Anasayfa / FI / Pazar ile İlgili Bilgiler

Pazar ile İlgili Bilgiler

Temel Ekonomik Göstergeler

Dağıtım Kanalları

Perakende Piyasası: Finlandiya’da otomobil yedek parça, özel kullanım amaçlı elektronik ürünler, konfeksiyon ürünleri, mobilya, sağlıkla ilgili ürünler vb. alanlarda perakendecilerin oluşturdukları spesifik birlikler mevcut olup, bu birlikler Özel Perakendeciler Federasyonu’nun (www.erikoiskaupanliitto.fi ) üyesidirler. Federasyona 5000 şirket üye olup, 15 branşta faaliyet göstermektedirler.

Bunun dışında, Finlandiya’da toptan ve perakende ticarette büyük gruplar piyasaya hakim durumdadır. Altı ana toptancı, perakendeci ve zincir mağaza sahibi grup (S-Grup, K Grup, Tuko Lojistik, Tradeka, Suomen Spar Oy ve Stockman) bulunmaktadır.

Finlandiya’nın Büyük Zincir Mağaza ve Toptancıları

Stockman :   http://www.stockmann.fi

S-Group :   http://www.s-kanava.net

Kesko Group :  http://www.kesko.fi

Spar Finlandiya : http://s-kampanja.net/spar/suomenspar/suomenspar.html

Tuko Lojistik :  http://www.tuko.fi

Tradeka : http://www.tradeka.fi

Sözkonusu gruplar perakende ticaretinin 1/3’nü, gıda parakende ticaretinin ise %90’nını gerçekleştirmekte ve ülke çapında oluşturdukları zincir parakende mağazaları ve süpermarketler ile toptan ve parakende ticareti yönlendirmektedirler.


Dağıtım ve Satış Kanalları

Finlandiya’da elektronik ürünler, saat ve mücevher, kırtasiye, kesme çiçek, sağlık ve eczacılık ürünleri, laboratuvar ürünleri, alkollü içecekler, oyuncak, optik ürünler, elektrikli ürünler, tekstil ve ayakkabı, spor malzemeleri ve teknik ürünlerin ithalatı özel toptancı firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir. Finlandiya imalat sanayinin ihtiyacı olan hammaddeler ve yatırım mallarının % 80’inin dağıtımını teknik ürünler toptancıları ve trading kuruluşlar gerçekleştirmektedir.

Mallar, acenta, distribütör toptancı aracılığı ile veya direkt perakende firmaları tarafından satılabilmektedir. Finlandiya’ya ithal edilen çeşitli malların ticaretinden sorumlu, sayıları 12.000 bulan ithalatçı ve toptancı şirketler, 41 adet ticaret birliğinin merkezi örgütü olan Finlandiya Ticaret Federasyonunun (Federation of Finnish Commerce and Trade) üyesidir. Finlandiya Ticaret Odasının üyeleri, elektronik ve bunların aksamı ve parçaları, ilaçlar ve sağlık bakım ürünleri, teknik ürünler, makinalar, hammaddeler ve kimyasallar gibi alanlarda özellikle güçlüdür.

Toptancı firmaların fonksiyonu ithalatı gerçekleştirmek, depolamak ve pazarlamak olarak sıralanmaktadır. Bazı hallerde toptancı firmalar mal taleplerini ajans firmalardan da karşılamaktadırlar.

Acente ve Distribütörlerin Kullanımı

Finli ajans firmalar piyasanın durumu ve dağıtım kanalları konusunda gerekli bilgi birikimine sahiptir. Ayrıca, ithal edilecek ürünün Finlandiya piyasasında pazarlanabilmesi için gerekli paketleme ve işaretleme ile ilgili bilgilere de haizdirler. Söz konusu acentalar sağladıkları hizmetin maliyetine göre değişen bir ücret talep etmektedirler.

