Anasayfa / CH / Genel Ekonomik Durum

Genel Ekonomik Durum

Ekonomik Yapı

 İsviçre zengin ve barış içerisinde yaşayan bir ülkedir. GSYH’den mal ve hizmet üretim ihracatının aldığı pay hızla artmıştır.  Kişi başına gelirin en yüksek olduğu ülkeler arasındadır. İsviçre’de hizmet sektörü özellikle bankacılık ve finans sektörü lokomotif sektör durumundadır. Üretim sektöründe ise yüksek teknoloji ürünlerin üretimi, bilgiye dayalı üretim, nitelikli işçilik, gelişmiş alt yapısı, gelişmiş Borsası ve düşük ile Dünyada rekabet gücü en yüksek ülkeler arasına yer almaktadır. İsviçre AB’ye üye olmamasına karşın AB ile yakın ekonomik ilişkiler mevcuttur.

Ekonomi Politikaları 

İsviçre’de, ekonomi politikaları konusundaki yetki pek çok kuruluş arasında dağıtıldığından bu konuda sıklıkla sorunlar yaşanmaktadır. Ancak para politikasındaki tek yetkili merci bağımsız çalışan İsviçre Merkez Bankasıdır. Federal hükumet vergiler konusundaki sorumluluğu kantonlarla paylaşmakta ve toplam gelirlerin sadece üçte biri kontrol edebilmektedir. Ancak rekabet politikası,  iş gücü piyasası gibi ekonomi politikası kapsamındaki diğer konular federal hükumet tarafından idare edilmektedir.  İsviçre AB’ye üye olmamasına karşın AB ile yakın ekonomik ilişkiler mevcuttur.


Ülkede bankacılık sisteminin şeffaflaşması ve İsviçre’deki 26 bağımsız kantonun; özellikle holdinglere, yabancı firmalara ve karma firmalara düşük vergi avantajını sağlaması nedeniyle OECD ve AB olmak üzere çeşitli ülke ve platformlardan gelen baskılarla karşı karşıya kalmıştır. İsviçre ekonomik politikalarını değiştirme konusunda çalışmalar başlamış ve ülkesinde ilgili taraflarla 2016 yılı Ocak Ayına kadar düzenli olarak görüşmeleri sürdürme konusunda karar almıştır. Bu bağlamda ülkedeki yabancı firmaların gelirleri oranında vergilendirilmesi ancak patent alam konusundaki girişimlerinin desteklenebileceği yetkililerce belirtilen koşullar arasında yer almaktadır.  http://www.oecd.org/switzerland/publicationsdocuments/workingpapers/

   Ülkede dış ticaret polkasının hedeflerine uygun olarak hedefi katma değer zincirinden gerek üretim gerekse hizmet sektörü ihracatında daha fazla pay almayı amaçlamakta. Katma değer zincirini iyi kullanmak ve maksimum karı sağlamak üzere özellikle yüksek teknoloji ürünlerdeki rekabetçi  performansını sürdürmek ve başı çekmek için politikalar üretmekte, Sahra altı, orta doğu, AB , Çin ;Ukrayna ile ilişkilerini geliştirme çabasındadır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..