Anasayfa / ML / Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

TEMEL SOSYAL VE EKONOMİK GÖSTERGELER
 
TEMEL SOSYAL GÖSTERGELER

 

Nüfus 19,5 Milyon (2018 yılı tahmini)
Dil Fransızca (resmi dil), Bambara, Soninke, Fulani ve Songhai etnik dilleri
Din %80 Müslüman, %20 Hıristiyan ve Animist
Başkent Bamako
Yüzölçümü 1,240,190 Km2
Başlıca Şehirler
 
Bamako, nüfusu 1 926 bin
Sikasso, nüfusu 214 bin
Kayes, nüfusu 148 bin
Mopti, nüfusu 106 bin
Para Birimi  CFA Franc
Etnik Yapı Yaklaşık 25 tane etnik grup mevcut. En büyük  etnik gruplar: Bambara, Soninke, Fulani, Songhai, Dogon

Kaynak:Economist Intelligence Unit(EIU), IMF


SİYASİ DURUM

Mali Cumhuriyeti, geçmişte üç farklı  Batı Afrika imparatorluğunun bir parçası olarak tarihte yer almıştır. Bu imparatorluklar Gana İmparatorluğuMali İmparatorluğu ve Songhay İmparatorluklarıdır. 19. yüzyılın sonuna doğru Mali, Fransız idaresi altına alınmış ancak, 1959 yılında  Mali Federasyonu olarak bağımsızlığını kazanmıştır. Bir yıl sonra 22 Eylül 1960 tarihinde ise bağımsız Mali devleti olmuştur. Mali bağımsızlığını ilan edinceye kadar Fransız Sudan'ı olarak bilinen bir sömürge ülkesi olarak kalmıştır.
Bağımsız yeni devlette uzun süre tek-partili dönem hüküm sürmüş ve ülkede batı ile barışık sosyalizm hüküm sürmüştür. 1968 yılında darbe ile göreve gelen Albay Musa Traore 1991 yılında gerçekleştirilen darbenin ardından görevi Amadou Toumani Toure’ye devretmiş ve bu yeni yönetimle birlikte yeni bir anayasa hazırlanmış ve Mali demokratik, çok-partili bir devlet olmuştur. 1991 yılında askeri bir darbe ile eski devlet başkanı Mousa Traore'yi deviren Amadou Toumani Toure, geniş bir koalisyon desteği ile 2002 yılında başkanlık seçimlerini kazanmış ve 2007 yılında ikinci kez devlet başkanı seçilmiştir. 4 Eylül 2013 tarihinden itibaren de İbrahim Boubacar KEITA oyların %77,6 sını alarak devlet başkanı seçilmiştir. 12 Ocak 1992’de halk oylaması ile kabul edilen anayasaya göre Mali Cumhuriyeti üniter bir devlettir.  Milli Meclis 147 üyeli olup milletvekilleri 5 yıllık dönem için seçilmektedirler. Devlet Başkanı da halk oylaması ile seçilmekte ve başbakanı devlet başkanı atamaktadır.
Mali Cumhuriyeti idari olarak da Merkezi başkent Bamako bölgesi dışında 8 idari bölgeye ayrılmış olup bu bölgeler Gao, Kayes, Kidal, Koulikoro, Mopti, Segou, Sikasso, Tombouctou (Timbuktu) bölgeleridir.
Mali’de isyancı askerler, 22 Mart 2012'de Cumhurbaşkanı Toure'nin, ülkenin kuzeyinin el-Kaide'yle ilişkisi olan silahlı gruplar tarafından ele geçirilmesiyle büyüyen krizi bahane ederek cumhurbaşkanlığı sarayının kontrolünü ele geçirmiş ve hükümetin lağvedildiğini ve anayasanın askıya alındığını ilan etmişlerdir. Askeri darbenin ardından Toumani Toure devrilerek yerine Dioncunda Traore geçici devlet başkanı olmuştur. Ancak Tuareg ve diğer islami örgütlerin Ülkenin Kuzeyini ele geçirerek hakimiyet kurmalarını engellemek için   ülkeye Fransız müdahalesi söz konusu olmuş ve bu müdahaleden sonra önce devlet başkanlığı seçimleri yapılmış ve seçimler neticesinde İbrahim Boubacar Keita devlet başkanı olmuş, daha sonra 2013’ün kasım ve aralık aylarında olmak üzere iki raund halinde parlamento seçimleri yapılmış ve Django Sissoko başbakan olarak atanarak hükümeti kurmuştur. Nisan 2017’de Abdoulaye Idrissa Maiga’nın kısa süren başbakanlığının ardından 31 Aralık 2017 tarihinden itibaren de  Soumeylou Boubeye MAIGA Başbakan olarak atanmıştır.
 