Finlandiya Dış Ticaret Ajansları Birliği:  http://www.agenttiliitto.fi

Finlandiya’lı acentaların büyük bir çoğunluğu, farklı ürünlerde 18 bölümü bulunan Finlandiya Dış Ticaret Ajansları Birliğinin üyesidir. Bu acentalar, çoğunluğu tekstil, konfeksiyon, mobilya ve hammadde sektörlerinde faaliyet gösteren göreceli olarak küçük özel firmalardır.

Özel bir acenta veya distribütör, karşılaştırmalı olarak küçük bir piyasa büyüklüğüne sahip olan Finlandiya’da genellikle tüm ülkeyi kapsayan bir şekilde faaliyet gösterebilmektedir.


Kamu İhaleleri

Kamu Alımları ve İhale İlanları :

Avrupa Birliği’nin yayın bürosunun (European Community, Puclications Office TED, Tenders Electronics Daily) http://ted.europa.eu  adlı internet sitesinde yayımlanan özet ihale ilanlarına http://www.dgmarket.com.tradlı internet sitesinden ulaşmak mümkün bulunmaktadır. Sözkonusu özet bilgilere ulaşabilmek için ücretsiz kayıt yaptırmak, tam ihale metnine ulaşabilmek için ücretli kayıt yaptırmak gerekmektedir.

-Credita/Edita Publishing Oy (http://www.credita.fi/ohjeet/yleiskuvaus.php#sisalto): Değeri 5.278.227 Euro’nun üzerinde olan tüm ihalelerin yanısıra tüm kamu alımlarıyla ilgili duyurular ücret karşılığı temin edilebilmektedir.

-Julma/Julkiset Hankinnat Dergisi

 (http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/): Değeri 5.278.227 Euro’nun altında olan ihalelerin yayımlandığı bir internet sitesidir.

Finlandiya’nın Kamu Alımları İle İlgili Her Türlü Bilgi (Süreç, Alım Türleri, Mevzuat) Bilgi: http://www.tem.fi/


Sağlık Turizmi

Finlandiya’daki kamu sağlık sigorta kapsamı oranı %100’dür. Her Fin vatandaşı ve ülkede daimi ikamet eden herkes , Finlandiya Ulusal Sağlık Sigortası’na tabiidir. 

Planlı tedavi amacıyla ülkeden yurt dışına seyahat eden kişi sayısı ile ilgili net bir istatistiki rakam olmamakla birlikte; 2011 yılında nüfusun yanlızca % 1,5-2’sinin sağlık turizmi almak için yurt dışına çıktığı tahmin edilmektedir. Finlandiya’da sağlık turizmi alan hastaların %20’si spa/termal turizm ve aynı zamanda golf turizmden faydalanmaktadırlar .

Ülkemizin termal turizm potansiyeli kullanılarak, bu alanda gelişim gösterilip daha fazla  sayıda Finli turist çekilebilir. Finlandiya’da ki hastaları sağlık turizmine iten birinci ve en önemli faktör  tedavinin sağlanması sürecinde uzun bekleme sürelerinin olmasıdır. İskandinavya ülkeleri arasında hastanın tedaviyi  bekleme süresi (maksimum toplam 6 ay ) en fazla Finlandiya’dadır. Bu bakımdan Türkiye bulunan hastanelerden sıra beklemeden sağlanacak olan tedavi önemli bir fırsat oluşturmaktadır.

Tıp Turizmi (Hastanelerde tedavi ve ameliyat vb. işlemler) alanı düşünüldüğünde Finli hastalar “Planlı tedavi” kapsamında en çok ‘Kozmetik cerrahi’ ve ‘Diş Hekimliği’ için yurt dışına çıkmaktadırlar. Fin hastalarının yurtdışında planlı tedavi için tercih ettikleri ilk 5 ülke arasında ; İsveç, Estonya, İspanya, Tayland ve Litvanya gelmektedir.

