Anasayfa / DO / Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

İthalat Rejimi
 
Dominik Cumhuriyeti’nde ithal edilen ürünlere genel olarak iki vergi uygulanmaktadır. Bunlar gümrük vergisi (İspanyolca’da Arancel) ve lüks vergisidir (İspanyolca’da Impuesto Selectivo al Consumo).
 
İlaç, kozmetik ve cilt bakım ürünleri gibi ecza ürünleri hariç olmak üzere pek çok üründe, ithalat lisansı gerekmemektedir. Ecza ürünlerinde, Sağlık Bakanlığı’ndan ithalat lisansı alınmalıdır.
 
Pek çok tarım/gıda ürünü, ilaçlar ve tarımsal kimyasalların ithalatı için ithalatçının özel ithalat izni (Promocion Agricola y Ganadera) alması gerekmektedir. Bu iznin alınması ise zor ve zaman alıcıdır. Süt, peynir, pirinç, fasulye, soğan, sarımsak, kanatlı etleri, şeker gibi gıda ürünleri ile çeşitli tüketim mallarında, ithalat izninin yanı sıra yüksek gümrük oranları söz konusudur.
 
Dominik Cumhuriyeti’nde ithalatı yasak ürünler 5 yıldan yaşlı otomobiller, malların taşınması için kullanılan 15 yıldan yaşlı araçlar (kamyonet gibi) ve kullanılmış giyim eşyalarıdır. Ancak, ikinci el giyim ürünlerinin ithalat yasağı zaman zaman göz ardı edilebilmektedir.
 
Dominik Cumhuriyeti’nde 24 adet Gümrük Müdürlüğü bulunmaktadır. Bunlardan 11’i limanlarda, 7’si havaalanı bölgelerinde ve 6 tanesi Haiti sınırındadır. En önemli Gümrük Müdürlükleri Haina Oriental Limanı, Haina Occidental Limanı, Caucedo Multimodal Limanı, Las Americas Uluslararası Havaalanı ve San Pedro de Macoris Limanıdır.
 
Gümrük Tarifeleri
 
Dominik Cumhuriyeti’nde ithal edilen ürünlere genel olarak iki vergi uygulanmaktadır. Bunlar gümrük vergisi (İspanyolca’da Arancel) ve lüks vergisidir (İspanyolca’da Impuesto Selectivo al Consumo). Gümrük vergisi oranları %0 ila %20 arasında değişmektedir. Lüks vergisi ise %15 ila %60 arasında değişmektedir. Lüks vergisi araçlar, parfümler, alkollü içecekler, mücevherat ve tütün gibi ürünlerde uygulanmaktadır.

Katma Değer Vergisi
 
2012 yılında gerçekleştirilen ve 2013 yılında yürürlüğe giren mali reform KDV oranının %16’dan % 18’e yükseltilmesini de kapsamaktadır. Söz konusu reform ile getirilen değişiklikler arasında özel tüketim ve lüks vergisinin artırılması ve bazı verimli sektörlere sağlanan teşviklerin kaldırılması da bulunmaktadır. Vergi mevzuatında Ocak 2014, Ocak 2015 ve Ekim 2016’da da bazı ufak değişiklikler yapılmıştır. Kişisel gelir ve kurumlar vergisi % 25’tir.
 
Ürün Standartları ile İlgili Uygulamalar
 
Dominik Cumhuriyeti’ndeki ürün standartları uygulamaları, 1997 yılında kurulan DIGENOR’nin (Standartlar ve Kalite Sistemleri Genel Müdürlüğü) sorumluluğundadır. Dominik Standardizasyon Sistemi’nde toplam 619 zorunlu ve ihtiyati standart bulunmaktadır. Standartlarda genel olarak uluslararası standartlar izlenmektedir.
 
Aynı şekilde ürünlerin sertifikalandırılması hususunda da DIGENOR yetkilidir. Ürünlerin Dominik standartlarına uygunluğunu gösteren sertifikayı (İspanyolca’da Sello de Calidad) söz konusu kurum vermektedir. Ürünleri için bu sertifikayı almak isteyen firmalar, uluslararası akredite laboratuarlarda ürünü test ettirmeli ve uygunluğunu belgelendirmelidir.
 
Etiketleme
 
Dominik Cumhuriyeti’nde etiketleme konusunda iki standart bulunmaktadır: Gıda ürünlerinin etiketlenmesine ilişkin standart (NORDOM 53) ve tıbbi ürünlerin etiketlenmesine ilişkin standart (NORDOM 407). Söz konusu standartlar DIGENOR (Direccion General de Normas y Sistemas de Calidad - Standartlar ve Kalite Sistemleri Genel Müdürlüğü) tarafından yürütülmektedir. Ayrıca, yasalara göre, kozmetik, tıbbi gereçler, tütün ürünleri, tarımsal kimyasallar ve insan sağlığı için tehdit oluşturabilecek diğer tüm ürünlerde İspanyolca etiketleme yapılması zorunludur. Gıda ürünlerinin etiketlerinde İspanyolca olarak ürünün adı, içindekiler listesi, net ağırlığı, sanayi tescil numarası – sağlık tescil numarası – veya dengi, kullanma talimatı ve üreticinin/distribütörün adı-adresi bulunmalıdır.
 
Üyesi Olduğu Uluslararası Kuruluşlar
 
ACP, AOSIS, BCIE, Caricom (gözlemci), CELAC, FAO, G-77, IADB, IAEA, IBRD, ICAO, ICC, ICRM, IDA, IFAD, IFC, IFRCS, IHO, ILO, IMF, IMO, Interpol, IOC, IOM, IPU, ISO (correspondent), ITSO, ITU, ITUC, LAES, LAIA (gözlemci), MIGA, NAM, OAS, OIF (gözlemci), OPANAL, OPCW, PCA, Petrocaribe, SICA (associated member), UN, UNCTAD, UNESCO, UNIDO, Union Latina, UNWTO, UPU, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO
 
 Dominik Cumhuriyeti’nin Ticari Anlaşmaları
 
Dominik Cumhuriyeti, 6 Eylül 2005 yılında CAFTA-DR Serbest Ticaret Anlaşması’nı (Dominik Cumhuriyeti-Orta Amerika-ABD STA) onaylamış ve söz konusu anlaşma 1 Mart 2007’de yürürlüğe girmiştir. Anlaşma ile birlikte üye ülkeler arasında (ABD, Dominik Cumhuriyeti, Kosta Rika, El Selvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua) pek çok üründe gümrük vergileri kaldırılmış, diğer ürünlerde ise indirim takvimine bağlanmıştır.
 
Dominik Cumhuriyeti, AB ile Ekonomik Ortaklık anlaşması imzalamış olup söz konusu anlaşma 2008 yılında yürürlüğe girmiştir. Anlaşma ile birlikte pek çok üründe gümrük indirimleri uygulanmaya başlanmıştır.
 
Dominik Cumhuriyeti’nin ayrıca Orta Amerika ülkeleri, Karayip ülkeleri ve Panama ile çeşitli ticaret anlaşmaları bulunmaktadır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..