Genel Ekonomik Durum
Ekonomik Yapı
Nüfusun yaklaşık %32’sinin yoksul olduğu Myanmar, Güneydoğu Asya’nın en fakir ülkesidir. Ekonomik anlamda kötü yönetilen ülke, doğal kaynaklarına rağmen dünyanın en fakir ülkelerindendir. Bankacılık sektörü kırılgandır ve çok da büyük olmayan özel sektör belirsiz politik çevre ve bozuk pazar koşulları ile karşı karşıyadır. Enflasyon oranı yüksektir. Ülkenin karşı karşıya olduğu makroekonomik sorunların arasında Kyat’ın aşırı değerli olduğu kur sistemi, bütçe açığı, ticari kredi olmaması, piyasa dışı faiz oranları, öngörülemeyen enflasyon, güvenilmez ekonomik veriler ve ulusal hesapların bağdaştırılamaması bulunmaktadır. Myanmar’ın yetersiz yatırım ortamı doğal, gaz, elektrik üretimi, kereste ve madencilik sektörleri dışında yabancı yatırımcıların çekingen davranmasına sebep olmuştur. En verimli sektörler doğal maddelerin işlenmesine dayalı –özellikle petrol ve gaz, madencilik ve kerestecilik- sektörler olup, son ikisi doğaya yoğun ölçüde zarar vermektedir.
Myanmar'ın reel büyüme oranı 2015 yılında %6,6 iken, 2016 yılında% 6,9, 2017 yılında ise % 7,3 olması beklenmektedir.
Özel bankalar, yerli ve uluslar arası kısıtlamalar altında çalışmakta olduğundan özel sektörün kredilere erişimi sınırlı olmaktadır. ABD, AB ve Kanada’nın geçtiğimiz dönemde uygulamadığı uluslar arası finansal ve ekonomik yaptırımlar ülkenin yeni var olmaya çalışan hazır giyim sektörünü negatif etkilemiş, bankacılık sektörünü izole etmiş ve Myanmar’lı firmalarla iş yapma maliyetlerini artırmıştır.
2011’de hükümet reformlar ve açık ekonomiye geçiş için adımlar atmış, ihracat vergilerini düşürmüş ve finansal sektör üzerindeki kısıtlamaları azaltmış ve uluslar arası kuruluşların yardımını talep etmiştir. Hükümetin komşu ülkelerle ekonomik ilişkileri iyi olsa da yabancı yatırımcı çekmek için ekonomi yönetiminde, iş ortamında ve politik durumda daha fazla iyileşme sağlaması gerekmektedir.
Avrupa Birliği yıllar boyunca Myanmar’a silah ambargosu, mücevherat, maden ve kereste sektörlerinde ticaret yasağı ve belirli firma ve kişilerle iş yapma yasağı gibi yaptırımlar uygulamıştır. 23 Nisan 2012’de Avrupa Birliği silah ambargosu dışındaki yaptırımları kaldırmış ve AB firmalarına Myanmar’a yatırım yapmalarını önermiştir. ABD ise bazı yaptırımları kaldırırken, bazılarına devam etme karar vermiştir. (Detay: www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/pages/burma.aspx.)
Resmi kur uygulamasının sonucu olarak Kyat aşırı değerli durumda ve karaborsa yaygınken Nisan 2012 itibariyle gözetimli dalgalanan döviz kuru sistemine geçilmiştir. Kur 1 Nisan 2012’den itibaren 1 ABD doları 818 Kyat olarak belirlenmiş ve günlük bazda bir miktar dalgalanmaya izin verilmiştir. Ekonominin doğal gaz ihracatına bağlı olarak olarak büyüdüğü düşünülmektedir. Ancak makroekonomik reformların yapılmaması, büyümenin önünde bir engel olarak yer almaktadır.