Anasayfa / CH / Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

Dış Ticaret Politikası

İsviçre 1960 yılında kurulan Avrupa Serbest Ticaret Birliğini (EFTA) kurucuları arasında yer almıştır. Bugün anılan birliğin İsviçre ile birlikte 4 üyesi vardır. Norveç, İzlanda ve Liechtenstein diğer üyeleridir. 

AB ve EFTA ülkelerinin bir araya gelerek oluşturduğu Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması (European Free Trade Area ) ile üye ülkelerin oluşturduğu iç pazarda taraflar arasında ayrım gözetilmeksizin homojen özelliklere sahip Tek Pazar oluşturulması amaçlanmış ancak İsviçre yapılan referandum ile Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşmasına taraf olmayı reddetmiştir. 
AB-İsviçre ticari ilişkileri hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki adresten yararlanılması mümkündür.

http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/bilateral-relations/countries/switzerland/http://ec.europa.eu/external_relations/switzerland/index_en.htm

İsviçre, AB ile 2009 yılında gümrüksüz satış ve gümrük güvenliği konularında anlaşmalar imzalamıştır.

İsviçre ayrıca EFTA şemsiyesi altında, AB dışındaki üçüncü ülkelerle yaptığı Serbest Ticaret Anlaşmaları ile dünyada geniş bir coğrafi alanda ticari ilişkilerini yürütmektedir. Eylül 2009 da Japonya ile Serbest ticaret anlaşması imzalamıştır. Halen İsviçre’nin AB ve EFTA ülkeleri dışında 23 ülke ile serbest ticaret anlaşması bulunmaktadır.

İsviçre Dünya Ticaret Örgütü’nün üyesidir ve ticaretin serbestleştirilmesini desteklemektedir.

 

 

Tarifeler ve Diğer Vergiler

Gümrük Vergileri

Bu konu ile ilgili tüm veriler http://mkaccdb.eu.int/mkaccdb2/indexPubli.htm adresinde bulunmaktadır. Ülkede uygulanan diğer vergilerle ilgili bilgiler aşağıda detayları ile yer almaktadır.  

