Anasayfa / TN / Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ticareti Etkileyen Kültürel Faktörler
 

Tunus Avrupa ile Arap dünyası arasında köprü oluşturan bir ülke olmakla övünç duymaktadır. Ülkenin resmi dili Arapçadır. Fransızca yaygın bir şekilde kullanılmakta ve iş hayatına hakim dil olarak kendini göstermektedir. Pek çok Tunuslu aynı zamanda Almanca, İtalyanca ve İngilizce de konuşmaktadır. Tunus Hükümeti son zamanlarda İngilizce öğretiminin yaygınlaştırılması konusuna önem vermektedir.


Para Kullanımı


Tunus mevzuatına göre, 5.000 Tunus Dinarı'nın (yaklaşık 3.700 ABD Doları veya 2.600 Euro) üzerindeki dövizle ülkenin terki öngörülüyorsa, girişte deklerasyon yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.

Tunus'a girişte deklarasyon yapılmaması halinde, ülkeden çıkışta dövize el konulmakta, dövizin kaynağına ilişkin yeterli kanıt sunulması halinde dahi dövizin iadesi mümkün olmamaktadır. Bu itibarla vatandaşlarımızın madur olmamalarını teminen Tunus'a giriş yaptıkları sırada gümrüklü alanı terketmeden önce yanlarında bulunan dövizi Tunus Gümrük yetkililerine deklare etmeleri, seyahatleri esnasında da deklarasyon belgesini özenle muhafaza etmeleri önem arzetmektedir.

 

Pasaport ve Vize İşlemleri


Türk işadamları için vize zorunluluğu yoktur. Oturma ve çalışma izni İçişleri ve İşçi ve Sosyal İlişkiler Bakanlığından alınmaktadır. Oturma izni için yerel polis birimlerine başvurmak gerekmektedir. Kanuna göre bu izinler bir yıl süre ile verilmekte ve bir yıl uzatılabilmektedir. Bütün bu faaliyetler zaman ve emek gerektirmektedir.

Bir yabancının ücretli bir işte çalıştırılabilmesi için bir kez uzatılabilen ve bir yılı geçmeyen bir süre için bir iş akdi yapılmalı Tunus Mesleki Eğitim ve İstihdam Bakanlığı’ndan çalışma izni alınmalı bu izne istinaden İçişleri Bakanlığı’ndan oturma müsaadesi alınmalıdır. Yüzde yüz ihracatçı firmalar basit bir bildirimle yönetici pozisyonunda 4 yabancı uyruklu personel istihdam edebilirler 4 kişiden fazlası için Tunus Mesleki Eğitim ve İstihdam Bakanlığı’ndan izin alınması gerekmektedir.

Tunus’ta iş yapan firmalara genellikle vasıfsız yabancı işçi çalışması müsaade edilmezken yapılan işin niteliğine göre bazen değişik uygulamalarda da olsa genel olarak her 4 yerli kalifiye işçiye (mühendis yönetici teknisyen vb) karşılık sadece 1 yabancı kalifiye işçiye çalıştırılmasına izin verilmektedir

 

Resmi Tatiller ve Çalışma Saatleri


Resmi Tatiller:

1 Ocak Yılbaşı Tatili
20 Mart Bağımsızlık Günü
21 Mart Gençlik Bayramı
9 Nisan Şehitler Günü
1 Mayıs İşçi Bayramı
25 Haziran Cumhuriyet Bayramı
13 Ağustos Kadınlar Günü
7 Kasım Değişim günü

Dini Tatiller :

Ramazan Bayramı 2 gün
Kurban Bayramı 2 gün
Mevlüt Kandili 1 gün
Hicri Yılbaşı 1 gün


Çalışma Saatleri
 

Resmi Kuruluşların Çalışma Saatleri: Pazartesi-Perşembe günleri 09:00-13:00 ila 14:30-17:45, Cuma ve Cumartesi günleri ise 09:00-14:00 saatleri arasındadır. Ramazan ayında ve yaz döneminde (Temmuz-Ağustos ayları) resmi kuruluşlar 08:00-14:00 saatleri arasında yemek arası vermeden çalışmaktadır.


Finans sektöründe haftalık çalışma süresi Pazartesi-Cuma olmak üzere 5 gündür. Bazı kuruluşlar ek olarak Cumartesi günü de 10:00-13:00 saatleri arasında da çalışmaktadır.

*Ramazan ayı boyunca 08 :00-14 :00 saatleri arasında çalışılır.
THY, Türkiye (İstanbul) ile Tunus arasında haftanın her günü sefer düzenlemektedir.


Yerel Saat

Türkiye’den 1 saat geridir.
 

Telefon Kodları


Tunus ülke telefon kodu: +216

Şehir Telefon Kodları:
Tunis 71
Nabeul 72
Sousse 73
Sfax 74
Gabes 75
Gafsa 76
Kairouan 77
Kef 78

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..