Pazar ile İlgili Bilgiler
2008 yılı sonunda yürürlüğe giren STA, küresel kriz nedeni ile 2009 ve 2010 yıllarında etkisini gösterememiştir. 2011 yılından sonra ise ülkemizin ihracatı artış eğilimine girmiş ve 2014 yılında 1,5 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye’nin Gürcistan’dan ithalatı ise 2008 yılında 525 milyon dolar düzeyindeyken, 2014 yılında 232 milyon dolar seviyesine düşmüştür. Genel olarak 250-300 milyon dolar seviyesinde seyreden ithalatı ile Gürcistan ülkemiz için önemli bir tedarikçi olmamakla birlikte, 1 milyar doları aşan ticaret fazlası ile çok önemli bir pazar konumundadır. STA’nın yürürlüğe girişi sonrasında da ticaret dengesi açısından ülkemiz lehine seyreden durumun artarak önemini koruduğu dikkati çekmektedir.
2.2.3.2. Sektörel değerlendirme Tiflis Ticaret Müşavirliğimizden edinilen bilgiler doğrultusunda, gümrük vergisine tabi olmakla birlikte STA kapsamında vergiden muaf olarak ülkemizden ihraç edilen malların 2013 yılındaki toplam değeri 396 milyon dolar olup, söz konusu mallar toplam ihracatımızın %29,5'i kadardır. Ülkemizin yüksek rekabet gücü olan mallar yaş meyveler ve sebzeler olup, bu mallarda 2013 yılı ihracatımız 32 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Şekerli ürünler ve çikolata, salça ve konserve, soslar ve hazırlanmış yiyecekler, içecekler, sebze ve meyve konserveleri, çimento, temizlik maddeleri, şampuan, kozmetikler, plastikten ürünler, ağaçtan mamul ürünler, taştan ve çimentodan ürünler, demir, çelik mamulleri, demir-çelikten mamul ürünler ve kablo gibi mallar ise ülkemizin rekabet gücünün yüksek olduğu ürünlerdir. Bu mallarda 2013 yılı ihracatımız 380 milyon dolardır.
2.2.3.3. Gürcistan’ın Ortalama Gümrük Vergisi Gürcistan’ın liberal bir ekonomik yapıya sahip olması nedeniyle en büyük ticari ortağı olan Türkiye ile yaptığı STA dahi bu ülkenin ithalatı ve gümrük vergisi kaynaklı gelirleri üzerinde çok sınırlı bir etki yapmaktadır. Gürcistan’ın gümrük vergisi hasılatı 2013 yılında 79,1 milyon dolar düzeyinde olmuştur. Bu miktar, toplam ithalatın %1,1'ine tekabül etmektedir. Gümrük vergisine tabi mallar ithalatı toplam ithalatın sadece %1,7'sidir. Canlı hayvan ve et, süt ve süt ürünleri, bazı sebze ve meyveler, sınırlı sayıda bazı işlenmiş gıda ürünleri, salam, sosis gibi bazı et ürünleri, bazı içecekler, bazı plastik ürünleri, bazı ağaç mamulleri, taştan ve çimentodan ürünler, bazı demirçelik ürünleri ve demir-çelikten ürünler ve kablolar %12 gümrük vergisine tabi olup, bunların dışındaki tüm ürünler gümrüksüz olarak ithal edilmekte, gümrüğe tabi ürünlerin çok büyük bir kısmı da ya STA ülkelerinden ya da tavizli ticaret yapılan ülkelerden ithal edildiği için %12 gümrük vergisi nadiren uygulanmaktadır.