Anasayfa / TT / Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Coğrafi Konum
 
Güney Amerika'nın kuzeydoğu kıyısı açıklarında bulunan Trinidad ve Tobago adaları Batı Hint Adaları'nın Küçük Antiller grubu içinde yer alır. Küçük Antiller'in en güney adası olan Trinidad kuzeyden güneye yaklaşık 80 km uzunluğunda ve 60 km genişliğindedir. Trinidad'ın kuzeydoğusundaki Tobago ise daha küçük bir adadır; uzunluğu 43 km, genişliği ise 12 kilometredir. Trinidad'ın kuzeybatı ve güneybatı köşelerinde, batıya doğru uzanan iki yarımada bulunur. Her iki yarımada da Güney Amerika anakarasındaki Venezuela'ya 14 km kadar yaklaşır. Venezuela'dan iki dar boğazla ayrılan bu yarımadaların arasında Paria Körfezi bulunur.
 
Ülke; KarayiplerKarayip Denizi ve Kuzey Atlas Okyanusu arasında adalar, Venezuela'nın kuzeydoğusunda yer alır. Koordinat olarak 11 00 Kuzey enlemi, 61 00 Batı boylamı'nda yer alan ülke haritada Orta Amerika ve Karayipler içinde olarak görünür. Ülkenin her iki adasının toplam yüzölçümü 5.128 km²dir.
 
Ülke, hiçbir başka ülkeye kara komşusu olmadığından, kara sınırıları 0 km olarak kabul edilmektedir. Ancak sahil şeridi 362 km'dir. Bölgede tropikal iklim görülür. Arazi yapısı ova ve dağlardan ibarettir. Ülkedeki en yüksek nokta 940 m ile "El Cerro del Aripo"dur.

Siyasi ve İdari Yapı
 
Ülkenin resmi adı "Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti"dir. Ama kullanılan ismi "Trinidad ve Tobago"dur. Yönetimi parlamenter demokrasidir. Port-of-Spain'in başkent olduğu ülkede 9 bölge, 3 belediye,2 şehir ve 1 semt bulunmaktadır. Bunlar:
 
             Bölgeler: Couva/Tabaquite/Talparo, Diego Martin, Mayaro/Rio Claro, Penal/Debe, Princes   
                            Town,  Sangre Grande, San Juan/Laventille, Siparia, Tunapuna/Piarco
 
             Belediyeler: Arima, Chaguanas, Point Fortin
 
             Şehirler: Port of Spain, San Fernando
 
             Semt: Tobago
 
1958'de kurulan Batı Hint Adaları Federasyonu'nun yönetim yeri, federasyonun dağıldığı 1962'ye kadar Trinidâd'daydı. Federasyonun dağılmasıyla birlikte Trinidad ve Tobago da 31 Ağustos 1962'de bağımsızlığını ilan etmiştir. 1970'lerde dışarıya petrol satışı arttıkça ülkedeki yaşam düzeyi de yükselmiştir. Trinidad ve Tobago 1976'da İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi bir cumhuriyet oldu. Bağımsızlık 1962 yılında kazanılmıştır.
 
 
 Nüfus ve İşgücü Yapısı
 
Trinidad Tobago’nun 2016 yılı nüfusu yaklaşık 1,4 milyondur. Ülkede farklı etnik gruplar bir arada yaşamaktadır. Nüfusun %40’nı Hintliler,%38’’ini Afrikalılar oluşturmaktadır. Toplam nufusun %14’ü şehirlerde yaşamaktadır.
 
Doğal Kaynaklar ve Çevre
 
Trinidad yoğun ağaçlıklı tepelerle kaplı üç dağ sırasıyla doğudan batıya kesilir. Tobago ise, çoğu yerde sık ormanlarla örtülü olan bir volkanik kütledir. Trinidad'ın kuzeybatı ve güneybatı köşelerinde, batıya doğru uzanan iki yarımada bulunur. Her iki yarımada da Güney Amerika anakarasındaki Venezuela'ya 14 km kadar yaklaşır. Venezuela'dan iki dar boğazla ayrılan bu yarımadaların arasında Paria Körfezi bulunur. Körfezin suları Venezuela'da denize dökülen Orinoko Irmağı'nın taşıdığı çamur yüzünden bazen grimsi yeşil bir renk alır. Körfezin kuzey ucunda yer alan ve Ejder Ağzı adıyla bilinen dar boğazda birkaç küçük ada bulunur. Güney uçtaki boğaz ise Yılan Ağzı adıyla bilinir. Trinidad ve Tobago'nun en yüksek noktası olan Aripo Dağı (940 metre) Trinidad'ın kuzeyini doğu-batı yönünde boydan boya geçen ormanlık dağ sırasındadır. Ülkedeki en etkileyici doğal güzelliklerden biri kuzeybatıdaki bir vadinin başlangıç noktasında 95 metre yükseklikten dökülen Maracas Çağlayanadır. Ülkedeki başlıca yabanıl hayvanlar flamingo, balıkçıl, aynak ve kolibri gibi renkli kuşlardır. Tobago'nun kuzeydoğusunda bulunan Küçük Tobago Adası'nda Yeni Gine'den getirilmiş cennetkuşlan yaşar. Avustralya ve Yeni Gine dışında, cennetkuşlannın doğal yaşam ortamında bulunduğu tek yer olan Küçük Tobago, bu özelliğinden ötürü Cen-netkuşu Adası adıyla da bilinir. Tropik iklim kuşağında yer alan Trinidad' da geceler serin geçmekle birlikte ılık ve nemli bir hava görülür. Ortalama 24°C olan hava sıcaklığı ara sıra 34°C'nin üzerine çıkar ya da 21°C'nin altına düşer. Ocaktan mayısa kadar havalar kurudur; yılın geri kalan bölümü ise yağmur mevsimidir.
 
Tarım ve Sanayi Trinidad'ın verimli toprağında pek çok tropik ürün yetişir. Büyük çiftliklerde tarımı yapılan başlıca ürünler şekerpancarı, kakao, hindistancevizi, turunçgiller, muz ve kahvedir. Batı Hint Adaları'na özgü sert bir alkollü içki olan rom, şekerkamışından yapılır. Bir ailenin kuşaktan kuşağa aktardığı gizli bir reçeteye göre hazırlanan kokulu bir tatlandırıcı ülkede çok sevilmektedir. Bir başka ürün de çin baklası adı verilen bir bitki tohumudur. Yeni biçilmiş samanınkine benzer tatlı bir kokusu olan bu tohumlar parfüm yapımında kullanılır. Trinidad büyük bir petrol üreticisidir; bu yüzden, tarıma oranla daha az kişi çalıştığı halde ülkenin ulusal gelirinin büyük bölümü petrol sanayisinden sağlanır. Trinidad'da çıkarılan petrolle Venezuela ve Suudi Arabistan'dan gelen petrol, adanın güney kesimindeki Pointe-â-Pierre ve Palo Seco'daki rafinerilerde arıtılır. Trinidad'ın güneybatısındaki Zift Gölü'nden çıkarılan asfalt dışarıya da satılmaktadır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..