İsviçde'de Uygulanan  Diğer Vergiler

• Federal Vergiler
1. Doğrudan Federal Vergiler:
a. Gerçek Şahısların Gelirinin Vergilendirilmesi: İsviçre’de ikamet eden veya bulunan ve burada bir meslek icra eden tüm gerçek kişiler, sınırsız vergi mükellefidir. Federal gelir vergisi, artan oranda uygulanmakta ve gerek medeni duruma, gerekse kanton veya belediyeye bağlı olarak değişmektedir, ancak her halükarda % 11,5’i geçemez.
b. Tüzel Şahısların Kazanç Vergisi: Kural olarak, ikametleri veya gerçek yönetimleri İsviçre’de bulunan tüzel şahıslar vergi mükellefidir.
- Sermaye Şirketleri: Anonim şirketler, limitet şirketler ve kooperatifler sermaye şirketleridir ve net kazançları % 8,5 oranında vergilendirilir.
- Diğer Tüzel Şahıslar: Derneklerin, vakıfların ve doğrudan gayrimenkul sahibi yatırım fonlarının kazançları % 4,25 oranında vergilendirilir. 5.000,- CHF’nin altındaki kazançlar vergiden muaftır. 
2. Mahsup Vergisi: 
Mahsup vergisi, menkul sermaye kazançları (özellikle faiz ve temettü), piyango ikramiyeleri ve bazı sigorta ödemelerinden, kaynağında kesilir. Temelde kazancın sahibinin anonim olması durumunda, vergi kaçırılmasına engel olmak amacıyla ihdas edilmiştir. Sermaye kazançlarında ve piyango ikramiyelerinde % 35, ömür boyu alınan gelirler ve emekli maaşlarında % 15 ve diğer sigorta ödemelerinde % 8 oranında uygulanır.
İsviçre’de mukim gerçek ve tüzel kişilerin, mahsup vergisine matrah teşkil eden gelirlerinin mevzuata uygun olarak beyan edilmesinden sonra, mahsup vergisi gerçek kişilere kantonlar tarafından iade edilir, daha ziyade vergiden mahsup edilir; tüzel şahıslara ise Federal İdare tarafından iade edilir. 
3. Damga Vergileri:
a. Emisyon Vergisi: Yurt içinde ortaklık haklarının (hisse senedi, limitet şirket hisseleri, kooperatif hisseleri, intifa senetleri), tahvillerin ihracında% 1 oranında ödenir. 1.000.000,- CHF vergiden muaftır.
b. Muamele Vergisi: Taraflardan veya aracılardan birinin İsviçreli olması durumunda, yerli veya yabancı kıymetli evrak devrinde ödenir. Yerli evraklarda %0 1,5, yabancı evraklarda %0 3’dür.
c. Sigorta Primlerinin Vergilendirilmesi: Mali sorumluluk sigortası, kasko sigortaları ve belli mal sigortalarının prim ödemeleri vergilendirilmektedir. Hayat, hastalık, kaza, sakatlık ve işsizlik sigortaları hariçtir.
4. Federal Kumarhane Vergisi:
Brüt oyun gelirinin azami % 80’i oranında tahsil edilir. Brüt oyun geliri, miza edilen (konulan) toplam paradan, ödenen toplam kazançların çıkarılmasıyla hesaplanır.
5. Askerlik Bedeli:
20-30 yaş arasında bulunan İsviçreli erkeklerin her sene yapmaları zorunlu olan askerlik hizmetinin kısmen veya tamamen yerine getirilmemesi durumunda ödenen vergi. 
6. Katma Değer Vergisi:
İndirimli oran % 2,4’e tabi ürünler:
• Şebeke suyu
• Alkollü içecekler hariç, yiyecek ve içecek
• Kesimlik olmasa da, at, eşek, katır, sığır, koyun, keçi, domuz, tavuk, ördek, kaz, hindi, beç tavuğu ve besin olarak kullanılacak balıklar
• Tahıl
• Tohumlar, bitki yumru ve kökleri, canlı bitkiler, çelik aşılar, kalem aşısı, kesme çiçek ve dallar, aranjmanlar, buketler, çelenkler ve benzeri şekilde işlenmişler
• Yemler, silo asitleri, hayvan yataklığı, gübreler
• Zirai ilaçlar, humus ve diğer bitkisel örtüler
• İlaçlar
• Reklam özelliği taşımayan, kitap, gazete ve dergiler.
Otelcilik hizmetlerinde % 3,6 oranında uygulanmaktadır.
Yukarıda belirtilen ürünlerin haricinde % 7,6’lık normal oran uygulanmaktadır.
7. Özel Tüketim Vergileri:
a. Tütün Vergisi
b. Bira Vergisi
c. Damıtılmış İçki Vergisi
d. Petrol Vergisi
e. Otomobil Vergisi
8. Gümrük Vergileri- İsviçre’nin uygulamakta olduğu Gümrük vergilerine ülke adı (İsviçre) olarak seçildikten sonra ürünün adı veya GTİP numarası verilerek aşağıda verilen adresleden ulaşmak mümkündür.

http://xtares.admin.ch/tares/home/homeFormHandler.do;jsessionid=MTfyDJlGcnmSx6mXLQnl28tqF6Bc3Dyppd8GP9J11CnsCZpfCZT1!693049294
 

http://mkaccdb.eu.int/mkaccdb2/datasetPreviewFormATpubli.htm?datacat_id=AT&from=publi

