Genel Ekonomik Durum
Genel Ekonomik Durum
Ekonomik Yapı
Fransa dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almakta olup 2015 yılı GSYİH (Gayrisafi Yurtiçi Hasıla) sıralamasında ABD, Çin, Japonya ve Almanya ve Birleşik Krallık'ın ardından 6.konumdadır. 2015 yılında büyme 1,2 oranında gerçekleşmiştir. Aynı gerçekleşen GSYİH 'sı 2,4 trilyon dolar olarak gerçekleşmiş, enflasyon 0 olmuştur,
Fransız ekonomisinin başlıca ekonomik sorunları sırasıyla, düşük büyüme hızı, özellikle delokalizasyon (uluslararası rekabet dolayısıyla üretim maliyetlerinin yüksek kalması nedeniyle fabrikalarının üçüncü ülkelere taşınması) nedeniyle artan işsizlik, bütçe açıkları ve sosyal güvenlik sistemindeki açıklar.
SEKTÖRLERİN GSYİH YE KATKISI 2015 |
(%) |
Tarım |
1,7 |
Sanayi |
19,5 |
Hizmet |
78,5 |
Kaynak: www.ciagov
Ekonomi Politikaları
İyi bir sosyal devlet olmanın sonucu olarak, iş dünyası yüksek düzeyde sosyal prim ve vergi ödeyen ve işçilerinin haftalık çalışma süresini zorunlu olarak 35 saat ile sınırlandırmak Fransa özel sektörünün, bu yükler nedeniyle diğer gelişmiş ülkelere göre rekabet gücü azalmıştır. 35 saat uygulaması, 2002 yılında ilk defa gevşetilmiştir. 2007 yılının sonunda ise, fazla mesai yapan çalışanların (35 saatten fazla) gelirlerinden vergi indirimleri yapılmasına karar verilmiş ve fazla mesai teşvik edilmeye çalışılmıştır.
.Fransa’da, iç ve dış talebin azalması ile işsizlik artmaya devam etmektedir. Hükümet, sorun yaşayan sektörlere ve firmalara destek olmak amacıyla çeşitli önlemler almaktdır. İnşaat ve otomotiv sektörlerine doğrudan ve dolaylı finansman yardımı yapılmakta, olup, hükümetin temel yaklaşımı yatırımların arttırılarak büyümenin sağlanması şeklinde olmaktadır.
Ekonomik Performans
Ülke uzun dönemli notu 2016 yılı ilk yarısında uluslararası derecelendirme kuruluşlarınca AA olarak verilmiştir.
Hayat Standardı ve İşsizlik
Ülkenin nüfus artışında ülkeye her yıl 150.000 kadar gelen göçmenlerin payı da vardır. Gelen göçmenlerin büyük kısmı Fransız vatandaşlığına geçmektedirler. Göçmen nüfus içerisinde en büyük paya sahip olanlar gruplar ise sırasıyla Portekiz, Cezayir ve Fas kökenlilerdir. Fransa’da % 4 oranında Türk nüfus olduğu tahmin edilmektedir.
Ülkede işsizlik 2015 yılında %10 düzeyinde olmuştur.
Kaynak:INSEE.