Genel Ekonomik Durum
Ülkenin gayrisafi milli hasılası 2016 yılında yaklaşık 21 milyar dolardır. 2016 yılında büyüme oranı ise %-5,1’dir. Ekonomi daralmıştır. Ülkedeki sektörel bileşimin %2'si tarım'a, %44'ü endüstri'ye, %54'ü hizmet'e dağılmıştır. 2016 yılında ülkedeki enflasyon oranı %3,4, işsizlik oranı % 4,1'dir. Endüstri, petrol, kimyasallar, turizm, gıda maddeleri, çimento, meşrubat, tekstil gibi alt dallara ayrılmaktadır.
Başlıca İhracat Ürünleri: Ham Petrol, Doğal Gaz, Asfalt, Petro-kimyasallar: Methanol, Urea, Ammonia
Üretim Yapılan Ürünler: Gıda, İçeçekler ve Tütün; Kimyasallar ve kimyasal olmayan mineraller; Çimento; Demir ve Çelik
Başlıca İthalat Ürünleri: Araçlar; Ağır makine ve taşıma ekipmanları; gıda ve içecekler, mineral yakıtlar; kimyasallar; hayvansal ve bitkisel yağlar
Başlıca Üretim Sektörleri: Petrol Sektörü; Üretim Sektörü; Hizmet Sektörü
Başlıca Ticaret Partnerleri: CARICOM; Venezuela; Küba, Amerika, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Kore, Japonya; Çin
Ekonomik Yapı
Enerji sektöründeki 100 yılı aşkın süredir başarısı doğrudan yabancı yatırımla desteklenen Trinidad ve Tobago, Karayipli ülkeler arasında en önde gelen petrol ve gaz üreticisidir. Son yıllarda Trinidad & Tobago uluslararası işletmeler için mükemmel bir yatırım yeri olarak ün kazanmış ve Karayipler ve Latin Amerika'da en yüksek büyüme oranı ve kişi başına düşen gelire sahip ülke olmuştur.
Şu anda ABD’ye en fazla ihracat yapan Karayipli ülkelerden biri olmanın yanısıra, Kanada, Kosta Rika, Venezuela, Kolombiya, CARICOM ülkeleri ve Avrupa ile kurulan güçlü ticari ilişkiler, bölgesel ve uluslararası pazarlara erişim imkanlarını geliştirmiştir.
Trinidad ve Tobago düşük enflasyon, istikrarlı büyüyen bir ekonomi, düşen işsizlik oranları ve iyi organize edilmiş, yerel olarak düzenlenmiş güçlü finansal sistemiyle yatırımcıların dikkatini çekmektedir. Ülke sahip olduğu bu bu güçlü ve istikrarlı finans sektörü nedeniyle "Karayiplerin Finans Merkezi" olarak adlandırılmaktadır.
Hizmet, üretim, finans ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren 400'den fazla çokuluslu şirketin faaliyet göstermesi ülke ekonomisinin gücünün bir kanıtıdır. Bu firmalar arasında Fujitsu, Microsoft, IBM, Baroda Bankası, Arcellor Mittal, BP ve BHP Billiton gibi önemli uluslar arası firmalar yer almaktadır.
Ulaştırma ve Telekomünikasyon Altyapısı
Ülkenin başkenti, Trinidad'ın kuzeybatısındaki yarımadada bulunan Port of Spain' dir. Port of Spain adalar arasındaki trafiğin başlıca kavşak noktası olduğu gibi modern limanıyla bütün dünyadan gelen yolcu ve yük gemilerine de hizmet vermektedir. Kentin yakınlarında uluslararası bir havalimanı bulunur. Pointe-â-Pierre ve Point Fortin önemli petrol yükleme noktalarıdır
Karayolu
Trinidad Tobago’in kara yolu uzunluğu, 8320 km’dir. Özel araç sahipliğinin yüksek olması ve toplam taşıt sayısının fazla olması Trinidad Tobago’in kara yolu altyapısını yetersiz kılmaktadır. Nüfusun yoğun olduğu şehir merkezlerinde sıklıkla yaşanan trafik sıkışıklığı, kara yolu altyapısını zorlamaktadır. Yapımına devam edilen ücretli otoyollar vasıtasıyla sık kullanılan kara yollarına alternatifler üretilmeye çalışılmaktadır.
Demiryolu
Trinidad Tobago’de toplam uzunluğu 173 km olan demiryolu altyapısı fazla kullanılmamaktadır. 2008 yılında hükümet tarafından yapılması planlanan hızlı tren projesi 2010 yılında iptal edilmiştir.
Havayolu
Trinidad Tobago’de toplam 5 adet havaalanı bulunmaktadır ancak 2’si uluslararası uçuşlara açıktır. Bunlardan biri başkent Port of Spain’de bulunan “Piarco International Airport” diğeri de Scarborough’da bulunan “A.N.R. Robinson International Airport”’dur. Türkiye’den Port of Spain’e uçuşlar mevcuttur.
Deniz yolu ve Limanlar
Point Fortin, Point Lisas, Port of Spain, Scarborough ülkenin önde gelen limanlarıdır. Petrol taşımacılığı için Galeota Point terminali kullanılmaktadır.
Haberleşme
Trinidad Tobago’de sabit telefon hattı sayısı 300 bin, mobil telefon hattı sayısı 1,8 milyon, 600 bin internet kullanıcısı bulunmaktadır. Haberleşme konusunda herhangi bir sorun bulunmamakla beraber gelişen bir altyapıya sahiptir.
Medya
Ülkede biri devlet kontrolünde olmak üzere 5 televizyon kanalı vardır. Bunun dışında uluslar arası yayın yapan kablolu televizyonlara erişim imkanı da mevcuttur. Biri devlet radyosu olmak üzere 35 adet radyo istasyonu faaliyet göstermektedir.