Anasayfa / CO / Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Coğrafi Konum

Kolombiya, Orta ve Güney Amerika arasında bir bağlantı noktası olması dolayısıyla stratejik bir konuma sahiptir. Yüzölçümü bakımından Latin Amerika ülkeleri arasında 5. büyük ülke olan Kolombiya’nın Pasifik Okyanusu’na ve Karayip Denizi’ne kıyısı bulunmaktadır. Sınır komşuları Panama, Ekvator, Peru, Venezuela ve Brezilya’dır.

Siyasi ve İdari Yapı

20 Temmuz 1810 tarihinde bağımsızlığını kazanan Kolombiya’da Devlet Başkanlığı görevini 25 Mayıs 2014 tarihinden bu yana Juan Manuel Santos Calderon yürütmektedir. Devlet Başkanı, hem hükümetin hem de devletin başında olup, görev süresi 4 yıldır. Yasama kanadı olan Kongre, Senato (102 üye) ve Temsilciler Meclisi (166 üye) olmak üzere iki kamaralıdır. Ülkede bir sonraki seçimler 2018 yılında gerçekleştirilecektir. Ülke, idari açıdan 32 eyalet ve 6 ana bölgeden (Karayipler, Pasifik, Andean, Orinoquia, Amazon ve Adalar) oluşmaktadır.

Nüfus ve İstihdam

Yaklaşık 46,7 milyon nüfusu ile Kolombiya, Latin Amerika’da ise Brezilya ve Meksika’nın ardından en fazla nüfusa sahip 3. ülkedir. Nüfus artış hızı %1, yaş ortalaması 29,3’tür. Nüfusun %24,9’u 0-14 yaş arasında, %68,1’i 15-64 yaş arasında, %6,9’u ise 65 yaş ve üzerindedir. 30 yaşın altındaki nüfusun oranı da %55’tir.

Kolombiya’nın resmi dili İspanyolca olup, Kolombiya dünyada İspanyolca konuşan nüfus açısından Meksika’nın ardından 2. ülkedir. Okur-yazarlık oranı %94,7’dir. Nüfusun %76,4’ü kentlerde yaşamaktadır. Ülkeye ilk gelen Avrupalı göçmenler İspanyollar olup, diğer Avrupa ülkelerinden (İtalya, Almanya, Fransa, İsveç, Polonya ve Rusya gibi) ve Venezuela’dan da göçler yaşanmıştır. 

Kolombiya, 23,7 milyon civarındaki toplam işgücü ile dünyada 28. sıradadır. İşgücünün %17’si tarım, %21’i sanayi ve %62’si hizmetler sektöründe istihdam edilmektedir. Nüfusun %33’ü yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. İşsizlik oranı ise %9,1 seviyesindedir.

Kolombiya, “International Institute for Management Development” tarafından yapılan bir çalışmada 2010 yılında bölgede kalifiye işgücü açısından 2. sırada gösterilmiştir. İşçi-işveren ilişkileri genelde sorunsuzdur ve şirket faaliyetlerine engel oluşturmayacak şekilde düzenlenmiştir. Price Water House Coopers tarafından 2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre de Kolombiya, Güney Amerika’nın en üretken işgücüne sahip ve çalışma saatlerinin en uzun olduğu ülkesidir. Kolombiya aynı zamanda, Latin Amerika’da en iyi üniversite eğitimi hizmeti verilen 3. ülkedir (IMD).

Doğal Kaynaklar ve Çevre

Petrol, doğal gaz, kömür, demir cevheri, nikel, altın, bakır, elmas ve hidroelektrik, ülkenin başlıca doğal kaynaklarıdır.

Yale Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmaya göre Kolombiya, çevre koruma açısından dünyada 10. ve bölgede 1. sıradadır. Çevre Kanunları şirketlerin rekabetçiliğini en az olumsuz etkileyen ülke de yine Kolombiya olarak seçilmiştir (IMD, 2010).

Tarım ilaçlarının aşırı kullanımı sonucunda toprak ve su kalitesi önemli ölçüde düşmüştür. Ormanların tahribi ve özellikle Bogota’da görülen hava kirliliği ülkenin başlıca çevre sorunlarıdır. Volkanik aktiviteler (Galeras, Nevado del Ruiz, Cumbal, Dona Juana, Nevado del Tolima ve Purace), depremler ve mevsimsel kuraklık ise ülkede yaşanan doğal afetlerden bazılarıdır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..