Finlandiya nüfusunun %27,7’ sinin 65 yaş üzerinde olması ve 2020 yılında bu rakamın % 36,8’i aşacağı fikrinden yola çıkılarak ülkede artan yaşlı bakımı ve sağlık hizmetleri ihtiyacı, sağlık turizmi ihtiyacınıda arttıracaktır. Bu durum, Finlandiya’nın Türkiye’den sağlık turizmi alması  açısından önemli bir fırsat olarak değerlendirilmektedir.

Yurt dışına sağlık turizmi için giden yaşlılarla yapılan ankete göre ülke yaşlılarının %25 yerel gazete ve dergilerden %20’si internetten ve % 17’si de turizm acentalarından gidecekleri ülkenin turizm ortamıyla ile ilgili bilgi almaktadırlar. Bu bağlamda yerel gazete ve dergilere verilecek olan turizm ilanları ve ülkemiz yaşlı turizmi ile ilgili yazılacak olan tanıtıcı makalelelerin artması ülkemizden sağlanacak sağlık turizmi potansiyelini hiç şüphesiz arttıracaktır (Kaynak: Helsinki Ticaret Müşavirliği).


Yıl İçinde Açılan Fuarlar

Aşağıda iletişim adresleri verilmekte olan Finlandiya’daki yerel fuar organizatörleri web sayfalarından İngilizce olarak detaylı bilgi alma imkanı bulunmaktadır.

The Finnish Fair Corporation (Helsinki): www.finnexpo.fi, E-mail: info@finnexpo.fi

The Helsinki Fair Ltd. Wanha Satama : www.wanhasatama.com, E-mail: info@wanhasatama.com

Tampere Trade Fairs (Tampere): www.tampereenmessut.fi, E-mail: info@tampereenmessut.fi

Turku Fair and Congress Center (Turku): www.turunmessukeskus.fi, E-mail: info@turunmessukeskus.fi

Jyväskylä Fair Ltd. (Jyväskylä): www.jklfairs.fi, E-mail: info@jklmessut.fi

Lahti Fair Ltd. (Lahti): www.lahdenmessut.fi, E-mail: helpdesk@lahdenmessut.fi

North Finland Fair: www.pohjois-suomenmessut.fi, E-mail: aila.jaaski@pohjois-suomenmessut.fi

Oy Finn-Nolia Ab (Vaasa):    www.finn-nolia.fi, E-mail: info@finn-nolia.fi

               
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 

Kaynak: IMF-Ekim 2019, a: gerçekleşen, b: tahmini

 


Ekonomik Yapı

Finlandiya bugün büyük ölçüde endüstrileşmiş bir serbest piyasa ekonomisine sahip bir ülke olup, 2018 yılında % 1,7 büyüme ile 274,2 milyar $’lık GSYİH elde edilmiştir.

Ekonomide özellikle imalat sanayiinde (ormancılık, metal işleme, tasarım/dizayn, telekomünikasyon ve elektronik) son derece rekabetçi sektörlere sahiptir. İklim koşullarından ötürü, tarımda sadece kendine yeterliliği hedeflemektedir. Ormancılık ile ilgili sektörler, özellikle kırsal kesimde en büyük 2. uğraş dalını oluşturmaktadır.

Finlandiya sanayi alt yapısının oluşmasında Dünya Savaşı ertesinde Rusya ile yapılan Barış Anlaşması çerçevesinde savaş tazminatının gemi ile makine ve ekipman olarak ödenme mecburiyeti önemli bir katkıda bulunmuştur. Metal ve mühendislik sanayinin hammaddesi demirin ve sanayi için gerekli enerji kaynağı petrolün Rusya’dan temini, buna karşılık söz konusu ülke ile yapılan uzun vadeli ticari ve ekonomik işbirliği anlaşmaları ile sanayi üretiminin bu ülkeye satışı ve üretim fazlasının da diğer batı ülkelerine pazarlanması sanayi alt yapısının etkin kullanımını sağlamıştır.

