Anasayfa / VN / Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ticareti Etkileyen Kültürel Faktörler

Hemen her ülkede olduğu gibi Vietnam’da da yerel gelenekler ve iş yapma biçimleri ticari faaliyetleri etkilemekte, başarılı olmak isteyen yabancı işadamlarının bu gelenekleri ve iş yapma biçimlerini önceden bilmeleri ticari faaliyetlerinde onlara yardımcı olmaktadır. Bu bakımdan işadamlarımızın yerel kültürel özellikleri ve özellikle iş yapış biçimleri konusunda bilgi sahibi olmaları onların bu ülke ile olan ticari faaliyetlerinde kolaylıklar sağlayacaktır. 

Vietnam yerel iş kültürüne yönelik bazı özellikler aşağıda belirtilmiştir.

- Vietnamlı yerel işadamları yüz yüze görüşmeye oldukça önem vermektedirler. Ancak ilk görüşmeden sonra ilave ziyaretler, telefon vb iletişim araçları ile takip işin olumlu sonuçlanması için önem arz etmektedir. Takip edilmeyen yüz yüze ziyaretler sonucunda satış bağlantısı kurulması çok yaygın değildir. Yüz yüze görüşme yapmadan sadece teklif göndererek satış bağlantısı yapmaya çalışmak pek olumlu sonuçlar vermemektedir.

- İlk defa Vietnam’a giden iş adamları Vietnamlı işadamları ile ilk iş görüşmesinden sonra ikinci kere randevu alıp tekrar görüşmelidirler. İkinci buluşmanın dışarıda yapılması örneğin bir iş yemeği seklinde yapılması daha faydalıdır.

- İlk tanışma aşamasında yabancı işadamlarının bilinen ve tanınan üçüncü bir kişi tarafından takdim edilmeleri Vietnamlı işadamlarını güven bakımından rahatlatacaktır. Eğer tanıtacak üçüncü bir kişi yoksa bu durumda ilk tanışma aşamasında yabancı işadamı karşı taraf ile ne için görüşmek istediğini ve maksadını açıkça anlatmalı, karşı tarafı rahatlatmalıdır.

- İş görüşmelerine başlama ve sonuçlandırma genelde ziyaretçi tarafından yapılır.

- Vietnam’da isimlerde sırasıyla soyadı, orta isim ve kişilerin verilen ismi gelmektedir. Örneğin Mr. Nguyen Anh Quang, isminde Nguyen soyadı, Anh baba adı ve Quang kişiye verilen isimdir. Kişilere hitap ederken asıl ismi ile hitap edilir.

- Yerel işadamları ile iş görüşmesi yapılırken is görüşmesi bir yabancı dille yapılsa da yabancı iş adamının yanında bir tercüman bulundurması faydalı olacaktır. Böylece verilmek istenen mesaj net ve anlaşılır bir şekilde karşı tarafa iletilebilir. Çünkü anlayış farkından yabancı iş adamının vermek istediği mesaj yerel ortakları tarafından farklı anlaşılabilir.

- İş görüşmeleri sonunda sözlü mutabakatın mutlaka yazılı hale getirilmesi ve kayıt altına alınması gerekir.

- Yerel işadamları ile kişisel ilişki kurulurken onlarla yakından ilgilenmek, onların sıkıntıları ve zorlukları hakkında konuşmak olumlu bir imaj verecektir.

- Yerel işadamları başlangıçta işin esasi ile ilgili konular ve ana müzakerelere önem vermekte ancak işin detaylarına sıra gelince ilgisiz kalmaktadırlar.

- Yerel işadamları ticaret politikaları ve ithalat düzenlemeleri ile ilgili fazla bilgi sahibi değillerdir ve bu konulara başlangıçta dikkat etmemektedirler. Ayni şekilde ithalat ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldığında bu konularda iş yaptıkları yabancı işadamlarına doğru ve zamanında bilgi verememektedirler. Bu nedenle Vietnam ile iş yapan işadamlarımızın bu konudaki yasal değişiklikleri ya da düzenlemeleri kendilerinin takip etmelerinde fayda vardır.

- Yerel işadamları aynı anda farklı iş kollarında ticari faaliyette bulunabilirler. Bu bakımdan yabancıların ilgili olduğu alana gerekli ilgi göstermeyebilirler. Örneğin gıda perakende sektöründe faaliyette bulunan bir işadamı aynı zamanda emlakçılık, araba kiralama vb. birbirleri ile bağlantılı olmayan sektörlerde faaliyette bulunabilir. Bu durumda yabancıların ortak oldukları sektör ya da faaliyet alanı daha az karlı ise diğer sektörlere yoğunlaşıp o alanda daha az çaba gösterebilirler.
 

 

Pasaport ve Vize İşlemleri


Vize Uygulamaları (Vietnam): Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.

Vize Uygulamaları (Türkiye): Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir.
 

Resmi Tatiller ve Çalışma Saatleri

Resmi tatiller
Yılbaşı 1 Ocak
Vietnam Day 27 Ocak
Têt ( Lunar New Year) (Vietnam Yılı) 14 Şubat
Komünist Parti Kuruluş Yıldönümü 3 Şubat
Uluslararası Kadınlar Günü 8 Mart
Gençlik Günü 26 Mart
Özgürlük Günü 30 Nisan
İşçi Bayramı 1 Mayıs
Ho Chi Minh Doğum Günü 19 Mayıs
Uluslararası Çocuk Günü 1 Haziran
1945 Devrimi Yıldönümü 19 Ağustos
Ulusal Gün 2 Eylül
Konfüçyüs Doğum Günü 6 Kasım
Öğretmenler Günü 20 Kasım
Ordu Günü 22 Aralık

 
 

Çalışma Saatleri

Hafta içi çalışma saatleri sabah 8:00’da başlayıp öğleden sonra 17:00’da bitmektedir. Cumartesi günleri çalışılan işyerlerinde çalışma saati 8:00’da başlamakta, 11:30’da sona ermektedir.
 

Kullanılan Lisan

Vietnam’ım resmi dili Vietnamcadır. Ancak son yıllarda özellikle büyük şehirlerde ve turistik bölgelerde İngilizce yaygındır.

Ulaşım

Ülke içinde en kolay ve rahat ulaşım yolu uçak ile seyahat etmektir. Ülke içinde uçuş yapan üç tane havayolu şirketi bulunmaktadır. Bunlar Vietnam Havayolları, Jetstar Pacific Havayolları ve Indochina Havayollarıdır.

Diğer yaygın ulaşım araçları demir ve karayoludur. Özellikle ülkenin iki büyük yerleşim merkezi olan Hanoi ile Ho Chi Minh City arasında express tren bulunmakta ve seyahat yaklaşık 29 saat sürmektedir. Altyapı yetersizliği nedeniyle otobüs ve tren ile seyahat çoğu zaman konforlu değildir. Bazı hatlarda güvenlik sorunu bulunmaktadır.

Büyük şehirlerde çok sayıda ticari taksi bulunmaktadır ve yoğun rekabetten dolayı ulaşım nispeten ucuzdur. 
 

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..