Pazar ile İlgili Bilgiler
Dağıtım Kanalları
Kolombiya pazarında, tüketicilere yönelik çok çeşitli satış kanalı ve dağıtım yöntemi mevcuttur. Dağıtım yöntemi olarak geleneksel mağazalara satış yapan toptancılardan, büyük mağaza ve hipermarketlere kadar uzanan geniş bir yelpaze söz konusudur. İthal edilen ürünler, özellikle de sermaye malı ve hammaddeler, distribütör ve acente aracılığıyla satılmaktadır. Daha az rastlanmakla birlikte, büyük yerel imalatçılar doğrudan ithalat yolunu da tercih edebilmektedir. Bazı büyük dağıtımcı, toptancı ve mağazalar da ABD başta olmak üzere yabancı ülkelerde satın alma ofisi veya depo açmakta ya da aracılardan kaçınmak için internet üzerinden satıcı ve üreticilerle bağlantı kurmaktadır.
Dünyanın farklı yerlerinden çok çeşitli ürün Kolombiya pazarında makul fiyatlarla bulunabilmektedir. Kaçak mallar ve düşük faturalandırma hala önemli bir sorun olup, bu konuda ilerleme kaydedilmektedir. Serbest bölgeler ve antrepolar, daha çok ihracata yönelik malların ithalatı ve ihracat ürünlerinin işlenmesi için kullanılmaktadır. Gümrük işlemlerinin elektronik hale getirilmesi (MUISCA) ile bu sorunların da önüne geçilmesi beklenmektedir.
Kolombiya kanunları yabancı firmaların özel sektör satışlarında yerel bir temsilci ile çalışmalarını zorunlu kılmamakla birlikte, Kolombiyalı şirketlerin çoğu satış sonrası servis gibi nedenlerle ülkede temsilciliği olan yabancı şirketlerle iş yapmayı tercih etmektedir. Kolombiya pazarına girişte bir acente ya da temsilci veya distribütör ile çalışılmasında fayda vardır. Pazarlama, eğitim, numune, yedek parça, satış sonrası servis gibi konularda acentenin desteklenmesi ve sıkça ziyaret edilmesi de önemlidir.
Acente, temsilcilik ya da distribütör ile çalışmak isteyen şirketlerin öncelikle Kolombiya Ticaret Kanunu’na uygun şekilde sözleşme imzalaması, daha sonra da acente/temsilci/distribitörün bağlı olduğu Ticaret Odası’na kayıt yaptırması gerekmektedir. Acente ya da temsilci yabancı şirket ile yasal bağa sahip olup onun adına sözleşme imzalama gibi işlemleri yapabilmekte, atanmış distribütör ise bağımsız hareket hakkına sahip olup ürünü yabancı şirketten satın aldıktan sonra riski de üstlenerek yurt içinde satmaktadır.
Tüketim Piyasası, Tüketici Tercihleri ve Tüketim Harcamaları
Kolombiya Latin Amerika’daki en fazla nüfusa sahip 3. ülkedir. Tüketim harcamaları ise son 5 yılda neredeyse 2 katına çıkmıştır. Tüketici profili incelendiğinde özellikle son yıllarda nüfüsun yarısından fazlasının ekonomik olarak aktif olduğu ve bunun da dörtte birinin perakende satışlar açısından önemli olan çalışan, orta yaş altı kesim olduğu görülmektedir. 2020 yılında orta sınıfın toplam nüfusa oranının %37’ye ulaşacağı tahmin edilmektedir. Kadınlar da son yıllarda çalışma yaşamında aktif rol almakta, alışverişe ayrılan süre giderek kısalmakta, katalog, telefon ve web üzerinden siparişler yaygınlaşmakta ve kredi kartı kullanımı artmaktadır.
Kalite, karlılık, fonksiyonellik ve maliyet, Kolombiyalı tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen unsurlardır. Satış sonrası servis imkanı, satın alma kararını etkilemekte ve tüketicilerin bağlılığını artırmaktadır.
Gıda ürünlerinde ise Kolombiyalı tüketiciler kalite ve sosyal statü ile ilişkilendirilen marka tanınmışlığı, güvenilir ve yeterli bilgi sunulması (porsiyon sayısı, beslenme değeri, son kullanma tarihi vb), çekici ve renkli ambalaj (özellikle çocuklara yönelik gıda ürünlerinde) gibi faktörlere dikkat etmektedir. Bu bilgilerin İspanyolca dilinde sunulması gerekmektedir.
Şehirli nüfusun toplam nüfus içindeki payının artmasıyla birlikte yiyecek-içecek satışlarında artış beklenmektedir. Hipermarket ve ekspres satış mağazalarının giderek daha fazla önem kazanacağı düşünülmektedir. Gıda harcamaları içinde en fazla artış kaydeden ürün grubu sebze, yağlar, et ve meyvedir. Bu durum, Kolombiyalılar’ın sağlıklı beslenmeye giderek daha çok önem verdiğini göstermektedir.
