Genel Ekonomik Durum
Şu sıralar dünyanın dilindeki tek adam Kim Jong-Un… Kuzey Kore’de sürdürdüğü diktatör rejimi ile dünyayı tedirgin eden Jong-Un önderliğinde yapılan nükleer testler dünyayı sıcak çatışmanın eşiğine getirdi. Önceki gün Kuzey Kore hidrojen bombası testi yaptığını duyurdu. Japon Denizi’ne düşen bir hidrojen bombası 6.5’lik depreme neden oldu.
KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİR 1.300 DOLAR
Peki ya Kuzey Kore nükleer deney yapabilecek kadar zengin bir ülke mi? Cevap katii bir suretle hayır. IMF’ye göre Kuzey Kore 221 dünya ülkesi arasında Dünyanın en zengin 119’uncu ülkesi. Kişibaşına düşen milli gelir 1.300 doların altında. Ülkenin gayrisafi milli hasılası ise 29 milyar dolar.
ABD’nin ekonomik ambargosu altında ülke ekonomisi zor günler geçiriyor. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Kuzey Kore raporuna göre 2015 yılında 3 milyar dolarlık ihracat bunun karşısında ise 3.4 milyar dolarlık ithalat yaptı. 400 milyon dolar dış ticaret açığı veren Kuzey Kore’nin en çok mal sattığı ülke 2.5 milyar dolarla Çin oldu. Çin Kuzey Kore’nin en büyük müşterisi olurken arkasından 99 milyon dolar ile Hindistan geliyor. Türkiye Kuzey Kore’nin en çok ihracat yaptığı 10. ülke. 2015 yılında Kuzey Kore Türkiye’ye 14 milyon dolarlık mal satışı yapmış.
ÇİMENTO SATIYORUZ-YAĞ ALIYORUZ
Peki ya Türkiye Kuzey Kore’ye ne satıyor. 2015 yılında 4.6 milyon dolar değerinde petrol sattığımız Kuzey Kore’ye 17 bin dolarlık Çimento gönderdik. Kuzey Kore’den ise 13 milyon dolar değerinde sanayii yağı satın aldık.
Kuzey Kore en çok malı yine en büyük müşterisi olan Çin’den satın alıyor. 2015 yılında Kuzey Kore Çin’den 2.9 milyar dolarlık mal alırken onu 110 milyon dolar ile Hindistan izledi.
NE KADAR BÜYÜDÜĞÜ BİLİNMİYOR
Kuzey Kore makro ekonomik rakamlarını dünya ile paylaşmıyor. Bu yüzden ülkenin her yıl ne kadar büyüdüğüne ilişkin resmi bir veri yok. Fakat tutarsız tahminler var. Financial Times’ta yer alan bir habere göre Güney Kore’deki Kore Bankası’nın tahminlerine göre ülke 2015 yılında yüzde 1 daraldı. Fakat tahminler yüzde 9 büyümeye kadar varabiliyor. Güney Kore Merkez Bankası ise Kuzey Kore ekonomisinin 2016 yılında yüzde 3.9 büyüdüğünü belirtiyor.