Anasayfa / MM / Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Coğrafi Konum

Myanmar, Güneydoğu Asya’da Andaman Denizi, Bengal Körfezi, Bangladeş, Çin, Hindistan, Laos ve Tayland’la komşu bir ülkedir.

Myanmar’ın iç kesimlerinde yer alan ovalar engebeli dağlık bölgelerle çevrilidir.

Ülkede tropik muson iklimi görülmekte olup, yazın Haziran ve Eylül ayları arasında güneydoğu musonu etkisinde bulutlu sıcak nemli yazlar, Aralık ve Nisan ayları arasında kuzeydoğu musonu etkisinde daha az bulutlu, seyrek yağışlı, ılık, düşük nemli kışlar yaşanmaktadır.
 

Siyasi ve İdari Yapı

Myanmar, bağımsızlığını kazandığı 1948 yılından 1962 yılına kadar (1958-1960 arasındaki askeri idare hariç) demokrasi ile yönetilmiştir; 1962-2011 döneminde ise doğrudan askeri yönetimlerle idare edilmiştir. 1988 yılında kanlı bir darbe ile yönetimi ele geçiren “Devlet Yasa ve Düzeni Restorasyon Konseyi” (State Law and Order Restoration Council) adlı cunta, 1997 yılında “Devlet Barış ve Kalkınma Konseyi” (State Peace and Development Council) adını alarak biçim değişikliğine uğramıştır. 

Askeri cunta rejimi 1989’da ülkeye İngilizlerce konulmuş olan “Burma” veya “Birmanya” ismini ülkede Birmanlardan başka halkların da yaşadığını belirtmek için “Myanmar Birliği” olarak değiştirmiştir. Başkent Rangun'un ismi de Yangon olarak değiştirilmiştir. ABD, Avustralya, İrlanda ve İngiltere isim değişikliğini tepkiyle karşılamışlar ve Cunta rejimi seçilerek iş başına gelmediği için yeni ismi tanımamışlardır. Bununla birlikte, Birleşmiş Milletler, 1989’da isim değişikliğini kabul etmiş ve ülkenin ismini "Myanmar Birliği" şeklinde tanımıştır. Avrupa Birliği ise alternatifli olarak “Burma/Myanmar” ismini kullanmaktadır.

Cunta yönetimi tarafından alınan başka bir kararla, başkent 6 Kasım 2005 tarihinde resmen Yangon’dan 320 km kuzeydeki Naypidav’a taşınmıştır. Son olarak, devletin resmi adının da 31 Mart 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere “Myanmar Birliği Cumhuriyeti” (The Republic of the Union of Myanmar) olarak değiştirildiği bildirilmiştir.

Cunta yönetimi tarafından hazırlanan ve ülkenin siyasi sistemini tanımlayan yeni anayasa, 2008 Mayıs ayında yapılan referandum ile kabul edilmiştir. Bununla birlikte orduya sistemde önemli bir rol vermesi, örneğin alt ve üst meclislerde toplam sandalye sayısının dörtte birinin ordu mensuplarına ayrılmış olması gibi hususlara dikkat çeken uluslararası gözlemciler, yeni anayasayı eleştirmişlerdir. Yeni anayasada Başbakanlık makamı kaldırılmıştır. (Kaynak: http://www.mfa.gov.tr/turkiye-myanmar-siyasi-iliskileri.tr.mfa)

1 Nisan 2012’de gerçekleştirilen kısmi seçimlerde ana muhalefet partisi (National League for Democracy) 45 sandalyenin 43’ünü almıştır. Hükümet halen meclisteki sandalyelerin %50’sinden fazlasına sahiptir. Ayrıca 2008 anayasası gereğince meclisteki sandalyelerin %25’i askeri temsilciler için ayrılmaktadır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..