Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
İşadamlarının Pazarda Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
Ticareti Etkileyen Kültürel Faktörler
Kişisel ilişkiler Ürdün’de iş yapmanın önemli bir parçasıdır. Ürdün piyasasında sonuç almak ve satış yapmak için üst düzey temsilciler tarafından Ürdünlü firmalara ziyaretlerde bulunulması gerekmektedir. İş görüşmeleri çok resmi olmayan bir havada geçmekte, görüşmeye başlamadan önce aile, yolculuk ve hava sıcaklıklarına ilişkin kısa konuşmalar yapılmaktadır. Görüşme esnasında ikram edilen çay veya kahve gibi içecekleri nezaketen geri çevirmemek önemlidir. Büyük şehirlerdeki Ürdünlüler’in çoğu İngilizce veya Fransızca konuşmakta olup, Batılı yaşam tarzına da aşinadır. E-posta ile haberleşme iş yazışmalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Büyük otellerde odalarda internet bağlantısı mevcuttur.
Para Kullanımı
Ürdün Dinarı, sabit bir kur üzerinden (1 ÜD=1,41 USD) ABD Doları’na endekslidir. 50, 20, 10, 5 ve 1 Dinar değerinde banknotlar mevcuttur. Otellerin ve büyük restoranların çoğunda kredi kartı kullanılabilmektedir. 1 Dinar=1000 fils, 10 fil=1 kuruş.
Pasaport ve Vize İşlemleri
Türkiye ile Ürdün arasındaki vize uygulamaları, Cumhurbaşkanlığı düzeyinde gerçekleştirilen çalışma ziyareti sırasında 1 Aralık 2009 tarihi itibarıyla karşılıklı olarak sonlandırılmıştır.
Resmi Tatiller ve Çalışma Saatleri
İşletmelerin çoğu, Amman’ın finans bölgesi olan Shmeisani’de yer almaktadır. Ürdün’de çalışma saatleri Cumartesi-Perşembe günleri arası olup, Cuma günü resmi tatildir. İşletmelerin çoğu Pazar-Perşembe günleri arası 40–45 haftada saat açık olup, bazı işletmeler Cuma günü de açıktır. Kamu kurumlarının çalışma saatleri Pazar-Perşembe günleri 08.00–15.00 arasıdır. Bankaların çalışma saatleri Pazar-Perşembe günleri 08.30–15.00 arasıdır. Özel şirketler için mesai saati ise 08.00–17.00 olmakla beraber, bazen haftalık 40 saatlik mesainin de üstüne çıkılabilmektedir. Dükkanlar Cumartesi-Perşembe günleri 09.00–21.00 arasında açık iken, alışveriş merkezlerindeki dükkanlar akşam 10.00’a kadar açıktır. Ramazan ayında çalışma saatleri genellikle daha da kısalmaktadır.
Haberleşme
Ekonomik büyüme açısından potansiyel olarak görülen ve altyapının önemli bir parçası olan haberleşme ve bilgi teknolojileri (IT) alanında kalifiye ve İngilizce konuşabilen Ürdünlü işgücü, ülkenin bir bilgi teknolojileri merkezi olma hedefine yadsınamayacak ölçüde hizmet etmektedir. Özelleştirme programlarından ilk etkilenen sektör de, haberleşme sektörü olmuştur. 1995 yılında yürürlüğe giren telekom yasası ile birlikte, sabit olmayan hatlarda özel şirketlerin hizmet vermesine izin verilmiş, Mart 2002’de Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’na sektörün gelişimi için gerekli düzenlemeleri yapma yetkisi verilmiştir. Haziran 2005’te Ürdün Telekomünikasyon Şirketi’nin (JTC) sabit hatlar ve uluslararası hizmetler üzerindeki tekeli kırılarak, sektörün tümü özel şirketlere açılmıştır.
Yerel Saat
Yerel saat GMT’den 2 saat ileride, Türkiye ile aynı saat diliminde yer almaktadır. Her yıl Mart ayının son Perşembe günü saatler 1 saat ileri alınmakta; bu uygulama Eylül ayının son Cuma günü sona ermektedir.
Yerel Ölçü Birimleri
Metrik sistem ve bazı yerel ölçü sistemleri kullanılmaktadır.
Telefon Kodları
Ürdün’ün uluslararası telefon kodu 962’dir. Türkiye’den Ürdün’e yapılacak aramalarda 00 + 962 + alan kodu + telefon numarası şeklinde tuşlama yapılmalıdır. Uluslararası telefon görüşmeleri otellerde daha pahalı olup, ankesörlü telefonlardan telefon kartları ile arama yapılması tavsiye edilmektedir. 22.00–07.59 saatleri arasında, Cuma günleri ve resmi tatillerde indirimli görüşme yapılabilir. Mobil telefonların kullanımı yaygındır.
Ülke İçi Telefon Kodları:
Amman (Ürdün içinden) 06
Amman (Ürdün dışından) 962 6
Ajlun, Irbid, Jarash, Madaba ve Mafrak (Amman’dan) 02
Akabe (Amman’dan) 03 201
Karak ve Maan (Amman’dan) 03
Petra and Wadi Musa (Amman’dan) 03 215
Rusaifeh, Salt ve Zerqa (Amman’dan) 05
İklim
İlkbahar ve sonbahar ayları Ürdün’ü ziyaret etmek için en ideal aylardır. Ürdün’de yazları sıcak ve kurak, akşamları daha serin, kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Deniz seviyesinin altındaki Ürdün Vadisi’nde kışlar ılık, yazlar ise aşırı sıcak geçmektedir.
En sıcak ay, sıcaklığın 14–37 oC arasında seyrettiği Ağustos ayı iken; Ocak en soğuk aydır (0–16 oC). En kurak aylar; hiç yağış görülmeyen Mayıs-Ağustos; en yağışlı ay ise ortalama 75,5 mm yağış ile Şubat ayıdır. Ocak ve Şubat aylarında yüksekliği 1000 metreden fazla olan bölgelerde kar yağışı görülmektedir.