Genel Bilgiler
Coğrafi Konum
Güneyde Panama, kuzeyde ise Nikaragua ile komşu olan Kosta Rika’nın hem Karayip Denizi’ne hem de Pasifik Okyanusu’na kıyısı bulunmaktadır. Kıyı düzlükleri nemli olmakla birlikte, yüksekteki ovalarda iklim daha elverişlidir.
Siyasi ve İdari Yapı
Kosta Rika, başkanlık sistemine dayalı demokratik cumhuriyettir.
Devlet Başkanı ve 2 Başkan Yardımcısı 4 yıllık süre için seçilmektedir. Yasama Meclisi 57 üyelidir. Milletvekilleri üst üste 2 seçimde aday olamamaktadırlar. Yasama Meclisi tarafından 8 yıllığına seçilen 22 üyeli Yüce Adalet Divanı bulunmaktadır. Ayrıca, 1989 yılında kurulan Anayasa Dairesi, Anayasa Mahkemesi olarak görev yapmaktadır.
Kosta Rika Devlet Başkanı ve Başbakanı, 8 Mayıs 2014 tarihinden 2018 yılı Nisan ayına kadar Luis Guillermo Solís olmuştur. Dört yılda bir yapılan başkanlık seçimleri ile seçilen Devlet Başkanı, Bakanlar Kurulu üyelerini atama yetkisine sahiptir. Bir sonraki başkanlık seçimleri Nisan 2018 de gerçekleşmiş ve Kosta Rika'da devlet başkanı seçiminin ikinci turunda iktidardaki Yurttaş Hareketi Partisinin adayı Carlos Alvarado Quesada yüzde 95'i sayılan oyların yüzde 60,8'ini alarak seçimlerin galibi olmuştur.
15 Eylül 1821’de İspanya’ya karşı bağımsızlığını kazanan Kosta Rika’nın ilk Anayasası 7 Kasım 1949 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ülke idari olarak 7 eyaletten oluşmaktadır. Bu eyaletler; Alajuela, Cartago, Guanacaste, Heredia, Limon, Puntarenas ve San Jose’dir.
Nüfus ve İstihdam
Yaklaşık 4,8 milyon nüfusa sahip olan Kosta Rika’da nüfus artış hızı %1,22, yaş ortalaması 30’dur. Nüfusun %23,1’i 0–14 yaş arasında, %69,6’sı 15–64 yaş arasında, %7,3’ü ise 65 yaşın üstündedir. Ülkedeki okur-yazarlık oranı %97,8’dir. Nüfusun yaklaşık olarak dörtte biri yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.
Ülke nüfusunun %76,8’i kentlidir. Nüfusun %30’u başkent San Jose’de, %62’si Metropolitan Bölgesinde (San Jose, Cartago, Heredia ve Alajuela) yaşamaktadır. İşgücünün de %65’i bu bölgede yaşamaktadır.
Roma Katolikleri toplam nüfusun %76’sını oluşturmaktadır. Yaklaşık 2,2 milyon olarak tahmin edilen toplam işgücünün %14’ü tarım, %22’si sanayi ve %64’ü hizmetler sektöründe istihdam edilmektedir. Kosta Rika, Latin Amerika ülkeleri içinde en kaliteli eğitim veren ülke ve işgücünün eğitim düzeyinin en yüksek olduğu ülkelerden biridir.
Doğal Kaynaklar ve Çevre
Kosta Rika’nın en büyük doğal kaynağı hidroelektriktir. Ülkede bulunan yüzden fazla volkanik dağ içinde en büyüğü ve en aktif olan Arenal Volkanı 2010 yılında patlamış, 1968 yılında ise Tabacon şehrini haritadan silmiştir. Irazu Volkanı ise başkent San Jose’nin hemen doğusunda yer almakta ve şehri tehdit etmektedir. Nitekim 1963 ve 1965 yıllarında patlamanın külleri başkente kadar gelmiştir. Diğer volkanlar ise Miravalles, Poas, Rincon de la Vieja ve Turrialba’dır.
Volkanik faaliyetlerin yanı sıra şiddetli depremlerin, kasırga, sel ve toprak kaymalarının yaşandığı ülkenin başlıca çevre sorunları ormanlık arazilerin tahribi, sığır yetiştiriciliği ve tarım nedeniyle verimli arazilerin nitelik kaybetmesi, toprak erozyonu, kıyılardaki ve nehirlerdeki kirlilik, hava kirliliği, balıkçılığın korunması ve katı atık yönetimidir. Son on yılda temiz suya ulaşım konusunda kaydedilen gelişmelere rağmen atık suların yalnızca %3,5’i kanalizasyon sisteminde arıtılabilmektedir. Kanalizasyon sisteminin yalnızca yarısının düzenli olarak çalıştığı tahmin edilmektedir (Water and Sewage Institute, AyA).