Genel Bilgiler
Coğrafi Konum
Ülke orta Afrika’nın batısında yer almaktadır. Batıda Gabon ile komşudur. Güney batısı Atlas Okyanusu’na kıyıdır. Kuzeyde Kamerun ve Orta Afrika Cumhuriyeti bulunmaktadır. Doğuda ve güneyde Kongo Demokratik Cumhuriyeti yer almaktadır. Ülkenin yine güneyde Angola’ya bağlı olan, ancak Angola ile kara sınırı bulunmayan Cabinda bölgesi ile sınırları bulunmaktadır.
Ülke, ekvator kuşağında yer aldığından nemli ve sıcaktır. Ortalama gündüz sıcaklığı 24 derece iken gece sıcaklıkları 16-21 derece arasında değişmektedir. Haziran-Ağustos dönemi kurak sezondur. Diğer dönemler yağışlıdır. En çok yağış Kasım ve Aralık aylarında görülmektedir.
Siyasi ve İdari Yapı
Ülkenin siyasi yapısı, eski sömürgeci ülke olan Fransa’nın sisteminden etkilenmiştir. Buna göre, cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulu hükümeti oluşturur. Cumhurbaşkanı, yarı-başkanlık sistemine özgü olarak kuvvetli yetkilerle donanmıştır. 2002 seçimlerinden sonra başbakanlık makamı kaldırılmış, 2005 yılı başında yeniden kurulmuştur. 2009 yılında yapılan seçimlerden sonra ise tekrar kaldırılmıştır.
Cumhurbaşkanı, hükümetin lideri ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır. Yedi yıllığına seçilmektedir. Görev süresi bir kez yenilenebilmektedir. Anayasa uyarınca, cumhurbaşkanı seçilebilmek için seçimlerde mutlak çoğunluk sağlamak gerekmektedir. Mutlak çoğunluk birinci turda elde edilemezse ilk turda en çok oy alan iki adayın katıldığı ikinci tur seçimler düzenlenmektedir. Cumhurbaşkanı tüm yürütme yetkilerini elinde toplamıştır. Bakanlar kurulunu atama ve bakanları görevden alma, sivil ve askeri üst düzey görevlileri atama ve yasa taslaklarını referanduma sunma yetkileri simgesel değildir. Cumhurbaşkanının yokluğunda yerine senato başkanı vekalet eder.
2002’den beri yürürlükte olan Kongo Cumhuriyeti Anayasasına göre parlamento 137 üyeli millet meclisi ve 66 üyeli senatodan oluşmaktadır. Parlamentonun hükümeti düşürme yetkisi yoktur. Millet meclisi ve senato üyeleri doğrudan seçimlerle beş yıllığına seçilmektedir. Son meclis ve senato seçimleri Temmuz 2012’de gerçekleştirilmiştir. Başkanlık için önümüzdeki seçim Haziran 2016 tarihindedir.
Yargı sistemi Fransa’dan örnek alınmıştır. Yüksek yargı organları, yüce divan, anayasa mahkemesi, sayıştay ve temyiz mahkemesinden oluşmaktadır. Dokuz üyeli anayasa mahkemesi, yasaların ve uluslar arası anlaşmaların anayasaya uygunluğunu, seçimlerin ve halkoylamalarının usule uygun gerçekleştirilmesini denetler. Cumhurbaşkanı, yargıçlar kuruluna başkanlık eder ve kurulun önerisiyle yüksek yargı organlarının üyelerini atar.
Kongo Cumhuriyeti, 10 idare bölgesinden oluşmaktadır. Her bölge kendi içinde alt bölgelere bölünmüştür. Başkent Brazzaville, idari yapı içinde ayrı bir alt bölge olarak kabul edilmektedir. Her bölgenin merkez kentleri vardır.
Nüfus ve İşgücü Yapısı
Yaklaşık 4 milyonluk ve oldukça genç bir nüfusa sahiptir. Kadın-erkek oranı birbirine çok yakındır. Nüfusun %38,5’i 15 yaşın altındadır. 15 yaş ve üzeri ile 45 yaş altındakilerin toplam nüfusa oranı %47,9 civarındadır. Nüfusun yarıdan fazlası başkent Brazzaville ve Pointe-Noire’de yaşamaktadır.
Ekonomik faaliyetlerdeki çeşitliliğin çok sınırlı olması, düşük nüfusa rağmen işsizliğin yayılmasına yol açmaktadır. İşsizlikten en çok gençler etkilenmektedir. Gençler arasındaki işsizlik %50 civarında bulunmaktadır. Kırsal bölgelerde tarımsal faaliyetlerde iş bulma umudu olmayan gençlerin, başta kamu hizmetlerinde ve kamu işletmelerinde iş bulma umuduyla kentlere göç etmesi gençler arasındaki işsizliği artırmaktadır. İşsizlikten eğitimli gençler de büyük ölçüde etkilenmektedir. Daha iyi yaşam beklentilerine karşın, almış oldukları eğitimin iş dünyasının beklentileri ile neredeyse hiçbir uyum göstermemesi eğitimli gençlerin de işsizlikle yüzyüze kalmalarına yol açmaktadır.
Büyüme ve istihdam üzerine yapılan yeni bir çalışma ile kayıtlı istihdamın 130 bin civarında olduğu, bunun da 80 bininin kamuda yer aldığı belirlenmiştir. Ormancılık sektörü 11 bin resmi istihdamla en çok istihdam yaratan özel sektör olmuştur.