Anasayfa / KR / Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ticareti Etkileyen Kültürel Faktörler

Ürün katalogları hazırlanırken ön bir örnek taraması yapılmalı, ilgili alanda başarılı firmaların tavırları gözden geçirilmelidir.

Tüketim malzemelerinde ve alıcıyla ileriye dönük alışverişlerin yapılacağı alanlarda süreklilik ve uzun vadelilik imajı kesin bir şekilde oturtulmalıdır. Özellikle gıda pazarına marka ile girilecekse, sağlam-güvenli dağıtım kanalları bulunduktan sonra Türkiye’ye ortaklar getirilmeli ve üretim kanallarının güvenilirliği gösterilmeli ve inandırılmalıdır.
Tüketici ve iş ortaklarıyla sürekli yakın ilişki devam ettirilmelidir. Bu ilişkileri uzun vadeli sürdürülebilmesi için karşılıklı iş ziyaretlerinin sürekli yapılması ve güven tazelenmesi gerekmektir.

G. Koreli üreticiler rekabet güçlerini koruyabilmek için özellikle hammaddede ucuzluğa dikkat etmektedirler. Fiyatlarda karşılaştırma iyi yapılmalıdır. Kalite ve fiyat dengesi G. Kore pazarındaki fiyat ve kaliteye göre uygun bir şekilde belirlenmelidir. 

 

Özel Durumlar

Reklam amaçlı mallar ve tanıtım dokümanları gümrük vergilerinden muaftır. Böyle bir durumda getirilen malın bu amaç için kullanılacağı kanıtlanmalıdır ve 100.000 Won’un altında değerde olmalıdır. Değerli örneklerde bu uygulama gümrük görevlilerinin anlayışına kalmış gibidir. Sergilendikten sonra tekrar yurtdışına çıkartılacak olan değerli örnekler için gümrük vergisi miktarı depozito ile giriş yaptırılabilmektedir.

İşadamlarının yanlarında getirdiği, bilgisayar gibi kullanım amaçlı mallar, pasaporta işlemek ve geri çıkışını şart koşmak şeklinde içeriye alınmaktadır.

Fuarlar ve Sergiler için getirilen mallar gümrük sınırları dışında tutulmalıdırlar. G. Kore sergi merkezi (COEX) gümrük sınırları dışında bir bölgedir. Sergi ya da fuar bittiğinde bu malların tekrar yurtdışına götürülmesi ya da ülkeye girdiği gündeki değerine göre vergilendirilerek ülke gümrük sınırlarına alınması gerekmektedir.

Malların ithalatı için malın geldiği ülkenin kesinlikle belirtilmesi gerekmektedir. Çeşitli özel durumlarda ayrıntılı etiketler istenebilir (ilaçlar vb.). Mal üzerinde fiyatın belirtilmesi şartı kaldırılmıştır.

İthal edilen mallara %10 KDV eklenmektedir. Belli mal gruplarında ise tüketim vergisi de eklenmektedir. Ödemeler ve gümrük değeri belirlemeleri ‘ad valorem’ esasına uygun olarak belirlenmektedir. Bazı ürünlerde özel oranlar da eklenmektedir. İthal ürünlerin vergilendirilebilir değerleri CIF üzerinden belirlenmektedir.

Strateji ve Maliye Bakanlığının izniyle yabancı yatırım için hammadde ve yatırım malları ithaline normal gümrük prosedürleri uygulanmamakta ve gümrük vergilerinden muaf tutulmaktadır.

Aynı şekilde ihraç amaçlı üretim için hammadde ithalinde gümrükler uygulanmamaktadır. Bazı makina ve ekipmanlarda da ya hiç gümrük vergisi alınmamakta ya da çok düşük seviyelerde uygulanmaktadır. Eğitim ve bilgisayar yazılım amaçlı ithalatta da gümrük oranları sıfırdır. 

Çoğu işadamımızın, yabancı işadamlarına gösterdikleri anlayış gibi, G. Koreliler de kendi kültürlerini çok iyi bilmeyen işadamlarına anlayışlı davranırlar. Fakat yabancıların kendi kültürlerini bildiklerini ve hassas davrandıklarını anlarlarsa karşılarındaki insana daha çok kıymet verir, özel bir saygı gösterirler. En azından Korece bir merhaba, teşekkürler ya da hoşçakalın demek insanları etkileyebilir.

Aile Yapısı: Hızla değişmekle birlikte G. Kore’de aile içi hiyerarşi hala mevcuttur. Erkekler para kazanır, kadınlar evdedir ve harcamaların büyük bir kısmı kadınlar tarafından yapılır.

