Pazar ile İlgili Bilgiler
Fikri, Sınai Mülkiyet Hakları
Arjantin WIPO üyesidir, 5 Ocak 1995 tarih, 24425 sayılı Fikri Mülkiyet Hakları Kanunu yürürlüktedir.
Lisans Anlaşmaları
Tescilli bir bilginin yabancı bir gerçek ya da tüzel kişiden Arjantin’li bir gerçek ya da tüzel kişiye transferi ve patentlerin ve ticari markaların transferi 22 426 sayılı kanuna göre yürütülmektedir.
Arjantin Patent Ofisi
Instituto Nacional de la Propiedad Industrial
Paseo Colon 717
1063 Buenos Aires
Tel :00 54 11 4344 4901/02
Faks :00 54 11 4343 5286
Tescilli bilgilerin bağlantılı firmalarca transferi daha önceden Hükümetin onayına tabidir. Onayın olmaması sözleşmeleri geçersiz hale getirmez ancak sözleşmeler üzerinde yapılan ödemelere vergi amaçları bakımından izin verilmez ve %27 vergiye tabidirler. Lisans anlaşmaları ve ortak girişimler, aynı zamanda MERCOSUR’ a girişin en uygun yoludur.
Dağıtım Kanalları
Süper marketlerin ve diğer büyük perakende satış mağazalarının artmasıyla küçük perakendecilerin sayısı azalmış ayrıca franchising, katalog ve televizyondan satış yöntemleri de gelişmeye başlamıştır. Toplam tüketim malları ticaretinin % 63’ü self-service mağazalarda yapılmaktadır. Yerli ve yabancı sermayeli süper marketler ise büyük şehirlerde yayılmaya başlamışlardır.
Ülkede son yıllarda işsizliğin artışında önemli rol oynadığı belirtilen hiper market, süper market ile alış veriş merkezleri gittikçe yaygınlaşmıştır. Önceki yıllarda yaygın olan küçük boyutlardaki ticarethaneler yerini çok büyük boyutlu ve /veya zincir mağazalara ve süper marketlere bırakmaktadır. Ülkede hemen hemen her alanda (lokanta, video kiralama, spor kulüpleri, giyim kuşam, süper market, emlakçilik, kuru temizleme, kuaför, eczane, inşaat malzemeleri, vb.) zincir mağaza yapısı oluşmuştur. Bu durum ülkenin sosyal yapısını etkilemiş ve orta sınıf küçük esnafın azalmasına ve sermayenin daha az sayıdaki kişinin elinde toplanmasına neden olmuştur. Bu durum her ne kadar verimliliği artırsa da esasen işsizliği de artırmıştır. Değişim sürecinin hızlı olması ve bu durumun sanayinin de zayıfladığı bir döneme denk gelmesi büyük bir işsizlik sorununu ortaya çıkarmıştır.
Satış için kullanılan yöntem acenta/distribütör sistemidir. Ana şirket ve acenta arasındaki ilişkiler Medeni ve Ticaret Kanunlarına göre yürütülmektedir. Acente anlaşmalarının fesih işlemlerini düzenleyen herhangi özel bir yasa yoktur.
Taraflar, yaptıkları anlaşmaya yabancı kanunların uygulanması yolunu tercih etmemektedirler. Eğer bir sözleşme Arjantin kanunlarının uygulanmaması için yurtdışında gerçekleştirilmiş ise, sözleşme Arjantin mahkemeleri tarafından yürütülmemektedir.
Arjantin’de yerleşik AB, ABD ve Uzakdoğu şirketlerinin hemen hemen hepsi zincir mağazalar, hipermarketler ve küçük mağazalar yoluyla satış ve dağıtım yapmaktadırlar (otomobil hariç). Güzellik malzemeleri, spor aletleri, bazı özel ev aletleri (su filtresi gibi), kitap gibi ürünlerde kapıdan satış yöntemi kullanılmaktadır. Pek çok mağaza caddelerde tanıtım malzemeleri ve örnek ürünler dağıtmakta ve işlek her alış veriş noktasında tanıtım masaları bulunmaktadır. Promosyon hizmeti ülkede çok yoğun olarak her alanda kullanılmaktadır. Ülkede son yıllarda ciddi yükseliş gösteren bir satış yöntemi ise telefonla satıştır.