• Kantonlar ve Belediyelerin Vergileri
1. Gelir ve Varlık Vergileri:
a. Gerçek Şahısların Gelirinin Vergilendirilmesi
b. Gerçek Şahısların Varlıklarının Vergilendirilmesi
2. Tüzel Şahısların Kazanç ve Sermaye Vergisi:
Doğrudan federal vergilerde olduğu gibi, tüzel şahıslar, mukim oldukları veya yönetimlerinin bulunduğu veya iktisadi olarak dahil oldukları kanton ve belediyelerde vergilendirilir. Kanton ve belediyeler, sermaye şirketlerinin net kazançlarını, ödenmiş sermayelerini ve ihtiyatlarını, bazen sabit oranda, bazen artan oranda, asgari ve azami oranlar tespit edilmek suretiyle vergilendirmektedir. 
Vergi Kolaylıkları: Holdingler, kantonda mukim olan ancak faaliyetinin tamamı veya bir kısmı yurt dışında olan firmalar için özel düzenlemeler bulunmaktadır. Kazancı kısmen veya tamamen yabancı iştiraklerden kaynaklanan sermaye şirketlerinin (holding ve iştirak şirketleri) vergi yükü muhtelif şekillerde hafifletilir ve bu şekilde birden fazla vergilendirmenin önüne geçilir. Kantonlar, iktisadi teşvik çerçevesinde, yeni kurulan şirketlere, belli sürelerle sınırlı, kısmen veya tamamen vergi muafiyeti tanımaktadır.
Bazı kantonlarda tüzel kişilikler, normal vergi yerine minimum bir vergi ödemektedir. Özellikle gıda alanında birçok işletme ya çok düşük kazanca sahip olmakta ya da hiç kazanamamaktadır. Bazı kantonların vergi kanunları, bu tür işletmelerin, ekonomik önemleri sebebiyle, vergi kapsamına alınmasını öngörmektedir. Bu tür işletmelerin ciroları, malları ve sermayeleri minimum oranda vergilendirilir. Söz konusu kantonlar şunlardır: LU, OW, NW, FR, BS, SH, AR, AI, SG, TG, TI, VD, VS ve AG.
3. Nüfus Başına Alınan Vergiler:
FR, LU, NW, GR, SH, SO, TI, UR, VD, VS, GE ve ZH kantonlarında, gerçek şahıslardan 18 yaşından itibaren nüfus başına vergi alınmaktadır.
Örneğin Zürich kantonunda senede 24,- CHF nüfus başına vergi tahsil edilmektedir.
4. Veraset ve Hediye Vergisi
5. Gayrimenkul Kazanç Vergisi:
Gayrimenkul kazanç vergisi, gayrimenkullerin, tapuya kayıtlı hakların ve maden ocaklarının veya paylarının el değiştirmesinden kaynaklanan kazançlardan tahsil edilir.
Örneğin Zürich Kantonunda Gayrimenkul Kazanç Vergisi:
% 10 ilk 4.000,- CHF için
% 15 bir sonraki 6.000,- CHF için
% 20 bir sonraki 8.000,- CHF için
% 25 bir sonraki 12.000,- CHF için
% 30 bir sonraki 20.000,- CHF için
% 35 bir sonraki 50.000,- CHF için
% 40 100.000,- CHF üzeri için
Yukarıda belirtilen vergi oranları mülkiyet süresine bağlı olarak artmaktadır:
- 1 seneden az mülkiyet durumunda % 50 ve
- 2 seneden az mülkiyet durumunda % 25.
Gayrimenkulün mülkiyet süresinin 5 yıldan fazla olması halinde gayrimenkul kazanç vergisi % 5 oranında düşer. Sonraki her sene için % 3 oranında düşer, 20 yıllık mülkiyetten sonra % 50 oranında indirim talep edilebilir.
6. Alım-Satım Vergisi:
Bu vergi, gayrimenkullerin el değiştirmesinde, satış fiyatının % 1-3’ü oranında tahsil edilir. Zürich Kantonunda 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren kaldırılmıştır.
7. Piyango ve Toto Kazançları Vergisi:
SZ, JU, TI ve VS kantonlarında, piyango ve benzeri oyun kazançları, diğer gelirlerden farklı olarak özel vergilendirilir. Diğer kantonlarda bu kazançlar normal gelire eklenir ve normal gelir vergisi uygulanır.
8. Diğer Vergiler
a. Motorlu Taşıt Vergisi:
Aracın özelliklerine ve kantonlara göre değişmektedir.
b. Köpek Vergisi:
Tüm kantonlarda, çoğu zaman köpeğin büyüklüğüne ve ağırlığına göre değişen köpek vergisi alınmaktadır. Çoğu kantonda, körler için olan köpekler, kurtarma ve hizmet köpekleri için vergi kolaylıkları veya muafiyeti bulunmaktadır.
c. Eğlence Vergisi:
AR, BE, FR, GR, JU, LU, NE, SG, SO, TI ve VD kantonlarında, umuma açık organizasyonlarda bazen bilet vergisi olarak bazen de götürü usulüyle, kural olarak % 10 oranında tahsil edilir.
d. İbate Vergisi:
Çoğu kantonda alınan nispeten küçük bir vergi. 
e. Damga Vergisi:
Federal damga vergisinin yanı sıra, BS, TI, VD, VS ve GE kantonlarında ayrıca damga vergisi alınmaktadır. Mahkeme veya idari makamlar tarafından özel şahıslar için düzenlenen belgeler (ilamlar, kimlik yazıları, sicil kayıt örnekleri), özel şahıslar tarafından anılan makamlara verilen belgeler (dava yazışmaları, dilekçeler, şikayetler) ve her türlü hukuki işleme ilişkin belgeler (sözleşmeler, vasiyetnameler, makbuzlar) vergilendirilmektedir. Wallis (VS) kantonunda iskambil kağıtlarından da damga vergisi alınmaktadır. Cenevre (GE) kantonunda kayıt harcı tahsil edilmektedir. 
f. Reklam Tabelası Vergisi:
Uri (UR) kantonunda, kamuya açık yerlerdeki ticari amaçlı reklam düzenlemeleri, görsel ve sesli reklamlar vergilendirilmektedir.
g. Piyango Vergisi:
Çoğu kantonda piyango düzenlenmesi vergiye tabidir.
h. Hidroelektrik Santral Vergisi:
NW, GL, GR ve VS kantonları bu vergiyi, imtiyazlı hidroelektrik santrali sahiplerinden almaktadır.