İş-Sosyal Yaşam İlişkisi: G. Kore ile iş yapmak isteyen bir kişi, iş hayatıyla sosyal hayatın ne kadar iç içe olduğunu anlamak zorundadır. İş ortaklarıyla içki içmek, müzikli mekanlara gitmek çok yaygındır. Hatta samimiyetinizin ilerlemesi için müzikli bir mekanda ortaklarınıza İngilizce ya da yerel dilinizden bir şarkı söylemeniz gerekebilir. İş ilişkilerinde kişisel samimiyet ve sosyal mekanlarda da bir arada bulunmak G. Koreliler için önemlidir.

Kart Değişimi: İş görüşmelerinde şirketlerden aynı kademeden insanların buluşturulmasına dikkat edilmelidir. İki dilde yazılmış (mümkünse Kore karakterleriyle de) kartların iki elle verilmesi ve alınması ilgi ve alakanın işaretidir. Kart değişiminin iki el kullanılarak yapılması daha iyidir. Sağ elle de alış veriş yapılabilir fakat sol elle takdim etmek ya da kabul etmek karşı tarafla fazla ilgilenmediğiniz anlamına gelebilir.

Japonya’ya Karşı Hassasiyet: Japonya ile tarihteki problemli ilişkilerinden dolayı, G. Koreli işadamlarıyla Japonya’dan bahsederken çok hassas davranılmalıdır. Özellikle G. Kore ve Japonya karşılaştırılması yapılıp da, G. Kore daha aşağı taraf olursa bu iş ilişkinizde soğukluğa sebep olabilir.

İsimler: İsimler genelde 3 ayrı kısımdan oluşur. İlk başta gelen soyadıdır ve sonraki ikisi de kişiye ailesi tarafından verilmiş olan isimlerdir. Bir aile içerisinde ikinci isimler de genelde aynı olur. En sondaki isim genelde farklı olandır. Görüşmelerde aynı grupta birden fazla olmadığı takdirde soy isimle yani en baştaki isimle hitabedilmelidir. Aksi takdirde, soy isimle birlikte isimlerden biri de söylenmelidir. 

Pasaport ve Vize İşlemleri

G. Kore, TC vatandaşlarından, 30 güne kadar olan ziyaretlerde ve transit geçişlerde vize şartı aramamaktadır. Karşılıklı anlaşma gereği pasaport gösterimi ülkeye girişte yeterli olmaktadır. 30-90 gün arası ziyaretlerde ülkeye vizesiz giriş yapılabilmekle birlikte 90 günden fazla ikamet edilecek durumlarda ise ülkeye girişten önce vize alınması şarttır.

Ülkeye giriş çıkışlarda genelde uluslararası standartlara uygun bir sistem uygulanmaktadır.

Birçok ülkede olduğu gibi kişilerin yanlarında götürebileceği hediyelik eşya ve değerli eşyaların değerinin 400 ABD$’ını geçmemesi gerekir. 400 ABD$’ını geçen kısım için vergiler uygulanır. 400 ABD$ içine dahil olan mallar

• 1 litreden fazla olmamak üzere Likör (alım fiyatı 400 doları aşmamak üzere)
• 200 Sigara ya da 250 gr. Tütün
• Az miktarda parfüm (2 Ounce’dan fazla olmamak üzere)

Ülkeden geri çıkarılacak ürünler deklarasyonda belirtildiği takdirde vergiden muaf tutulurlar ve pasaporta ilgi belirtilerek çıkışta kontrol edilirler. Daha önceden G. Kore’den alınmış ve tekrar G. Kore’ye girişte yanınızda bulunan değerli mallar belirtildiği ve ispatlanabildiği takdirde yukarıdaki 400 ABD$ sınırına dahil değildirler.

Tanıtım amaçlı örnekler veya broşür türü yayınlar gümrükte belirtilip izni alındıktan sonra herhangi bir vergiye tabi değildirler.

Ülkeye girişte herkes yanlarında getirdikleri mallar hakkında gümrük deklarasyonu doldurmak zorundadırlar. Aile halinde gelenler bir form doldurabilirler.

