Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Ticareti Etkileyen Kültürel Faktörler
Rusya ile tarihsel bağları sebebiyle çok yakın ilişkileri bulunan ve özellikle oluşturulan gümrük birliği sonrası ekonomik açıdan çok yakın bir ortak durumuna gelen Beyaz Rusya, Rusya pazarına yönelen işadamları için önemli bir potansiyele sahiptir. Özellikle piyasa ekonomisine uyum sağlama sürecinde yapılan reformlar ve ülkede yeni gelişmekte olan sektörler açısından düşünüldüğünde firmalar için ciddi bir etkinlik kazanma fırsatı olarak görülebilir.
Ülkede faaliyette bulunan firmaların başlıca şikayet alanları ülkedeki bürokrasinin yol açtığı gecikmeler, vergi politikaları ve kanunlardaki hızlı ve sürekli yenilemelerdir.
Beyaz Rusya hükümetinin ülke ekonomisinin ¾’ünden fazlasını kontrol ediyor olmasıyla birlikte özelleştirmeye ilişkin yasalar güçlendirilmiş ve bir özelleştirme idaresi kurulması onaylanmıştır. Fakat yine de kamu teşebbüslerinin satışının hala yeterli düzeyde olmadığı söylenebilir.
Giderek artan ticaret hacmi sonrası tekstil, otomotiv, gıda, kimyasal ürünler, müteahhitlik, yapı ürünleri, mağazacılık, hizmetler (özellikle hızlı yemek, kafe-bar-restoran işletmeciliği, otelcilik), imalata dönük doğrudan dış yatırım alanları işadamları için önemli fırsatlar sunmaktadır. Güvenlik vb. sorunlarla karşılaşma riski bulunmayan ve Rusya pazarına geçiş için de önemli bir üs olabilecek olan Beyaz Rusya %100 Türk sermayeli firma kurmaya da olanak sağlayan bir ülkedir.
Ülkede ekonomik ve ticari faaliyetlerde bulunacak işadamlarının karşılaşacakları en önemli sorunlar arasında Beyaz Rusya’nın SSCB’nin dağılması sonrası adapte olmaya çalıştığı yeni düzeni tam olarak entegre edememiş olması ve serbest ticaret, uygulamalarda liberalizasyon ve para döviz piyasalarındaki kısıtlamalarla hükümetin vergi ve diğer engellemeler yoluyla neden olduğu birtakım olumsuzluklar sayılabilir. Finansal ve ekonomik sistem son yıllarda yapılan düzenlemeler ve liberalizasyon çalışmalarıyla uyumlu hale getirilmeye çalışılsa da hala bazı eksiklikler bulunmaktadır. Bunların dışında dağılan SSCB ülkeleri arasında insan kaynakları, istikrar ve altyapı yönlerinden en gelişmiş ülkelerden biri olarak gösterilebilecek olan Beyaz Rusya, Rusya ile yakın ilişkileri gereği gerek yatırım potansiyeli gerekse ticari ilişkiler bağlamında Rusya pazarıyla birlikte değerlendirilmelidir.
Pasaport ve Vize İşlemleri
Belarus ülkeye girişlere ilişkin Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamaktadır. Ülkeye giriş için gerekli olan vize, Belarus Cumhuriyeti Büyükelçiliğinden temin edilmektedir. Bunun dışında vizeyle birlikte ülkeye giriş yapabilmek için Belarus’ta mevcut bir kuruluştan, bir firmadan veya bir gerçek kişiden davet mektubu alma zorunluluğu vardır. Firmalardan alınacak davet mektubu firmanın antetli kağıdına yazılmış olmalı ve firma, bir dış ticaret firması olarak kayıtlı bir firma olmalıdır. Gerçek kişilerden alınacak davet mektuplarında ise davet edilen kişinin adı ve soyadı, doğum yeri ve tarihi, pasaport numarası gibi bilgiler ve ziyaret nedeni belirtilmelidir.
Vize ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de yetkililerin ücretli bile olsa havaalanında vize vermemesidir. Bazı istisnai durumlar dışında bu durum genellikle kabul edilmemektedir. Bu yüzden kişilerin vizelerini Türkiye’den alarak çıkış yapmaları yerinde olacaktır.
