Anasayfa / MY / Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ticareti Etkileyen Kültürel Faktörler

İş görüşmesi yaparken kartvizit alışverişi çok önemlidir. Kartvizitleriniz mümkünse kabartılmış biçimde ve İngilizce dilinde hazırlanmalıdır. Malezyalı iş adamlarının büyük bir kısmı Çinli oldukları için kartın diğer yüzünün Çince hazırlanmasında fayda vardır. Ayrıca altın rengi mürekkep kullanılması da kartvizitlerinizin daha fazla beğenilmesini sağlayacaktır. Kartvizitlerinizde eğitiminiz, profesyonel nitelikleriniz ve iş unvanınız gibi özelliklerin de yer alması önemldir. Malezyalıların kartvizitlerinde bu yazıların hepsinin yer aldığını görülmektedir. Gerekli tanıştırmalar yapıldıktan sonra kartvizitinizi herkese sunmanız gerekmektedir. Kartvizitin iki elle birlikte sunulması nezaket göstergesidir. Kartvizitin karşı tarafça okunabileceği dilde olan kısmı uzatılmalıdır. Alıcı da kartviziti çift eliyle alacaktır. Ayrıca kartviziti birkaç saniye iyi bir şekilde inceledikten sonra kartı muhafaza yerine koyacaktır. Sizden de aynı şekilde bir hareket beklenmektedir. Kartviziti aldıktan sonra hemen acele bir şekilde arka cebinizdeki cüzdanıza koymanız, kişinin kartının üzerine de herhangi bir şey dökülmesi ve yazılması saygısızlık olarak nitelenebilir. 

Malezya iş kültürü etnik Malaylardan gözle görülür bir farklılık gösteren Çin ve Hint kültürünün etkisi altında kalmıştır. Etnik kökenine bakılmaksızın bildikleri ve hoşlandıkları kişilerle iş yapmaktan hoşlanırlar. Karar verme sürecinden önce defalarca Malezya'ya seyahat etmeniz gerekebilir. Diğer kültürlerde olduğu gibi üretken ve kalıcı bir iş ilişkisi kurulabilmesi için uzun vadeli taahhütlerin olmasında fayda vardır. 

Pasaport ve Vize İşlemleri

Malezya'ya giriş yapmak isteyen tüm yabancıların geçerli bir pasaportu ve pasaportunun geçerlilik süresinin 6 aydan az olmaması gerekmektedir.

Türk vatandaşları bakımından, umuma mahsus (lacivert renk) pasaporta sahip olanlar için, 3 aya kadar olan kalışlarda vize aranmamaktadır.
 

Resmi Tatiller ve Çalışma Saatleri

Resmi tatiller

Yeni yıl 1 Ocak
İşçi Bayramı 1 Mayıs
Ulusal Bayram 31 Ağustos
Noel 25 Aralık

 

Değişken Tatil Günleri ise; Çin Noeli (iki gün), Good Friday, Vesak Day, Muharrem ayının ilk günü,Yang di-Pertuan Agong'un doğum günü, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Deepvali, Hz. Muhammed'in doğum günüdür.

Çalışma Saatleri

Kedah, Kelantan, ve Terengganu eyaletlerinde cuma günlerinin yanısıra perşembe öğleden sonraları da Müslüman kesim için haftalık tatil günlerindendir. Pazar günü ise bu eyaletlerde çalışma günüdür. Diğer eyaletlerde ise Cumartesi-Pazar tatili uygulaması vardır.

Resmi idari başkent Putrajaya ve başkent Kuala Lumpur’da ofisler 08:00 ila 17:30 arasında açıktır. Diğer eyaletlerde bu süre 08:00-17:00 olarak uygulanmaktadır. Resmi kurumların çalışma saatleri de sabah 9 ila akşam 5 arasındadır. Cuma günleri öğle yemeği paydosu Müslüman kesimin Cuma namazını kılabilmesi açısından saat 12:15’ten 14:45’e kadar verilmiştir.
 

