Dış Ticaret Politikası ve Vergiler
Doğrudan Vergiler Gelir vergisi: iş, satış, kira, faiz ve kar payı gelirleri vergiye tabidir. Yıllık kişisel 25.000 NR’ye kadar, aile gelirleri de 35.000 NR’ye kadar muaftır.
Kurumlar vergisi: Firma tarafından beyan edilen hisse payları, tamamıyla veya harici olarak gelir getirmesi için yapılan harcamalar vergiden muaftır. Sermaye piyasasındaki firmalar %33 oranında vergiye tabidir. Toplam gelirin %5’e kadar reklam vb olasılıklar için muaf olabilmektedir. Yıllık amortisman vergi muafiyeti fabrikalar ve maikneler için %15-25 arası, sanayi ve ticari binalar için %5-7, taşıt araçları için %15-25, mobilyalar için %10-15 arasındadır.
Gümrük vergisi: Canlı hayvanlar ve birçok temel üründen gümrük vergisi alınmaz. Vergi; makine ve ilgili mallar için %5; tütün, alkol vb. ürünler için %110; kozmetik, havalandırma cihazları gibi lüks ürünler için %40 olarak belirlenmiştir. Güney Asya Bölgesel Kalkınma Birliği (SAARC) ülkeleri için ithalatta %5-10 arası, Katmandu vadisinde hava kirliliği ile mücadeleye katkısı olan taşıt araçlarına %10, parçalarına %5 oranında gümrük vergisi indirimi uygulanmaktadır. Tarif ve İthalat Vergileri Nepal ürün sınıflandırmasında Harmonize Sistem kullanmaktadır ve ithalat tarifeleri ürünün bedeli üzerinden oran tayin etme esasına göre uygulanmaktadır. Vergi oranları %0-110 arasında değişmekte ve CIF bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Satış vergileri ise CIF ve gümrük vergisinin toplamı üzerinden hesaplanmaktadır.
3.2 Yabancı Yatırım Genel Koşulları Yabancı yatırımlar için yatırım izni alınmalıdır. Bazı alanlarda bu izin verilmemektedir.Bunlar; sürücü kursu gibi kişisel hizmetler, silah ve mühimmat sanayi, radyoaktif malzeme, para sikkesi işleri ve emlakçılıktır. Ayrıca, perakendecilik, seyahat acentalığı, sigara, iç kurye hizmetleri, atom enerjisi, danışmanlık hizmetleri, balıkçılık, turist konaklama, rafting alanlarında da yatırım izni verilmez. Bunlar dışındaki yatırımlara %100 oranına kadar izin verilebilmektedir.Yabancı yatırımda elektrik enerjisi üretimi önem arz etmektedir. Sektörlerde fiyat kısıtlaması bulunmamaktadır.
7 3.3 Serbest Bölgeler / Antrepolar Nepal’de herhangi bir serbest bölge (Export Processing Zone- EPZ) bulunmamaktadır. Ancak üretiminin %90’ından fazlasını ihraç eden işletme EPZ olanaklarından yararlanabilmektedir. İhracat ürününün üretiminde kullanılan makine, araç-gereç, hammadde için vergi muafiyeti vardır. İhracat odaklı sanayiciler bu amaç için ayrılmış olan antrepolardan faydalanabilmektedirler. Hammadde ithalatı gümrüksüz geçişi kayıt defterine işlenir ve ihracatta bu miktardan düşülerek hesap yapılır. Ancak sanayici gümrük bedeli tutarına yetecek miktarın teminatının vermek zorundadır.