Alkollü içecekler içinde ise bira tüketiminin hızla arttığı görülmektedir. Ülkedeki bira üretimi çok-uluslu SABmiller şirketinin sahip olduğu Bavaria’nın elindedir. Şirket, Club Colombia, Pilsen, Poker, Costeña, Aguila ve Aguila Light gibi markaların üretimini yapmaktadır. Son yıllarda, yüksek gelir seviyesindeki tüketicilere yönelik olarak İtalyan birası olan Peroni’yi ithal etmeye başlamıştır.
Dayanıklı tüketim mallarında ve yarı-dayanıklı tüketim mallarındaki artışın, hızlı tüketim mallarına göre daha düşük seyretmesi beklenmektedir. Tüketici elektroniğinde de satışların artması beklenmektedir.
Kolombiyalıların giyim ve ayakkabı harcamaları ise küresel krizin yol açtığı tasarruf eğilimi, Çin menşeli ürünlerin pazara girmesiyle fiyatların düşmesi ve yükselen kalitenin daha uzun aralıklarla ürün yenileme ihtiyacı doğurması gibi faktörler nedeniyle azalmıştır. Bununla beraber, giyim ve ayakkabı sektörü Kolombiya ekonomisinin en dinamik sektörlerinden biridir. Kolombiya son yıllarda, önemli moda etkinliklerine ev sahipliği yaparak Latin Amerika moda dünyasının merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Reklam, Promosyon ve Satış Teknikleri
Kolombiya pazarında yeni tüketim mallarını tanıtabilmek için yaygın bir tanıtım kampanyası yürütülmesi gerekmektedir. Medyada yayımlanan reklamlar, makaleler, radyo ve televizyon, gazeteler, dergiler, ticari dergiler ve internet reklamları tanıtım için etkin yöntemlerdir. Kolombiya’da yaklaşık 30 adet önemli gazete yayımlanmakta olup, özellikle büyük şehirlerde en etkili tanıtım yöntemi gazete reklamıdır. Ayrıca yine çok sayıda ticaret ve iş dergisi, ulusal/bölgesel televizyon ve radyo kanalı mevcuttur. Sanayi ve ticaret birliklerinin de düzenli olarak yayınladıkları bülten ve dergiler bulunmaktadır.
Bazı şirketler ve süpermarketler yeni ürünlerin tanıtımı için çekiliş, indirim kuponları, tadım standları gibi yöntemler uygulamaktadır. Özel gönlerdeki promosyonel satışlar ve kampanyalar da Kolombiyalı tüketicinin ilgisini çekmektedir. Internet kullanımının artması ile birlikte e-ticaret yaygınlaşmakta, katalog ve TV satışları da artmaktadır.
Ambalaj, Paketleme ve Etiketleme
Gıda, eczacılık ve tekstil ürünleri haricindeki ürünler için özel bir etiketleme kuralı bulunmamaktadır. İşlenmiş gıda ürünlerinin etiketinde ürünün adı, miktar ağırlığına göre içerik bilgileri, imalatçının ve ithalatçının adı ve adresi, menşe, birim sayısı, saklama ve kullanma (gerektiğinde) bilgileri, son kullanma tarihi ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ya da Ticaret Bakanlığı tarafından gerekli görülen diğer bilgiler belirtilmelidir. Etiket ve şekiller hatalı veya yanıltıcı olmamalıdır.
İlaçların üzerinde İspanyolca “medikal, dental ve veteriner reçete ile satılabilir” yazılması, ayrıca ürünün jenerik adı, ticari adı, net ağırlığı/hacmi, bileşimindeki aktif maddelerin ağırlığı/miktarı, lisans numarası ve parça numarası da belirtilmesi gerekmektedir. Raf ömrü kısıtlı olan ürünlerin son kullanma tarihi de belirtilmelidir.
Haşarat ilaçları ve diğer toksik ürünlerin üzerine kurukafa ve çarpraz kemik resmi ile birlikte zehir kelimesinin İspanyolca dilindeki karşılığının yazılması zorunludur. Kullanma talimatı ve panzehir bilgileri de belirtilmelidir. Panzehiri olmayan ürünlere lisans verilmemekte, bu ürünler yalnızca kamu sağlığı otoritelerinin doğrudan kontrolü altında kullanılabilmektedir.
Alkollü ve sert içkilerde, hem yerel hem de uluslararası firmalar açısından pek çok karmaşık ve çelişkili düzenleme mevcuttur. Dondurulmuş sebzelerde ve yaş meyve-sebzede etikette menşe bilgisi zorunlu değildir. İşlenmiş gıdalar için etiketleme kurallarında, ürünün muhteviyatındaki maddelerin menşeine ilişkin bir düzenleme bulunmadığından, eğer ülkeye ithal edilen ürün iki farklı ülke menşeli sebze vs içeriyorsa, etikette yalnzca ürünü işleyen firmanın isim ve adres bilgisinin ve ürünün üretildiği ülke bilgisinin gösterilmesi yeterlidir.
İşlenmiş ithal gıda ürünlerinde etiket ile ilgili işlemlerin perakende satışa sunulmadan tamamlanmış olması gereklidir. Bu sorunluluk ithalatçının olup, ithalatçıların çoğu etiketleme ile ilgili düzenlemelerin menşe ülkede ihracatçı tarafından yapılarak ürünün gönderilmesini talep etmektedir.