Finlandiya 2009 öncesinde, bankacılık ve finansal pazar açısından AB’nin en iyi performans sergileyen ekonomilerinden biri olarak küresel krizi hafif olarak atlatabilmiştir. Ancak bu durum, ihracat talebindeki azalma ve iç talebin daralması sonucunda 2012-2014 döneminde ekonomide bir daralma yaşanmasını da önleyememiştir. Ülke ekonomisinde yaşanan durgunluk devlet maliyesini ve borç oranlarını olumsuz etkilemiştir. Ekonomi 2016 yılında kendini toparlayıp % 1,9 oranında büyümüş, 2017’de ise özel tüketim ve net ihracattaki güçlü artış ile % 3'lük bir büyüme sağlanmıştır. GSYİH’nın önümüzdeki birkaç yılda bu büyümeyi % 1,5 oranında koruyacağı tahmin edilmektedir.

Finlandiya’nın en önemli ekonomik mücadelesi; yüksek işçilik maliyetlerinin azaltılması ve ihracatta talep artışı yaratılmasıdır. 2016 Haziran’ında Finlandiya Hükümeti, işgücü maliyetlerini düşürmeyi, çalışılan saatleri artırmayı ve ücret pazarlığı sistemine daha fazla esneklik getirmeyi amaçlayan bir Rekabetçilik Paktı hazırlamıştır. 2017 yılında bu Paktın sonucu olarak ücretlerde artış neredeyse sıfır olmuştur. Ülkede 2018 yılı enflasyon oranı  % 1,2’ye yükselmiştir.

Finlandiya ekonomisi, ülke nüfusunun düşük olmasından kaynaklanan kısıtlı pazar potansiyeli dolayısıyla dış pazara yönelik oluşmuştur. Pek çok sektörde yüksek ihracat hacmi ile önemli üretim kapasitesine ulaşmış olan Fin sanayisi, dünya ekonomilerinde istikrarsızlık ve krizler gibi dışşal etkilere, diğer ülkelerden daha açık bulunmaktadır. Bu nedenle, esas olarak elektrikli ve elektronik ürünler, kağıt ve metal sanayisinde yaratılan katma değere aşırı bağımlı bir sanayi yapısına sahip Finlandiya, muhtemel dışşal ekonomik krizlerin etkisini minimize etmek için, ürün ve pazar çeşitliliği arayışına girmiştir.

Uzun dönemde Finlandiya ekonomisi için en önemli tehditler hızla yaşlanan nüfus yapısı ile rekabetçi piyasa koşullarına uyum sağlama hususlarında ortaya çıkmaktadır. Emeklilik yaşına ulaşmış yaş guruplarının büyüklüğünden kaynaklanan emek arzındaki düşüş, işsizlikte büyümeyi getirmektedir. Buna karşılık, çalışanların yarı zamanlı emekliliğe girebilme yaşının artırılması ve hizmetler sektöründe istihdam yaratılması gibi politikalarla 2018 yılında % 8,6 olan işsizlik oranı 2018’de % 7,4'e çekilmiştir.

2017 yılı verilerine göre ülkenin GSYİH'sı içinde tarım sektörünün payı %2,3, sanayinin % 25 ve hizmetler sektörünün %59’dur (Dünya Bankası-2018).

Finlandiya, İnsani Gelişmişlik Endeksine göre dünyada 189 ülke arasında 15. sırada (UN-2017), Ekonomik Serbestlik Endeksine göre dünyada 186 ülke arasında 20. sırada (The Heritage Foundation-2019), Küresel Rekabetçilik açısından dünyadaki 140 ülke arasında 11. sıradadır (World Economic Forum-2018), İş Yapma Kolaylığı açısından da dünyada 190 ülke arasında 17. sıradadır (Dünya Bankası-2018).

Ülkede kurumlar vergisi % 24, standart KDV oranı % 23 olarak uygulanmaktadır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..