Anasayfa / PH / Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

İthalat Rejimi

İthalat Mevzuatı

Genel kural olarak Filipinler’e her türlü ürünün ithalatı serbesttir. Ancak kamu sağlığı ve güvenliği, ulusal güvenlik, uluslararası yükümlülükler, yerel sanayinin gelişimi nedenleri ile bazı ürünlerin ithalatına düzenleme ya da yasaklama getirilmiştir. Filipinler’de ithalat üç başlıkta sınıflandırılmıştır;

İthalatı Serbest Ürünler: Bu ürünlerin ithalatında önceden herhangi bir kamu kuruluşundan alınması gereken izin belgesine ihtiyaç bulunmamaktadır.

İthalatı Düzenlenmiş Ürünler: Bu ürünlerin ithalatında ilgili kamu kuruluşlarından alınması gereken izinlere ihtiyaç vardır.

İthalatı yasaklanmış ürünler: Bu ürünlerin ithalatı yasalarla yasaklanmıştır.

İthal edilmesi öngörülen ürünün yukarıda yer alan hangi sınıfa girdiğinin belirlenmesi amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Müdürlüğü'ne, Filipinler Merkez Bankası veya yetkili bir temsilci bankaya başvurulabilir. Tarım ürünlerinin ithalatındaki sınıflandırmaya ilişkin bilgi almak ve örneğin tavuk, domuz gibi ürünlerde Asgari Giriş Miktarı İthalat Belgesi'ne ihtiyaç olup olmadığını öğrenmek amacıyla Tarım Bakanlığı'na başvurmak gerekmektedir.

Filipinler’e yapılacak ithalatta aranan belgeler aşağıda yer almaktadır

Ticari Fatura – Tercihli bir gümrük vergisinden yararlanılmak talebi yok ise, herhangi özel bir forma ihtiyaç bulunmamaktadır. İhracatçı firmanın antetli kağıdının firma yetkilisi tarafından imzalanmış olması ve ürün, miktar, CIF değeri, menşe ülkesi ve geminin ismi gibi temel bilgiler yeterlidir.

Pro-forma Fatura – Gerekli olmamakla birlikte ithalatçı tarafından talep edilebilir.

Çeki listesi – Listedeki bilgiler diğer belgelerle uyumlu olmalıdır.

Menşe sertifikası – Özel bir menşe formuna ihtiyaç duyulmamakla birlikte, ASEAN menşeli ürünlerin ithalatında tercihli gümrük vergilerinden yararlanabilmek için özel bir forma ihtiyaç vardır.

Sigorta belgesi- Bu temel belgelerin yanısıra ürünün cinsine göre ithalatçı banka ya da akreditife göre başka belgelere de ihtiyaç olabilir.

İşlenmiş Gıda Ürünleri İthalatı

Filipinler’de satışa sunulan her ürünün Gıda ve İlaç Kurumu’na kayıt ettirilmesi gerekmektedir. İhracatçıdan bazı belgeler ya da örnekler talep edilebilmekle birlikte, ithal ürünlerin kayıtları ancak bir Filipin özel veya tüzel kişisi tarafından yapılabilir. İthal ürünlerin kayıtlarına yönelik ürün sınıflandırmaları yapılmış ve bu sınıflandırmalara göre talep edilen belgeler belirlenmiştir.

Eczacılık ürünleri ithalatı için de Gıda ve İlaç Kurumu’nun lisansına ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Tarifeler ve Diğer Vergiler

Genel Olarak Gümrük Vergileri

Uygulanan gümrük vergileri, ithal edilen ürünün tarife sınıflandırmasına göre alınmaktadır.

Filipinler tarafından uygulanan gümrük vergileri, belgeler ve standartlar ile ilgili bilgiye http://madb.europa.eu/madb/indexPubli.htm adresinden GTİP bazında ulaşabilirsiniz.


