Anasayfa / TH / Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Tayland, bugüne kadar Güneydoğu Asya’da Avrupalı bir ülke tarafından sömürgeleştirilemeyen tek ülkedir. Anayasal monarşik sistemi, ülkenin politik devamlılığının sağlanmasında, sık hükümet istikrarsızlığı nöbetleri yaşanmasına ve askeri darbelere rağmen yardımcı olmuştur.

En son askeri darbe 2006 yılında Thaksin Shinawatra önderliğindeki Tay Rak Tay yönetimine karşı gerçekleşmiştir. Askeri yönetim altında geçen bir yıldan fazla süreden sonra Aralık 2007’de yapılan genel seçimleri Shinawatra yanlısı Halkın Gücü Partisi (PPP) kazandı. Bir yıl sonra PPP mahkeme tarafından tartışmalı bir biçimde kapatıldı ve Demokrat Parti (DP) altı partiden oluşan koalisyon hükümetinin başına geçerek iktidara geldi. 2011 yılında yapılan seçimle birlikte Thaksin Shinawatra'nın kardeşi Yingluck Shinawatra başbakan olmuştur.

1997-98 Asya Finansal Krizi’ni takiben sancılı bir yapısal uyum sürecinden sonra GSYİH büyüme oranı iyileşerek 2005-2007 arasında yıllık ortalama %5 oranını yakalamıştır. 2008’de yavaşlayan ve 2009’da küresel finans krizi ve ekonomik resesyona bağlı olarak %2,2 küçülen ekonomi, 2010’da güçlü bir şekilde  toparlayarak % 8 büyümüştür. 2011 yılında ise yaşanan sel felaketi ve Japonya’da gerçekleşen deprem ile tsunaminin tedarik zincirini olumsuz etkilemesi sebebiyle büyüme 0,1’de kalmıştır. Tayland ekonomisi 2015 yılında %3,7 , 2016 yılında %3,9 büyüyeceği öngörülmektedir.

Coğrafi Konum

Tayland Krallığı Güneydoğu Asya’nın kalbinde yer alır ve Hindiçini’ne açılan bir kapı olarak görülür. Kuzey ve kuzeydoğuda Laos, Kuzey ve batıda Myanmar, Doğu’da Kamboçya ve Güneyde Malezya ile çevrilidir. Tayland 513.115 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Kuzeyden güneye yaklaşık 1640 kilometre, batıdan doğuya da yaklaşık 780 kilometre uzanır. Tayland Körfezi’ne 1840 km. Hint Okyanusu’na da 815 km. kıyısı vardır.

Tayland beş bölgeye ayrılabilir. Dağlık bir bölge olan kuzey bölgesi, doğal ormanları ve dar ve alivyal vadileri ile karakterize olmuştur. Bu bölgenin önde gelen şehri Chiang Mai’dir. Merkez bölgesi, Chao Phraya Nehri havzasında, yeşil ve verimli bir ova bölgesidir. Ülkenin en geniş ve zengin yetiştirme alanıdır ve “Asya’nın Pirinç Kâsesi” olarak anılır. Tayland’ın başkenti Bangkok bu bölgede yer alır. Kuzeydoğu bölgesi Korat Platosu olarak da adlandırılır. Engebeli bir yüzey yapısına sahip, kurak bir bölgedir. Sert iklim koşulları nedeniyle sel ve kuraklık olayları yaşanır. Doğu bölgesi ya da doğu sahili yeni gelişen sanayiler açısından önemli bir merkezdir. Güney bölgesi de kauçuk üretimi ve diğer tropikal bitkilerin ekimi için önemli bir merkezdir.

Ülkenin iklimi tropikaldir.  3 mevsim yaşanır: yaz, yağışlı ve soğuk. Yaz mevsimi mart ayında başlar ve mayısta sona erer. Haziran-ekim arası yağışlı mevsimdir. Soğuk mevsim kasımda başlar ve şubata son bulur. Ortalama sıcaklık 28 santigrat derecedir ve nemlilik oranı %73-82 arasında değişir. Coğrafi ve iklimsel koşullar ülkeyi tropikal ve yarı tropikal bitkilerin geniş şekilde ekimine müsait hale getirmiştir. Güneyde yer alan kıyı bölgeleri yıllık ortalama 5600 mm yağış alırken, diğer bölgelerdeki yıllık yağış ortalaması 1000 mm civarındadır. Tayland’ın başkenti Bangkok’tur. Başlıca şehirleri Nakhon Ratchasima (2,55 milyon kişi), Ubon Ratchathani (1,77 milyon kişi), Chiang Mai (1,65 milyon kişi), Udon Thani (1,52 milyon kişi), Nakorn Srithammarat (1,50 milyon kişi)’dır. Diğer şehirlerinden 12’sinin daha nüfusu 1 milyonun üzerindedir.

Siyasi ve İdari Yapı

Tayland Krallığı’nın kuruluşu 13.yy sonlarına kadar uzanır. Güneydoğu Asya ülkeleri arasında koloni olmamış tek ülkedir. 1932 yılında gerçekleşen kansız bir devrim ile Anayasal Monarşik sisteme geçilerek Kralın yetkileri sınırlandırılmıştır. Ülke Siyam olan adını 1939’da Tayland olarak değiştirmiştir. Ülke 76 eyaletten (Changwat) oluşmaktadır. Her eyalet kendi içinde bölgelere (amphoe), her bölge küçük bölgelere (Tambol), bu küçük bölgeler de köylere ( muban ) ayrılır.

Nüfus ve İşgücü Yapısı

Etkili aile planlama programları, cinsel eğitim ve değişen sosyal normlar (geç evlilik, küçük aileler) gibi etkenler Tayland’ın nüfus artış oranını 2010-2014 yılları arasında %0,9 gibi düşük bir seviyede kalmasına yol açacağı tahmin edilmektedir. Yine de önümüzdeki 5 sene içerisinde ülkede işgücü sıkıntısı yaşanmayacaktır. Çünkü komşu ülkelerdeki politik baskılar ve iş imkânlarının azlığı gibi sebepler Myanmar, Kamboçya ve Laos gibi ülkelerden gelen göçmen işçi sayısını yüksek tutacaktır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..