İsviçre’de Sermaye Şirketlerinin Vergilendirilmesi

• Doğrudan Federal Vergi: Net gelirin % 8,5’i +
• Kanton ve Belediye Vergileri: Kanton ve belediyesine göre net gelirin % 2-6’sı.
• Katma Değer Vergisi: İsviçre’deki cironun, yıllık 100.000,- CHF’yi aşması durumunda, % 7,6’sı.

 

 

Ürün Standartları ile İlgili Uygulamalar

İthalat ve ihracata konu mallardan gerekli görülenlerin standardına veya teknik düzenlemesine uygunluğunun veya kalitesinin değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Mevzuatı uyarınca gerçekleştirilmektedir.

İsviçre ISO 9000 standartlarını tanımaktadır. DTÖ kapsamındaki standartlara sahip olan ürünlerde SNV standardlarına uyumda önemli bir zorlukla karşılaşılmamaktadır.

İsviçre firmalarının ülkemiz İyi Üretim Uygulamaları’na (GMP Sertifikaları) ilişkin sorunlar yaşadığı bilinmekte olup, konu hakkında çalışmalar sürdürülmektedir.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile muadil İsviçre kuruluşu olan İsviçre Standartlar Teşkilatı (SNV) ile herhangi bir işbirliği anlaşması bulunmamaktadır. 
 

İsviçre Standartlar Teşkilartı iletişim bilgileri:

SNV - Schweizerische Normen-Vereinigung

Bürgli str. 29
CH-8400 Winterthur
Tel: +41 52 224 54 54
Faks:  +41 52 224 54 74
E-posta:info@snv.ch
İnternet sayfası: http://www.snv.ch/?en/home/

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..