Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Ticareti Etkileyen Kültürel Faktörler
İşadamları ilk karşılaştıklarında mutlaka kartvizit (meishi) alışverişinde bulunurlar. Alınan kartvizitin okunduktan sonra kaldırılması adettendir. Okunmadan cebinize ve çantanıza konulması saygısızlık olarak yorumlanır. Japon işadamları resmi belgelerde genel olarak imza yerine kişisel mühürlerini kullanırlar. Kartvizitlerinizde eğitiminiz, profesyonel nitelikleriniz ve iş unvanınız gibi özelliklerin de yer alması önemldir. Gerekli tanıştırmalar yapıldıktan sonra kartvizitinizi herkese sunmanız gerekmektedir. Kartvizitin iki elle birlikte sunulması nezaket göstergesidir. Kartvizitin karşı tarafça okunabileceği dilde olan kısmı uzatılmalıdır. Alıcı da kartviziti çift eliyle alacaktır. Ayrıca kartviziti birkaç saniye iyi bir şekilde inceledikten sonra kartı muhafaza yerine konulmalıdır. Kartviziti aldıktan sonra hemen acele bir şekilde arka cebinizdeki cüzdanıza koymanız, kişinin kartının üzerine de herhangi bir şey dökülmesi ve yazılması saygısızlık olarak nitelenebilir. Japon firmalarında kararların çoğunluğu konsensusla alınır. Öncelikle bilgi informal ortamlarda değiş tokuş edilir. Yabancıların Japon karar verme sürecini yavaş bulmalarına rağmen bir kez karar verildikten sonra hemen harekete geçilir. Bu ülke iş adamları ile ilişkilerde herkesin karar vermesine olanak sağlayacak ölçüde zaman ve sabır gösterilmesi tavsiye edilmektedir.
Toplantılar sırasında Japon hitap tarzının inceliklerine dikkat edilmeli gerektiğinde baş eğerek selam verilmelidir. Diğerlerin tutum ve davranışları gözlenerek mevcut hiyerarşik yapıya uygun hareket edilmelidir. Yabancıların önünde iş arkadaşlarını eleştiren tutumlar da Japonlar tarafından hoş karşılanmamaktadır. Dakik olmak da son derece önemlidir.
Pasaport ve Vize İşlemleri
Japonya’nın ülkemize ait vize uygulaması bulunmamakta, Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Ancak 2007 yılının sonlarına doğru, uluslararası terörizm önlemleri çerçevesinde, ülkeye giriş yapan tüm yabancıların resmi çekilmekte ve parmak izleri alınmaktadır. Bu uygulamaya 16 yaşından küçük çocuklar, diplomatlar ve Japonya’da oturma izni bulunan kişiler dahil edilmemiştir.
Yine otellerde giriş yapılırken yabancı misafirlerin pasaportlarını mutlaka ibraz etmeleri gerekmektedir.
Resmi Tatiller ve Çalışma Saatleri
Bu ülkeye bir seyahat planlıyor iseniz tatil günlerini ve mevsimsel olayları bilmeniz gerekir:
1Ocak-Gantan-Yeni Yıl
Ocak ayının 2. Pazartesi’si- Seijin no Hİ- gelen yaş günü
11 Şubat- Kenkoku/kinenbi- Milli gün
21 Mart-Shunbun no Hi- Bahar Noktası Günü (gün yıla göre değişebilir)
29 Nisan-Showa günü- eski İmparator Showa’yı anma günü
3 Mayıs- Kenpo Kinenbi- Anayasa Günü
4 Mayıs- Kokumin no Kyujitsu- Yeşil Gün
5 Mayıs- Kodomo no Hİ- Çocuk Günü
Temmuz’un üçüncü Pazartesi’si- Umi no Hi- Denizcilik Günü
Eylül’ün üçüncü Pazartesi’si - Keiro no Hi- Yaşlılara saygı günü
23 Eylül-Shubun no Hi- Sonbahar Noktası (gün yıla göre değişebilir)
Ekim’in ikinci Pazartesi’si -Taiki no Hi- Sporlar Günü
3 Kasım- Bunka no Hi- Kültür Günü
23 Kasım- Kinro Kansha no Hi- İşçiler Şükran Günü
23 Aralık- Tenno Tanjobi- İmparatorun Doğum günü
Temmuz ortası- Ağustos ayları boyunca yaz tatili dolayısıyla seyahatlerin yoğunlaşması nedeniyle, bu dönemde yapılacak seyahatlerde rezervasyonun önceden yapılması önem arz etmektedir.
Yeni yılda genellikle tüm Japonya’da tüm müze ve restoranların çoğu kapalı olup, bu süre 3-4 gün uzayabilmektedir.. Ancak diğer tatil günlerinde müzelerin çoğu açıktır. Ulusal bir tatilin bir Pazar günü olması durumunda, onu izleyen Pazartesi de tatil olarak kullanılmaktadır.
Yine 29 Nisan- 5 Mayıs arası Altın Hafta Kutlamaları ile Ağustos ortasında bir hafta boyunca kutlanan Obon Festivali dolayısıyla seyahatlerin daha yoğun olarak gerçekleşmesi nedeniyle, tren ve diğer toplu taşım araçlarında yoğunluk yaşanabilmektedir.
Kullanılan Lisan
Japon işadamları genellikle iş görüşmelerini Japonca yapmayı tercih etmektedir.