COĞRAFİ KONUM
Mali Cumhuriyeti, Orta Batı Afrika'da bulunan, denize kıyısı olmayan 1.240.000 km2   büyüklüğünde bir ülkedir. Afrika'nın en büyük yedinci ülkesi olan Mali, Kuzeyde Cezayir, Doğuda Nijer, Güneyde Burkina Faso ve Fildişi Sahili, Güneybatıda Gine ve Batıda Senegal ve Moritanya ile sınır paylaşmaktadır.  Afrika’nın en büyük 7. ülkesi, dünyanın ise 24. büyük ülkesidir. Ülkenin başkenti Bamako'dur.
Nijer ve  Senegal nehirleri Mali’ye hayat veren nehirlerdir. Nijer Nehri 1700 km, Senegal nehri ise 800 km Mali topraklarından akmaktadır. Bu nehirler ülkenin güney ve doğusundan geçmektedir. Ülkenin kuzey bölümü ise Sahara Çölü ile kaplıdır. Ülkede kuru ve yağışlı iklim dönemleri söz konusudur. Kurak dönemler Kasım ayından Mayıs ayına kadar sürmekte yağışlı dönem ise Haziran ayından Ekim ayına kadar devam etmektedir. Ekim  ayının ortalarından Kasım ayının ortalarına kadar ise oldukça kuru ve soğuk bir dönem yaşanmaktadır. Sıcaklıklar ve yağışlar bölgelere göre değişmekte olup, Kuzeyde yer alan çöl bölgelerinde çok düşük olan yağışlar tropik Güney bölgelerinde 700 mm’yi geçmektedir. Ülkede gece ile  gündüz arasında sıcaklık ve nem farklılıkları çok belirgindir. Senegal nehri deniz seviyesinden 23 metrelik yüksekliğiyle en düşük noktası olup, Hombori Tondo tepesi ise 1155 m’lik yüksekliği ile ülkenin en yüksek noktasıdır.
 
NÜFUS
2018 yılı tahminlerine göre Mali’nin nüfusu 19,5 milyondur. Nüfusun %70’inden fazlası Nijer ve Senegal nehirlerine yakın verimli alanlarda yerleşiktir. Nüfusun %47,8’i  0-14 yaş grubunda %49,2’si 15-64 yaş grubunda, %3’ü ise 65 yaş ve üzeri grubunda yer almaktadır. Ülkede nüfus artış hızı %3,02 olup dünyada nüfus artış hızı en yüksek olan 11. ülkedir. Nüfusun %64’ü kırsal kesimde, %36’sı ise kentlerde yaşamaktadır. Ortalama yaşam süresi dünya ortalamasının çok altında olup, 53,06 yıldır. Bu yaş kadınlarda 54,73 yıl iken erkeklerde 51,43 yıldır.
 
Ülke nüfusunun büyük bir çoğunluğunun yaşadığı Güney bölgelerinde nüfus, özellikle  Nijer ve Senegal nehirleri civarında yoğunluk kazanmıştır.
 
Mali’de yıllar itibariyle GSYİH’nın %7,5- %10’u sağlık harcamalarına ayrılmakta olup, sağlık altyapısı ve sağlık personeli açısından büyük yetersizlik söz konusudur. Ülkede 1000 kişi başına düşen yatak sayısı 0,57  doktor sayısı ise 0,049’dur.
 
Eğitim harcamaları ise yıllar itibariyle değişmekle beraber GSYİH’nın %5’i civarında olup, bu oran açısından dünya genelinde 86. sırada yer almaktadır. Okur yazar oranı nüfusun %31,1’i olup, bu oran erkeklerde %43,4, kadınlarda %20,3’dür. Ülkede tahsil görenlerin ortalama okuma yılı 8 yıl olup, bu oran erkeklerde 9 yıl iken kadınlarda 7 yıldır.
 
Uluslararası Kuruluşlara Üyelikler
 
ACP, AfDB, AU (suspended), CD, ECOWAS, FAO, FZ, G-77, IAEA, IBRD, ICAO, ICRM, IDA, IDB, IFAD, IFC, IFRCS, ILO, IMF, Interpol, IOC, IOM, IPU, ISO, ITSO, ITU, ITUC, MIGA, MONUSCO, NAM, OIC, OIF, OPCW, UN, UNAMID, UNCTAD, UNESCO, UNIDO, UNMIL, UNMISS, UNWTO, UPU, WADB (regional), WAEMU, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..