Franchising
Franchising sözleşmeleri Arjantin Ticaret Kanunu’nun koruması altındadır. Hizmet, ticari ünvan, uzmanlık ve paylaşılan üretimin unsurları gerek franchisor gerekse franchisee tarafından sözleşme yükümlülükleri olarak belirtilir. Sözleşme, lisans, metodlar/sistemler ve tescilli bilginin franchisee’te transferi, girdilerin temini, satış yöntemleri, kalite standartları ve franchisor tarafından sözleşme unsurlarının kontrolü gibi konuları içerir. Franchising, Arjantin’de başarı ile uygulanmakla beraber, işleticinin borcunu ödeyememesi ya da iflası halinde yasal yükümlülüklerden kaçınabilmesi için franchisor’ın yükümlülüklerinin sözleşmede açıkça belirtilmesi gereklidir. Arjantin kanunları ticari başarısızlık ve iflas hallerinde franchisor’ın yükümlülükleri konusunda açık hükümlere sahip değildir. Sözleşme imzalamadan önce yasal konularda bir danışmana başvurulması tavsiye edilmektedir.
Joint-Ventures- Yabancı Ortaklık
Arjantin yasaları joint ventures kurulmasına izin vermektedir. Bir sözleşmenin hazırlanıp imzalanması ve Ticaret Siciline tescil edilmesi gerekmektedir. Sözleşmenin spesifik maddeleri ve ayrıca yasal bir temsilcinin atandığına dair bilgileri içermesi gerekmektedir.
Tüketici Tercihleri
Arjantin’de son kullanıcılar bir ürünü satın alırken fiyat, kalite ve satış sonrası hizmetler arasındaki dengeyi göz önünde bulundururlar. Fiyat her zaman belirleyici faktör değildir. Finansman, ülkede mevcut yüksek faiz oranları neticesinde oldukça önemlidir.
Pazarlama teknikleri arasında: ticari fuarlar, sektörel dergilerde reklamlar ve stratejik ortaklıklar öne çıkmaktadır.
Reklam ve Promosyon
Arjantin’de birçok reklam ajansı ve danışmanlık şirketleri faaliyet göstermektedir ancak bunlardan sadece büyük firmalar tam bir hizmet vermektedirler. En önemli ajanslar “Arjantin Reklam Ajansları Birliği” ne üyedirler. (Asociacion Argentina de Agencias de Publicidad) Yazılı basında reklam vermek en yaygın olan yöntem olmakla birlikte, televizyon ve radyoda yayınlanan reklamlar özellikle Buenos Aires pazarında kullanılan son derece etkili yöntemlerdir.
En önemli gazete ve dergiler aşağıda sunulmaktadır.
AMBITO Financiero (ekonomi ticaret gazetesi), Web sayfası: www.ambitoweb.com
Hafta içi çıkıyor, ortalama 150 000 satıyor.
BUENOS AIRES ECONOMICO Web sayfası: www.infobae.com
CLARIN (En çok satan gazete) Web sayfası: www.clarin.com.ar
Günlük satış ortalama 800.000 (Hafta sonları 1 milyonun üzerinde).
EL CRONISTA Web sayfası: www.cronista.com.ar,
Günlük satış yaklaşık 70.000.
LA NACION (En etkili gazete) Web sayfası: www.lanacion.com.ar,
Günlük satış 250,000, hafta sonları 300.000’in üzerinde.
MERCADO (aylık ekonomi dergisi) Web sayfası: www.mercado.com.ar
Ambalaj, Paketleme ve Etiketleme
Ülkedeki etiketleme standartlarını belirleyen 22.802/1983 sayılı kanunla temel etiketleme kuralları belirlenmiştir. Ayrıca malların özelliklerine göre (gıda, içecek, ilaç, kimyasallar, zararlı maddeler, tekstil ve hazır giyim, ayakkabı) daha ayrıntılı ve teknik etiketlemeler ilgili bakanlığın çıkardığı tebliğler gereğince yapılmaktadır. Etiket üzerinde,
• Malın adının,
• Malın menşei ülkesinin,
• Malın kalitesinin, saflığının veya karışımının,
• Net ağırlığının belirtilmesi gerekmektedir.
• Etiketler İspanyolca yazılmalıdır ancak, çıkartma şeklinde ürün üzerine sonradan yapıştırmak da mümkündür.
• Tüm etiketlerdeki ölçü birimleri metrik sisteme göre olmalıdır.
Ülke menşeini gösteren işaretlemeler için genel kurallar aşağıdaki gibidir:
• İşaret eşyanın üzerinde yer alıyorsa, ülke menşei de görülebilir bir yerde bulunmalıdır.
• Eşyanın üzerindeki asıl etiket ya da ambalaj diğer işaretlerin gözükebilmesi için çok küçükse, ülke menşeinin konteynerin üzerinde görülebilir bir şekilde bulunması yeterlidir. Eğer, asıl etiket ülke menşeini gösteremeyecek şekilde küçükse gerekli işaret konteynere asıl işaretle aynı tarafa yapıştırılacak ek bir işaretle yapılmalıdır.
• İthal malları taşıyan konteynerler (yaklaşık 1/4, 1/2, 3/4 ve 1 litre) net içeriklerini gösteren ibareler taşımak zorundadırlar.