Japon tercüman fiyatları kullanılan dil ve ihtiyaç duyulan zamana göre değişmekle birlikte ortalama bir İngilizce- Japonca tercüman ücreti yarım gün için 50 000 Yen, tam gün için 80 000 Yen civarındadır.
Ancak ülkede genç nesillerin yurt dışında okuyup, iş kurmaları dolaysıyla özellikle İngilizce de de iş görüşmelerinde kullanılan bir dil olmaya başlamıştır.
Postaneler Pazartesi’den Cuma’ya 09.00–17.00 ya da 19.00, Cumartesileri 09.00–15.00 ya da 17.00 Pazar ve tatil günleri 09.00- 12.30 saatleri açıktır. Kitap ve dergiler gönderimi için “basılı materyal” ibaresi koymak şartı ile indirilmiş tarife uygulanmaktadır.
Ulaşım
Ülkemizden (İstanbul) THY’nin Tokyo ve Osaka’ya doğrudan uçuşlar bulunmakta olup, uçuş süresi yaklaşık 12 saattir. Tokyo Narita’ya seferler Pazartesi, Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri gerçekleştirilmekte olup, Osaka’ya da Çarşamba, Cuma ve Pazar günü uçuş yapılmaktadır.
Ayrıca diğer hava yolarının Frankfurt, Dubai, Seul ve Singapur üzerinden yine Japonya’ya uçuşları bulunmaktadır.
Haberleşme
Japonya’da 7 adet uluslararası telefon şebekesi bulunmaktadır. Bunların hizmetleri ve tarifeleri birbirinden farklı olmakla birlikte indirimli tarife hafta içi 19.00- 23.00, hafta sonları 08.00- 23.00 saatleri arasında uygulanmaktadır. Daha büyük bir indirim ise her gün 23.00- 08.00 arasındadır. Aynı zamanda pek çok yerli telefon şirketi de bulunmaktadır. Bu şirketler arasında bazı ufak tarife farklılıkları olmasına rağmen gece ve tatil günlerinde indirimli tarife uygulanmaktadır.
Japonya’da cep telefonu sisteminin (PDC -Personal Digital Cellular), bizim ülkemiz sistemi ile uyumlu olmaması nedeniyle, cep telefonları çalışmayabilmektedir.
10 ya da 100 Yen kabul eden telefonların yanı sıra kartlı telefonlar bulunmaktadır. Gri ve yeşil renkli kartlı telefonlardan uluslararası görüşme yapabilirsiniz. Ayrıca kredi kartınız ile her tür telefondan görüşme yapmanız mümkündür.
Telefon Kodları
Uluslararası ülke telefon kodu (dışarıdan) 0081 olup, Japonya’da uluslararası ülke telefon kodu (dışarıya): 001 010 + ilgili ülke kodunun çevirilmesi gerekmektedir.
İklim
Japonya kuzeyden güneye Hokkaido, Honshu, Shikoku, ve Kyushu olmak üzere dört adadan oluşmaktadır. Hava koşulları bölgeden bölgeye değişiklik göstermekle birlikte, genelde ılıman ve nemli okyanus iklimi hâkimdir.
Genelde ülkede ılıman bir iklim hüküm sürmesine karşın, ülkenin kuzeyi ile güneyi arasında önemli sıcaklık farklılıkları bulunmaktadır. Genel olarak Japonya altı klimatik bölgeye ayrılmış bulunmaktadır:
- Hokkaido: ülkenin kuzeyinde yer alan en büyük adası olan Hokkaido’da kışlar uzun ve soğuk, yazları serin geçmektedir. Yağış miktarı çok yüksek olmamakla birlikte, kışın yağan kar miktarı yüksektir. Kış sporları yaygındır.
- Japon Denizi bölgesi: Honshu’nun batı kıyısında bulunan bölgede kışın önemli miktarda kar yağışları gerçekleşmekte olup, yazları ülke ortalamasından daha düşük sıcaklıklar gerçekleşmektedir.
- İç Plato Bölgesi: tipi bir karasal iklime sahip olan bu bölgede yaz ve kış arasında önemli sıcaklık farklılıkları bulunmaktadır.
- Seto İç Deniz Bölgesi: Chugoku ile Shikoku dağları bölgeyi rüzgarlardan korumakta ve bölgede ılıman bir iklimin sürmesine neden olmaktadır.
- Pasifik Okyanus Bölgesi: Ülkenin doğu kıyısında kışın soğuk geçmekte olup, kar yağışı ülke ortalamasının altında gerçekleşmektedir. Güneydoğu’dan esen doğu rüzgarları dolayısıyla yazları sıcak ve nemli geçmektedir.
- Güneybatı Adaları: Ryukyu adaları olarak adlandırılan bu bölgede subtropik bir iklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kışları ılımandır. Özellikle yağmur mevsiminde bölge önemli miktarlarda yağış almakta
Yağmur mevsimi Okinava’da Mayıs başında başlamakta olup, yavaş yavaş ülkenin kuzeyine Temmuz sonlarında ulaşmaktadır. Yağmur mevsimi yaklaşık altı hafta sürmekte olup, yaz sonu/ sonbaharı başı ülkede tayfun ve fırtınalar yağış miktarını önemli ölçüde artırabilmektedir.
Güvenlik
Japonya’da insanların dürüst olması ve suç düzeyinin düşük olması dolayısıyla güvelik ile ilgili sorunların minimum düzeyde olacağı düşünülmektedir.