Genel Ekonomik Durum
Ekonomik Yapı
Benin’de ekonomide ön plana çıkan sektörler tarım ve hizmetler sektörleridir. GSYİH’nin % 30’undan fazlasını oluşturan tarım sektörü, nüfusun % 50’den fazlasının ana geçim kaynağıdır. Ticari ürünler ihracat için yetiştirilmekte, gıda ürünleri ise hem iç tüketim hem de ihracat amacıyla yetiştirilmektedir. Ülke nüfusunun önemli bir bölümünün geliri pamuk üretiminden sağlanmaktadır. Ülkenin döviz kazançlarının yaklaşık % 10’u pamuk ihracatından temin edilmektedir. Hizmetler sektörü GSYİH’nin yaklaşık olarak % 55’ini oluşturmakta ve nüfusun % 35’ini istihdam etmektedir. Hizmetler sektörü içinde başta Nijer ve Nijerya ile yapılan ticaret ve nakliye ön plan çıkmaktadır. Nijerya ile büyük bölümü kayıt dışı olan ticaretin, GSYİH’nin üçte biri civarında olduğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla Benin ekonomisi Nijerya’nın ekonomi politikalarına büyük ölçüde bağımlıdır. Son yıllarda çimento sektörü alt yapı yatırımlarından dolayı gelişmiş olsa da ülkede genel olarak sanayi sektörü fazla gelişmemiştir.
Tarım sektörü, başta pamuk üretimi ve re-export ve Nijerya ile yapılan gayri resmi ticaret ekonomik büyümeyi sürükleyen en önemli unsurlardan birisidir.
Ekonomik reform programı mali yapının güçlendirilmesine ve özellikle pamuk ile telekomünikasyon sektörlerinde ve Cotonou Limanı’nda yapısal reformların uygulanmasına odaklanmış bulunmaktadır. Ayrıca, ülkenin bazı borçlarının silinmesi sonucu ortaya çıkan kaynaklar eğitim, sağlık, altyapı ve tarım gibi öncelikli sektörlerde kullanılmaktadır.
Ülkede para politikası bölgesel Merkez Bankası (BCEAO: Banque centrale des Etats de l'Afrique de l'ouest - West Africa Central Bank) tarafından kontrol edilmektedir. Bankanın ana önceliği 8 üye ülkesinde CFA Frankının, Euroyla olan bağının korunmasıdır. Bu sebeple, söz konusu Bankanın izleyeceği politika asıl olarak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) izlediği politikalardan etkilenmektedir.