Tarife Dışı Engeller

Antidamping, Korunma Önlemleri ve Telafi Edici Vergiler

Çin’den endüstriyel sodyum tripolifosfat ve Endonezya’dan yatay çekme cam ithalatında anti-damping vergisi uygulanmaktadır. Filipinler çeşitli ülkelerden ithal ettiği bazı cam ürünleri, seramik yer döşemesi, duvar seramiği, çelik köşebent ve endüstriyel sodyum polifosfat gibi ürünlere korunma önlemleri uygulamaktadır. Filipinler’in telafi edici vergi uyguladığı herhangi bir ürün bulunmamaktadır.


Referans Fiyat Uygulamaları

Dünya Ticaret Örgütü Gümrük Kıymet Takdiri Anlaşmasına paralel olarak Gümrük Yasası hakiki ticari fiyatın gümrük değerlendirmesine esas olmasını benimsemiştir. Ancak, pratikte gümrük, referans fiyat uygulamasını veya yazılı olmayan komisyon değerini gümrük vergisi hesabına esas almaktadır.

İthalat Lisansı

Dahili piyasanın zarar görmemesini teminen ithal lisansına müracaat edilebilmektedir. Sözkonusu lisans mal ithal edileceğinde düzenlenmektedir. Lisansın süresi 60 gün olup, tedarikçinin bu süre zarfında malı yüklemesi gerekmektedir.

 

Ürün Standartları ile İlgili Uygulamalar

Etiketleme

İthal edilen ya da yerel olarak üretilen mamül maddelerin etiketlerinde aşağıdakiler aranmaktadır:

-Tescilli ticaret veya marka ismi,
-Usulüne uygun alınmış tescilli marka,
-Usulüne uygun tescil edilmiş şirket ismi,
-Tüketim maddesinin imalatçısının, ithalatçısının ya da ambalajcısının Filipinlerdeki adresi,
-İçindekiler ya da nelerden üretildiği,
-Metrik sistemde sayısal değer, ağırlık veya ölçü olarak içindekilerin miktarı,
-İmal ya da ithal ülkesi

Söz konusu genel zorunluluklara ek olarak bazı ürün gruplarında ek şartlar aranmaktadır. Tekstil ve giyim ürünlerinde etiketleme zorunludur.

Markalama

Filipinler fikri mülkiyet hakları hususunda mevzuatı Dünya Ticaret Örgütü TRIPS Anlaşmasına uyumludur. Filipinlerde ticari faaliyette bulunan her tüzel kişinin telif hakkını, markasını Filipinler Fikri Mülkiyet Ofisine tescil ettirmesi gerekmektedir. Bu sürece ilişkin prosedür http://www.ipophil.gov.ph/ adresinden temin edilebilir.

Filipin hükümetinin fikri mülkiyet haklarının korunması amacıyla önemli adımlar atmış olmasına rağmen uygulama zorlukları devam etmektedir.


Paket ve Ambalajlama

Nakliyesi hangi şekilde gerçekleşirse gerçekleşsin, ürünlerin mutlaka paketlenmiş olması gerekmektedir. Ancak paketlemenin ayrıntıları ulaştırma, iklim, navlun, gümrük şartlarına göre değişmektedir.

Ticarette Uygulanan Standartlar

Filipinlerde ürün ve ticaret standardizasyonu Ticaret ve Sanayi Bakanlığına bağlı Ürün Standardı Genel Müdürlüğü’nün yetkisi altındadır. Söz konusu kurum, gerek Filipin ürünlerinin kalite ve rekabetinin artırılması, gerekse tüketicinin korunması amacıyla standartların geliştirilmesi ve uygulanması belgeleme vb. hususlarında faaliyet göstermektedir.

Ürün Standardı Genel Müdürlüğü ülkede ürün standardının geliştirilerek tüm sektörlerde güvenilir standartların oluşturulması amacıyla hazırlanmış olan Filipin Standardizasyon Stratejisini yürütmekle görevlidir.

Filipinler Ulusal Standartlarının %98’ i tavsiye şeklinde %2’si ise zorunlu standarttır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..