında ortaya çıkmaktadır. Emeklilik yaşına ulaşmış yaş guruplarının büyüklüğünden kaynaklanan emek arzındaki düşüş, işsizlikte büyümeyi getirmektedir. Buna karşılık, çalışanların yarı zamanlı emekliliğe girebilme yaşının artırılması ve hizmetler sektöründe istihdam yaratılması gibi politikalarla 2018 yılında % 8,6 olan işsizlik oranı 2018’de % 7,4'e çekilmiştir.
2017 yılı verilerine göre ülkenin GSYİH'sı içinde tarım sektörünün payı %2,3, sanayinin % 25 ve hizmetler sektörünün %59’dur (Dünya Bankası-2018).
Finlandiya, İnsani Gelişmişlik Endeksine göre dünyada 189 ülke arasında 15. sırada (UN-2017), Ekonomik Serbestlik Endeksine göre dünyada 186 ülke arasında 20. sırada (The Heritage Foundation-2019), Küresel Rekabetçilik açısından dünyadaki 140 ülke arasında 11. sıradadır (World Economic Forum-2018), İş Yapma Kolaylığı açısından da dünyada 190 ülke arasında 17. sıradadır (Dünya Bankası-2018).
Ülkede kurumlar vergisi % 24, standart KDV oranı % 23 olarak uygulanmaktadır.