Girişi Kontrole Tabi veya Yasak Mallar:

• Ticari Mallar (satılmak üzere)
• Silahlar, bıçaklar, zehirler… (av amaçlı malzemeler özel izinle geçirilebilir)
• G. Kore milli bütünlüğüne zarar verebilecek içerikli, kitap, cd, video vb. yayımlar.
• Narkotik ürünler, ilaçlar
• Sahte ya da bozulmuş, geçerliliğini yitirmiş paralar.
• Hayvanlar, tarımsal ürünler, deniz ürünleri (Bunlar özel kontrole tabidir, ilgili birimden belge alınması istenebilir)
• Koruma altına alınmış hayvan, bitki ya da ürünleri
• 10.000 ABD$ üzeri nakit para; kredi kartları, ABD$ seyahat çekleri, Akreditifler bu miktara dahil değildir fakat WON olarak yazılmış seyahat çekleri ABD$ çevrilerek hesaplanır. 

Resmi Tatiller ve Çalışma Saatleri

Resmi ve Özel Kurumlar hafta içi (Pazartesi - Cuma) 09 - 18 arası açıktır. Bankalar hafta içi 09 - 16 arası açıktır. Hafta sonları resmi ve özel kurumlar ile bankalar kapalıdır.

Resmi tatiller
Kaynak: Frommer's Korea
Tatil Tarih
Yeni Yıl 1-2 Ocak
Ay Takvimine Göre Yeni Yıl Ocak veya Şubat Ocak veya Şubat
Bağımsızlık Hareketi Günü 1 Mart
Ağaç Günü 5 Niasn
İşçi Bayramı 1 Mayıs
Çocuk Bayramı 5 Mayıs
Budha'nın doğum günü, ay takvimine göre değişen bir tarihte, Mayıs ayında 1 gün 24 Mayıs
Anma günü 6 Haziran
Anayasa günü 17 Haziran
Bağımsızlık günü 15 Ağustos
Ay Hasadı Bayramı (Chuseok) Ay takvimine göre değişen tarihlerde, Eylül veya Ekim ayında 3 gün 14-16 Ağustos
Cumhuriyet Bayramı 3 Ekim
Noel 25 Aralık

  

Kullanılan Lisan

Korece.

Ulaşım

Güney Kore'ye yolcu taşıması büyük oranda hava yoluyla yapılmaktadır. Seul'e 60 Km mesafedeki Inchon havaalanı ülkenin ana hava alanıdır. Seul'deki Gimpo Havaalanı ve Busan Havaalanından iç hat uçuşları ve yakın ülkelere uluslararası uçuşlar yapılmaktadır. Inchon Havaalanından İstanbul Atatürk Havaalanına haftalık olarak Türk Hava Yolları'nın 10, Korean Air ve ASIANA'nın 7'şer karşılıklı seferi bulunmaktadır. Ülke içi ulaşım için hızlı tren yaygın olarak kullanılmaktadır. Seul - Busan arasında her gün ortalama 15 dakika ara ile hızlı tren seferi mevcut olup, ulaşım süresi 3 saat civarındadır. 

Telefon Kodları

G. Kore’nin uluslararası telefon kodu 82’dir. Seul’un şehir kodu 2, cep telefonu kodu 10'dur. Kore'den yurt dışını aramak için "001" veya "+" ile çıkış yapmak gerekmektedir. (Bu durum Türkiye hatlı cep telefonları için de geçerlidir.)

İklim

G. Kore, sıcak iklim sahibi ve 4 mevsimin yaşandığı bir ülkedir.

İlkbahar Mart ayı itibariyle başlamakta olup, sıcaklık ortalama 11 C civarında seyretmekte, ani yağmurlar sıklıkla görülebilmektedir. Yazlar sıcak nemli ve bol yağışlı geçer. Haziran-Ağustos arası ülkede çok yağışın yaşandığı ve genelde ziyaretler için çok uygun olmayan dönemlerdir. Yazın en yüksek sıcaklık 30 C olarak gerçekleşmektedir. Yazın zaman zaman şiddetli yağmurlar tayfuna dönüşebilmekte olup, zaman zaman sele ve hasara neden olabilmektedir.

Kış aylarında G. Kore’nin birçok bölgesi kar yağışı alır. Hava kuru ve soğuktur. En düşük sıcaklıklar –15 C derece civarında gözlemlenmektedir.

Sonbahar ayları ılık geçer. G. Kore’de gezmek ve iş ziyaretleri için belki de en uygun mevsim sonbahardır. Sonbaharda havalar açık, ferah ve serindir. Özellikle Eylül-Kasım arası aylar seyahat için en uygun aylar olup, yazın ülkeye hakim olan nem Sibirya’dan gelen kuru rüzgarlar ile azalmaktadır. .

Güvenlik

G. Kore’de suç düzeyinin düşük olması dolayısıyla güvelik ile ilgili sorunların minimum düzeyde olacağı düşünülmektedir.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..