Anasayfa / NA / Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Coğrafi Konum

Ülke Güney Afrika’nın batısında yer almaktadır. Batısı Atlas Okyanusu’na kıyıdır. Kuzeyde Angola ve Zambiya, güney ve güney batıda Güney Afrika Cumhuriyeti, doğuda ise Bostvana ile komşudur. 

Ülkenin kıyı şeridi 1350 km’yi bulmaktadır. Kıyı şeridi boyunca genişlikleri 20 ile 140 km arasında değişen kum düzlükleri yer almaktadır. Büyük ölçüde kumlarla kaplı olduğundan kıyı bölgesi Namib Çölü olarak anılmaktadır.

Namibya yılda 300 günden fazla güneş ışığı alır. Kışları (Haziran-Ağustos) genellikle kurudur. Biri çok (Şubat-Nisan), diğeri az (Eylül-Kasım) olmak üzere iki yağışlı sezon olup her ikisi de yazın görülmektedir. Nem düşüktür. Yağışlar oldukça değişken olup kuraklık daha belirgindir.
 

Siyasi ve İdari Yapı

Namibya, Güney Afrika Cumhuriyeti yönetimi öncesinde bir Alman kolonisiydi. I. Dünya Savaşı’nda Güney Batı Afrika adı altında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kontrolüne girmiştir. 1966’da Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler’in Namibya'dan çekilmesini öngören kararına uymaması üzerine silahlı mücadele başlamıştır. Güney Afrika, Birleşmiş Milletler’in; ateşkeş ilan edilmesini, Güney Afrika askerlerinin bölgeden çekilmesini ve BM güvenlik güçlerinin gözetiminde serbest seçimler yapılmasını öngören kararını ancak 1988'de kabul etmiştir. 1989'da bağımsız Namibya'nın anayasasını hazırlamak üzere bir Kurucu Meclis seçilmiştir. 21 Mart 1990'da Namibya bağımsızlığını kazanmıştır.

Namibya çok partili demokratik sistemle yönetilen üniter bir devlettir. Başkanlık ve parlamento seçimleri eş anlı olarak 5 yılda bir yapılmaktadır. Bağımsızlık hareketini de yürüten Güneybatı Afrika Halk Örgütü ülke siyasetine yön vermektedir. Ciddi bir siyasi rakibi bulunmamaktadır.
 

Nüfus ve İşgücü Yapısı

Yaklaşık 2,3 milyon ile çok düşük bir nüfusa sahip olmasına karşın, işsizlik Namibya’da önemli bir sorun oluşturmaktadır. En son 2008 yılında yapılan işgücü araştırmasında işsizlik oranı %37,6 çıkmıştır (15 yaşın üzerinde olup iş arayanların toplam işgücüne oranı). Aynı araştırmada geniş anlamda işsizlik ise (ister iş arasın ister aramasın 15 yaşın üstünde olup aktif olarak çalışabilecekler) %51,2 olarak bulunmuştur.

Ülkedeki istihdamın sadece %6’sı imalat sanayinde istihdam edilmektedir. Tarım ve hayvancılığın istihdama katkısı %22, madenciliğin %1,5 civarındadır. Kamu dahil tüm hizmet sektörü %59 ile istihdama en büyük katkıyı yapmaktadır.

İşsizliğin bu kadar yüksek olmasında, ülkedeki ekonomik faaliyetlerin çok kısıtlı olmasının yanı sıra işgücünün mevcut iş alanlarının talep ettiği vasıfları karşılayamaması da büyük rol oynamaktadır. Ülkedeki eğitim sistemi de vasıflı eleman ihtiyacına cevap vermekten çok uzaktır.

Namibya’da işgücü verimliliği çok düşüktür. Mevcut iş kanunu esnek değildir. İşten çıkarmalar çok zor olduğundan firmalar yeni istihdam konusunda isteksiz davranmaktadır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..