• Gıda, ilaç, temizlik ve kozmetik ürünlerinin Sağlık İdaresi’nce tescilli olması zorunludur. Bu konuda mutlaka ithalatçı taraf ile detayların konuşulması gümrük işlemlerindeki gecikme riskini azaltacaktır.
Tüm ürünlere (giyim kuşam, elektronik, beyaz eşya, vb.) muhakkak surette malın ithal olduğunu gösteren (menşe belirtmeksizin) bir pul yapıştırılmakta, bu suretle hem gümrüklerden kaçak mal girişi kontrol edilmekte hem de ulusal ürünlerin tüketilmesi yönünde bir bilinçlenme sağlanmaya çalışılmaktadır.
Ayrıca, Arjantin’de üretilen ürünler üzerinde Industria Argentina ibaresinin bulunması zorunludur. Yalnızca montaj gibi yüzeysel işlemler sonucunda yabancı parça/maddelerden üretilen ürünler Arjantin malı sayılmamaktadır. İthal malların etiketlerindeki bilgilerin doğruluğundan ithalatçı firmalar sorumludur. Gıda, ilaç gibi alanlarda görevli kurum ANMAT (http://www.anmat.gov.ar) olup, kurumun web adresinde pek çok faydalı bilgi yer almaktadır.
Arjantin’de ürüne göre değişmekle birlikte, ISO ve Pan Amerikan Standartları uygulanmaktadır. Standartlarla ilgili kuruluşlar;
Arjantin Standart Enstitüsü- IRAM (Instuto Argentino de Normalizacion)
Peru 552
1068/ Buenos Aires
Tel :00 54 11 4345 3465
Faks :00 54 11 4345 3469
E-mail:iram@iram.org.ar
http://www.iram.org.ar (İspanyolca)
Akreditasyon Kurumu-OAA(Organismo Argentino de Acreditacion)
Av. Julio A. Roca 651
5to. Piso Sectores 8 y 9
(1067) Buenos Aires
Tel : 00 54 (11) 4349-3962
Faks : 00 54 (11) 4349-3962
e-mail: info@oaa.org.ar
http://www.oaa.org.ar
Teknik Ticari Engeller Bildirim Merkezi
Direccion Nacional de Comercia Interior, Secretaria de Comercio Interior
Ministerio de Economia y Produccion
Tel :00 54 11 43494051-52
Faks :00 54 11 43494038
E-mail:dirnaci@mecon.gov.ar
http://www.mecon.gov.ar (İspanyolca)
Canlı hayvan, bitki, çiçek soğanı, budanmış parçalar, kök gövdeler, yumrular, arpa, yer fıstığı, bütün tohumların yüklenmesi halinde, ihracatçı ülkenin yetkili bir kurumundan bitki ya da hayvan sağlığıyla ilgili belgelerin alınması gereklidir.
ANMAT-Ulusal İlaç, Gıda ve Tıbbi Teknoloji İdaresi
Avda. de Mayo 869, Piso 3
(C1084AAD) Buenos Aires
Tel/Faks: 00 54 11 4345-7145; 4340-0800
Faks: 00 54 11 4342-4578
E-mail: direccion@anmat.gov.ar
Web Site: http://www.anmat.gov.ar
Ulaştırma ve Taşımacılık Maliyetleri
Türkiye’den Buenos Aires’e 40’lık konteyner yaklaşık 2000 $’a gitmektedir. Yaklaşık 28-35 civarında nakliye süresi tutmaktadır.
Akreditif Kullanımı
Ticari ilişkilerin başlangıcında akreditif tavsiye edilmekte olup teorik olarak fatura tarihinden itibaren 30 gün içinde ödeme uygulanmakta ise de bu süre 60, 90, 120 hatta 180 gün olabilmektedir.
Arjantin kanunlarına göre, eğer konşimento Arjantin’deki banka namına yapılmışsa malın sahibi kabul edilir. Bu durumdan korunmak için bankayı taraf olarak belirtmemek yerinde olacaktır. Koli listeleri Arjantin’deki gümrük işlemleri için şarttır ve her kolinin içindeki malı tanımlamak zorundadır.
Kamu İhaleleri
Arjantin’de kamu ihalesi almak, finansman kaynağıyla beraber gelindiği takdirde mümkün olabilmektedir. Finansman temininde yaşanacak güçlüğün yanı sıra, coğrafi açıdan uzaklık ve pazara yabancılık gibi faktörlerin de etkisiyle ülkemiz Müteahhitlik sektörü tarafından bu aşamada Arjantin’de kamu ihalesi alınması kolay görünmemektedir.
Kamu ihaleleri veri tabanı (www.uape.org.ar) ve Ulusal İhale Kurumu (www.argentinacompra.gov.ar) web sayfalarında ihalelere ilişkin bilgiler İspanyolca olarak mevcuttur.