Anasayfa / LA / Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Coğrafi Konum

Laos; uzakdoğuda denize sınırı olmayan kararlarla çevrili, coğunluğu dağlık arazilerden oluşan bir pasifik ülkesidir. Laos; kuzeyden Çin Halk Cumhuriyeti, kuzeybatıdan Myanmar, doğudan Vietnam, güneyden Kamboçya ve batıdan Tayland ile komşudur. Laos’un toprakları 14° - 23° kuzey paralelleri ve 100° - 108° doğu meridyenleri arasında yer alır. Laos; gür ormanlı ve engebeli dağlardan oluşan bir coğrafi yapıya sahiptir. Ülkenin en yüksek noktası Phou Bia dağıdır(2818 metre). Batısındaki Tayland ile sınırlarının büyük bir çoğunluğunu Mekong Nehri, doğusundaki Vietnam ile sınırlarını ise sıra dağlar oluşturur. Vientiane, Laos’un başkenti ve en büyük şehridir. Luangpabang, Savannaket ve Pakse diğer büyük şehirleridir.

Fiziki Yapı
Laos’un büyük bölümü ormanlık ve dağlıktır. Doğuya doğru 2700 metre yüksekliğe ulaşan Anmamite Cordillerası (dağ silsilesi), kuzeydoğu hariç ülkenin Vietnam’la sınırını teşkil eder. Güneydeki sıra dağlar, takriben 1500 metrelik bir yüksekliğe erişir. Derin geçitler ve dar vadiler, dağları birbirinden ayırır. Güneyde Balovenler yaylası ve Luang Prabang yakınında Jarlar Ovası gibi bazı yüksek yaylalar bulunur.

Mekong Nehri, ülkenin batı sınırının büyük bölümünü teşkil eder. Bütün Laos, kuzeydoğu uç kısmı hariç, Mekong Havzası boyunca uzanır. Bu nehir, Laos’un ulaşımında önemli bir yer tutar. Mekong Nehrine karışan kollar, Nam Thai ve Nam Hai nehirleridir. Mekong Nehri ve kolları etrafındaki ovalar, güneyde oldukça geniştir. Her ne kadar Vientiane’de önemli bir ova bulunuyorsa da, nehrin orta kesimine yakın yerlerde ovalar daha sınırlıdır.
 

İklim
Laos’un iklimi sıcak ve nemli olup, subtropikal ve tropikal iklim arasında değişir. Mayıs ayından ekim ayına kadar muson yağmurları yağar. Bu dönemde aylık yağış miktarı 280-300 mm olabilmektedir. En fazla yağış Balovenler Yaylası’nda görülmektedir. Burada yıllık yağış miktarı, 4000 mm’nin altına düşmemektedir. Sıcaklığın en fazla olduğu aylar, nisan ve mayıs aylarıdır. (32°C-38°C). Sıcaklığın en düşük olduğu ocak ayında kuzeydeki dağlarda ısı -3°C’ye kadar düşer.

Siyasi ve İdari Yapı

Tarihi

Laoslular orijinalde atalarını ve asıllarını göçebe olarak Orta Asya’ya ve Kuzey Çin’e kadar dayatmaktadır. İlk defa Laoslular Ailao adı ile milattan önce 200 lü yıllarda Mekong Nehri çevresinde yerleşik hayata geçmişlerdir. O zamanki Çin’in hükümdarları olan Han hanedanlığının Laosluların ve Thailerin ataları olan Ailaoluları yurtlarından güneye doğru sürmesi ile dünyada tarih sahnesine yeni bir başlangıç yapmışlardır. Laos devamı olduğu Ailao ile beraber aynı zamanda Çin de güçlü gelenekleri ile tanınan Zhuo hanedanlığının da devamıdır. Han İmparatorları Ailao topraklarına Çin nüfusunu yerleştirmiş ve şu anki Kunming ve Yunnan eyaletleri kurulmuştur. Halen daha bu bölgelerde yaşayan çok sayıda Laoslu kabileler ve etnik gruplar vardır.

Büyük Laos krallarından Cao Fa Ngum döneminde 14. Yüzyıl, Laos altın çağını yaşamıştır ve Budizm’de bu dönemde Kral Fa Ngum’un Kmer(Kamboçya) prensesi ile evlenmesi sonucu ülkeye girer ve yayılır. Kral Fa Ngum şimdiki Vietnam’ın, Myanmar’ın, Tayland’ın da bir kısmının, içinde bulunduğu büyük bir ülke kurar ve adına da Lan Xang (Lan Sang) yani milyon filin ülkesi adı verilir. Laos becerikli kumandanları, avantajlı coğrafi yapısı ve milyonlarca fillerin desteği ile sömürgeci güçler bu bölgeleri keşfedip ateşli silahlarla tanışana kadar bölgede büyük bir güç olmuştur.

16. ve 17. yüzyıllarda zayıflayan Lanxang Krallıgı yerini Luangprabang, Champasak, ve Vientiane şehir krallıkları olarak üç ayrı feodal yönetime bırakır. 17. yüzyıldan sonra bölgeye gelen Fransızlar ve İngilizler Mekong Nehri’ni aralarında sınır yaparlar ve Laos yüzyıldan fazla sürecek bir sömurge altına girer. Fransızlar Çinhindi’nde(Indochina) Kamboçya ve Laos’u da Vietnam ile beraber İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasına kadar idare etmişlerdir.

İkinci Dünya Savaşı’nda Fransızların Almanlara karşı verdiği kayıplar ve dönemin süper güçlerinden Japon İmparatorluğunun da bölgedeki bağımsızlık hareketlerini desteklemesi, yükselen komünizm akımı Laos’un Fransız himayesi altındaki günlerine son vermiş ve yeni bir krallık dönemi başlamıştır.

Fransızların Vietnam’daki komümistlerle girdikleri savaş Laos’a da ağır kayıplar verdirmiştir. ABD taraftarı krallık ile Ho Chi Minh taraftarı komünist devrimciler arasında bir iç savaş başlamış ve 1975 yılında ABD’nin da savaşı kaybedip bölgeden çekilmesi ile Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti kurulmuştur. Vietnam Savaşı sırasında Laos’a 3 milyon ton bomba düşmüş ve bu bombardımanların acıları halen Vietnam sınırı boyunca uzanan şehirlerde hissedilmektedir. Bölgede patlamamış bombalar zaman zaman can yakmaktadır. Yine bu zorlu yıllarda Laos’taki fil nüfusu milyonlardan on binlere düşmüş, yüzbinlerce Laoslu mağaraları mesken tutup bombardımanlardan hayatlarını kurtarabilmişlerdir.
 

Siyasi ve İdari Yapı

1975’den beri Devlet başkanı, başbakan ve komünist parti yönetim kurulu ile tek partili yönetim biçimiyle dengeli bir siyasi yapı izlenmektedir. Yönetim biçimi olarak Laos, tek partili komünizm ile yönetilen bir ülkedir. Ülke politikaları partinin en güçlü 9 üyesi ve 49 üyeden oluşan merkez komite tarafından kararlaştırılır. Önemli yönetim kararları bakanlar kurulu tarafından incelenir.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..