Kullanılan Lisan

Bahasa Malaysia ülkenin milli ve resmi dilidir, fakat ticaret ve sanayide İngilizce yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkede Çin lehçelerinin (Cantones, Mandarin, Hakkinen) yanında, nüfusun %8'lik kısmını oluşturan Hintliler arasında da Tamil ve Punjabi dilleri konuşulmaktadır.

Ulaşım

Ülkenin uzaklığı ve Malezya ile Türkiye arasında düzenli taşımacılık seferlerinin olmamasından kaynaklanan nakliyedeki fiyat belirsizlikleri ihracatçılarımıza sorun yaratmaktadır. Ayrıca düzenli karşılıklı seferler de bulunmamaktadır. Singapur ve Akdeniz limanları arasında daha fazla taşımacılık faaliyetlerinin bulunması ve Port Klang ya da Port Penang limanlarında boşaltma ve yükleme işlemlerinin Singapur'a oranla daha yavaş kalması nakliyede bu limanın tercih edilmesine neden olmaktadır. Deniz taşımacılığının yanısıra Malezya Hava Yollarının tarifeli seferleri sayesinde hava nakliyesi imkanı da mevcuttur. Türkiye ile Malezya arasında 1983 yılında imzalanmış olan hava ulaştırma ve deniz taşımacılığı anlaşmaları vardır.

Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı (KLIA) şehre yaklaşık 75 km uzaklıktadır. Havaalanı ile şehir arasında otobüs seferleri vardır ve bu seferler yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Havaalanında bulunan taksi şirketlerinden sabit fiyatlı kupon sistemi ile şehre ulaşım daha hızlı ve rahat olabilmektedir. Kuala Lumpur'da şehiriçi ulaşım sistemi içinde metro ve raylı sistem yoğun olarak kullanılmaktadır. Şehiriçi ulaşımda otobüsler tavsiye edilmemektedir. Bunun dışında taksiler ucuzdur. Taksimetre açılışı 2RM iken her 200 metrede 10 Sen (1RM=100Sen) ücretlendirme vardır. Telefon ile taksi çağırma durumunda ekstra 1RM ücretlendirme vardır. Buna karşın çoğunlukla yoldan çevirilen taksilerde taksi şoförleri taksimetreyi açmak istememekte ve pazarlık yapmaktadırlar. 
 

Yerel Saat

Malezya GMT (Greenwich Mean Time)'ın 7 saat ilerisindedir. Malezya'da yaz saati uygulaması yoktur. Bu sebeple Türkiye'de yaz saati uygulanırken 5 saat, uygulanmayan kış döneminde ise 6 saat ileridedir.

Yerel Ölçü Birimleri

Metrik sistem kullanılmaktadır. Bununla birlikte yerel ölçü birimleri de vardır.
1 pikul = 25 gangtan = 60,48 kg
1 koyan = 40 pikul = 2,419 ton

 

Telefon Kodları

Malezya'nın uluslararası kodu: 60
Kuala lumpur : 3 
Penang : 4 
Ipoh : 5 
Malacca : 6
Kota Kinabalu: 88
Kuching : 82 

İklim

Ülkede iklim tropikaldir. Bütün mevsimlerde yağmur görmek mümkündür. Hava sıcaklıkları genellikle 22° C ile 38° C arasında değişmektedir. Nem dolayısı ile sıcaklık daha yüksek hissedilmektedir. Kapalı mekanlar ve taksiler klimalıdır.

Kuala Lumpur'da hava koşulları: En sıcak aylar Nisan ve Mayıs (22-38° C) iken en soğuk ay Aralık'dır (22-32° C).
En kuru ay: Haziran (99 mm ortalama yağış)
En yağışlı ay: Nisan (292 mm ortalama yağış)
(Yağışlar tehlikeli bir hal alıp ticareti etkileyebilmektedir.)

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..