Belarus hükümetince 1 Ekim 2000 tarihinden itibaren ülkeye girişlerde sağlık sigortası talep edilmeye başlanmıştır. Sözkonusu sağlık sigortalarının, giriş yapan kişilerin başka bir sağlık sigortası bulunsa dahi giriş yapılan gümrükten temin edilmesi gerekmektedir. Sağlık sigortalarının maliyetleri ülkede kalış süresine göre değişiklik göstermektedir. Buna göre sigorta masrafları asgari 1 $’dan (bir günlük kalış için) azami 85 $’a (bir yıllık kalış için) kadar değişmektedir.
Belarus Büyükelçiliği tüm vize başvurularını hafta içi hergün 09.00-11.00 saatleri arasında kabul etmekte ve 7 işgünü içinde sonuçlandırmaktadır. Büyükelçilikte yapılmakta olan Express vize uygulaması ise belli bir ücret farkı karşılığında 4 iş günü içinde sonuçlandırılmaktadır.
İş vizesi için ibraz edilmesi gereken belgeler;
• Şirketin antetli kağıdına kaşeli ve imzalı olarak, konsolosluğun vize departmanına hitaben yazılmış, seyahat detaylarını ve vize talebini belirten dilekçe
• Ticari Sicil Gazetesi Fotokopisi
• Vergi Levhasının Fotokopisi
• İmza Sirküleri Fotokopisi
• Yeni Tarihli Faaliyet Belgesi Fotokopisi
• Hesap Cüzdan Fotokopisi
• Gayrimenkul Tapu Fotokopisi
• Gidilecek ülkedeki Firmadan Davetiye
Ankara’daki Belarus Büyükelçiliği irtibat bilgileri:
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF BELARUS TO THE REPUBLIC OF TURKEY
(BELARUS CUMHURİYETİ ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ)
Adres: Abidin Daver Sk. No 17 Çankaya-Ankara
Tel: (0312) 441 67 69 -70
Faks: (0312) 441 66 74
Faks (Konsolosluk Birimi): (0312) 441 64 50
E-posta: turkey@belembassy.org
E-posta (Konsolosluk Birimi) : turkey.consul@belembassy.org
T.C. MİNSK BÜYÜKELÇİLİĞİ
ULITSA VOLADARSKOVA, 6 220050 MINSK, BELARUS
Tel: +375 17 227 13 83 – 200 55 58
Faks: +375 17 220 39 77 - 222 27 22
E-Posta: minsk.musavirlik@gmail.com
T.C. MİNSK BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ
VOLODARSKOVA SOK. NO:6, KAT :4 MINSK, BELARUS
Tel: +375 17-200-55-58
+375 17-227-13-83
Faks: +375-17-200-39-77
+375-17-222-27-22
E-posta : minsk.musavirlik@gmail.com
Resmi Tatiller ve Çalışma Saatleri
1 Ocak : Yeni Yıl Tatili
7 Ocak : Noel (Ortodoks)
8 Mart : Dünya Kadınlar Günü
15 Mart : Anayasa Günü (Ülkenin İlk Anayasasının Kabulü)
20 Nisan : Radunitsa
1 Mayıs : İşçi Bayramı
6 Mayıs : Radunitsa
9 Mayıs : Zafer Günü
3 Temmuz : Bağımsızlık Günü (Ülkenin Almanya’nın İşgalinden Kurtuluşu)
7 Kasım : Ekim Devrimi Günü
25 Aralık : Noel (Katolik)
Çalışma Saatleri
Pazartesi-Cuma 09:00-13:00
14:00-18:00
Bankalar
Pazartesi-Cuma 09:00-10:00
13:00-15:00
Mağazalar
Pazartesi-Cuma 10:00-14:00
15:00-19:00
Cumartesi 10:00-18:00
Yerel Saat
Belarus ile Türkiye yerel saatleri arasında fark bulunmamaktadır
Telefon Kodları
Uluslararası Telefon Kodu 00 375